Ara llegint
La FELIB i els Jutges de Pau demanen la tornada de les competències del Registre Civil

La FELIB i els Jutges de Pau demanen la tornada de les competències del Registre Civil

Després de més de dos mesos de l’entrada en vigor de la nova Llei d’Eficiència Judicial, la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) i l’Associació de Jutges de Pau de Balears han alçat la veu per reclamar a l’Estat que retorni les competències del registre civil als jutges i jutgesses de pau. Tant la FELIB com l’Associació de Jutges de Pau consideren que la nova legislació allunya el servei dels ciutadans i en redueix la qualitat.

Jaume Ferriol, president de la FELIB, ha expressat el suport de la Federació al procés de modernització i digitalització de la justícia que busca la nova llei. No obstant això, ha subratllat la importància de la tasca que durant dècades han dut a terme els Jutjats de Pau, especialment en el que fa referència al registre civil. “Des de la FELIB diem sí a la nova Llei d’Eficiència Judicial, però sempre que no tregui les competències del registre civil als jutges de pau. Els ajuntaments no podem seguir assumint la celebració de tants casaments”, ha argumentat Ferriol.

Així ho ha expressat després d’una trobada amb el president de l’Associació de Jutges de Pau de Balears, Jaume Casasnovas.

Des del 3 d’abril, la responsabilitat de dur a terme els matrimonis civils ha recaigut en els consistoris, en lloc dels Jutjats de Pau. Això implica que els batles o regidors han d’assumir aquesta tasca, o bé els contraents han d’anar a una notaria o al registre civil del partit judicial corresponent, la qual cosa suposa un retrocés important, especialment per als municipis petits.

Per abordar aquesta problemàtica, Jaume Ferriol s’ha reunit amb Jaume Casasnovas, president de l’Associació de Jutges de Pau de Balears (AJPIB) i la seva Junta Directiva. Casasnovas ha explicat com els ha afectat aquesta nova llei.

Jutjats de Pau sense competències

Amb la nova normativa, els Jutjats de Pau han passat a denominar-se Oficines Municipals de Justícia, amb dependència directa del seu partit judicial. A Mallorca, per exemple, hi ha tres partits judicials: Palma, Inca i Manacor. Això vol dir que qualsevol tràmit del registre civil, com un casament, ha de fer-se a l’oficina que correspongui, però sota la supervisió i autorització del partit judicial.

La figura del jutge o jutgessa de pau es manté, però sense competències en el registre civil. Així, ja no s’ocupen de les inscripcions de naixements, la celebració de casaments, les inscripcions de defuncions, ni l’expedició de llicències d’enterrament. Tot i això, assumeixen altres competències en assumptes civils, de mediació i conciliació.

Jaume Casasnovas ha estat contundent en la seva crítica: “Perdre les competències del registre civil ens allunya dels ciutadans i empitjora la qualitat del servei que els oferim”. Abans, aquests tràmits eren ràpids, però ara han de passar pel partit judicial, la qual cosa pot generar demores considerables. Com a exemple, Casasnovas ha esmentat el cas d’una defunció un divendres al migdia: l’enterrament podria no dur-se a terme fins al dilluns, o la funerària hauria de desplaçar-se al jutjat de guàrdia de Palma per obtenir la llicència, generant un “estrès” addicional a les famílies que viuen un moment tan dolorós.

El mateix passa amb la celebració de matrimonis, que ara segueixen la mateixa dinàmica d’allunyament del ciutadà. Casasnovas ha conclòs que “els ajuntaments i els notaris no tenen capacitat per assumir tots els matrimonis que se celebren. És impossible”.

Davant d’aquesta realitat, la FELIB i l’Associació de Jutges de Pau de Balears s’uneixen per reclamar conjuntament la revisió de la nova Llei d’Eficiència Judicial i que els Jutjats de Pau recuperin la competència dels registres civils, per poder seguir oferint un servei pròxim i ràpid als ciutadans en moments tan importants com un naixement, un casament o una defunció.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt