Ara llegint
Una trentena d’ajuntaments signen el manifest amb motiu del Dia d’Europa

Una trentena d’ajuntaments signen el manifest amb motiu del Dia d’Europa

Una trentena d’ajuntaments de les Illes Balears s’han sumat a la celebració del Dia d’Europa, el 9 de maig, que commemora la pau i la unitat del continent, amb l’adhesió a un manifest, a proposta de la Conselleria d’Hisenda i Relacions Exteriors del Govern de les Illes Balears.

La iniciativa pretén contribuir a fomentar la participació de la ciutadania i les institucions a la Conferència sobre el futur d’Europa, així com defensar els interessos de les illes davant les institucions europees, i té el suport de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB).

Tal com va aprovar el Consell de Govern mitjançant una declaració institucional el dilluns passat, els ajuntaments també es comprometen a través d’aquest manifest a organitzar i impulsar debats en el sí de la Conferència sobre el futur d’Europa, de cara a promoure la participació en els diferents fòrums i en la plataforma digital d’aquesta conferència per fer sentir la seva veu davant les institucions de la Unió Europea.

També se sumen a la petició a la UE d’avançar i promoure les diferents polítiques que consolidin la comunitat de valors illenca i mediterrània, així com una institució europea viva i adaptada a les noves necessitats i emergències.

El Consolat de Mar, seu de la Presidència del Govern de les Illes Balears, i altres edificis emblemàtics de diverses institucions i ajuntaments s’enllumenaran de color blau aquest diumenge al vespre amb motiu del Dia d’Europa. L’efemèride commemora la Declaració Schuman, un dels discursos més cabdals del segle XX a Europa. Fa 71 anys, el ministre francès d’Afers Exteriors Robert Schuman va reclamar una nova forma de cooperació política i de reconstrucció després d’un conflicte bèl·lic entre les nacions europees, la Segona Guerra Mundial.

Enguany a la commemoració del Dia d’Europa, s’hi ha sumat el llançament de la Conferència sobre el futur d’Europa. Sota el lema «El futur és a les teves mans» es posa en marxa una plataforma virtual multilingüe oberta a tota la ciutadania europea per abordar els reptes i les prioritats de l’agenda europea així com de les reformes institucionals que s’han de dur a terme per enfortir el projecte europeu comú. 

El Govern de les Illes Balears, mitjançant la declaració institucional aprovada el dilluns passat, també apel·la al primigeni esperit europeu per fer front des de la unitat i la solidaritat a la situació excepcional provocada per la pandèmia de la COVID-19, i a la importància d’establir una estratègia europea per als territoris insulars, tenint en compte les vulnerabilitats de les illes de la Mediterrània.

Aquesta mateixa setmana, en el Parlament de les Illes Balears, abans de l’inici de la sessió plenària de dimarts passat, va tenir lloc la lectura d’un manifest en el mateix sentit amb motiu del Dia d’Europa per part del president de la cambra i de diputats representants de set grups parlamentaris. L’acte va concloure amb la interpretació de l’Himne de l’Alegria a càrrec del guitarrista Gaspar Muller, guanyador del concurs musical del Dia d’Europa 2020 organitzat pel Centre Balears Europa.

Enguany, arriba la segona edició d’aquest concurs musical, dins un programa d’activitats del Dia d’Europa a les Balears que per segon any s’ha adaptat a les circumstàncies derivades de la pandèmia. Onze músics en les categories de solistes i de grups participen enguany al concurs musical «Treu la teva millor versió» d’interpretacions de l’himne d’Europa en format vídeo. Aquest concurs, amb premis als guanyadors de 100 euros pels solistes i de 400 en el cas dels grups, s’adreça a tot tipus de músics, tant professionals com amateurs, estudiants, professors, membres de conservatoris, escoles de música o bandes municipals, entre d’altres.

Així mateix, el Centre Balears Europa ha organitzat a una vintena de biblioteques de les Illes Balears la interpretació del conte «Kalòpsia: un planeta no tan diferent» editat per la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, amb el qual es pretén acostar als infants els valors de la Unió Europea. El Centre Balears Europa és una entitat adscrita a la Conselleria d’Hisenda i Relacions Exteriors que té com a principal objectiu impulsar l’esperit europeu i acostar les institucions de la Unió Europea a la ciutadania de les nostres Illes.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt