Ara llegint
1979: el Nadal més nevat a la Serra

1979: el Nadal més nevat a la Serra

Dins l’actual context climàtic, parlar d’un Nadal Blanc a ca nostra sona a poc menys que a ciència-ficció. Portem anys consecutius sense patir cap nevada en condicions a la nostra Serra de Tramuntana, i ja no en parlem als nivells baixos. Enguany, després de tot el que hem hagut de patir, hagués estat tot un detall per part del cel tenir una nevadeta almenys els nostres infants poguessin tenir una mica d’alegria i il·lusió. La nevada hi ha estat però molt minsa i de poca durada.

Sort que sempre podem tirar d’hemeroteca i recordar temps millors. En aquesta ocasió volem recordar la nevada amb la qual entraren les festes de Nadal de l’any 1979, enguany farà 45 anys. La nevada no va arribar fins a Sóller (quedà a mitja muntanya) però donà els gruixos més grossos i espectaculars de tots els anys setanta a la nostra Serra. Basta que diguem que s’acumularen de 65 a 70 centímetres de neu a la zona del túnel de Monnàber, un gruix espectacular i poques vegades assolit a la nostra latitud.

Dia 20 de desembre de 1979, una irrupció d’aire Polar atacà les Illes Balears. Aquesta massa freda caigué com una bomba sobre la relativament càlida Mediterrània i generà una de les borrasques més profundes de les quals hi ha constància en la història del clima balear, amb un nucli de 979 mil·libars a la vertical de Menorca. Entre els dies 21 i 22 de desembre de 1979 no s’aturà de ploure dins Sóller. Ho va fer amb molta intensitat, amb llamps, trons i vent, i amb una temperatura que no va passar dels 6 graus centígrads mentre el cel ens descarregava a les totes. El total de la precipitació va ascendir a 203 litres per metre quadrat a Sóller, un valor que segurament fou superior als observatoris de muntanya.

La carretera del Puig Major a la sortida del túnel. (Foto: Lluís Vallcaneras)

El 22 de desembre de 1979, el Gros de Nadal havia caigut en forma de neu a les muntanyes. La neu aferrà a partir dels 500 metres. Als 600 metres la quantitat de neu era prou destacable, i dels 700 metres per amunt tot estava literalment enterrat de blanc. No seria gens fàcil tot això, i basta que diguem que la base militar del Puig Major, a l’altura de Son Torrella (cota 850) va romandre nevada durant 15 dies, fins al dia de Reis de 1980. El dia 25 de desembre de 1979 encara hi havia mig metre de neu a Son Torrella, i dia 1 de gener de 1980 encara quedaven 20 centímetres. La temperatura baixà fins als -4 graus centígrads als cims més alts i això provocà la immediata congelació de l’embassament de Cúber.

Els àlbums de fotos

La decoració estava servida, i no poques foren les famílies que empraren el paisatge per fotografiar-se i felicitar les festes a familiars i amics. Si reviseu àlbums particulars i trobeu fotos de familiars celebrant Nadal amb el rerefons del Puig Major nevat, no tingueu cap dubte: és la nevada del 1979.

Les fotografies que acompanyen aquest reportatge foren preses pel veterà excursionista Lluís Vallcaneras, qui es trobà un panorama veritablement glacial ara fa 45 anyets.

Blanca nevada que va pintar de blanc la Serra de Tramuntana l’any 1979. (Foto: Lluís Vallcaneras)

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt