Ara llegint
30 anys de foguerons a Sa Pobla a Gràcia

30 anys de foguerons a Sa Pobla a Gràcia

Aquest passat dissabte, la populosa barriada barcelonesa de Gràcia s’enllumena i encalentir amb les flamarades dels foguerons de sa Pobla que es cremaren a distintes places i carrers d’aquella vila, i que acolliren una multitudinària festa plena d’esperit santantonià, importat de sa Pobla ja fa tres dècades, per iniciativa de l’apotecari, incansable dinamitzador cultural Antoni Torrens. Avui una festa totalment consolidada, reconeguda, i considera com a ‘Festa Major de Gràcia d’hivern’.
Abans de la gran festa dels foguerons, la nit del dissabte, al llarg de la setmana s’havien dut a terme nombrosos actes culturals, socials i tradicionals organitzats per l’‘Associació Cultural Albopàs’ i la ‘Federació Foguerons sa Pobla a Gràcia’, actes, als que s’hi sumaren entitats històriques de la Vila de Gràcia, amb altres activitats que aporten un substanciós intercanvi cultural i enriqueixen la celebració.
A l’edició d’aquest any hi foren presents la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera i la directora general de Cultura del Govern de les Illes Balears, Catalina Solivelles. En representació de l’Ajuntament de sa Pobla, hi assistiren el primer tinent de batlia i regidor de Cultura, Antoni Simó Tomàs, i altres membres del consistori, que juntament amb el regidor de Presidència i Territori de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, i el president del Consell del districte de Gràcia, Ferran Mascarell, participaren en l’homenatge tributat a Toni Torrens hores abans de l’encesa dels foguerons, pels trenta anys de presència de la festa a Gràcia.

La barriada de Gràcia gaudí dels foguerons de sa Pobla. Foto Ajuntament de sa Pobla

En el seu parlament, Toni Torrens, que complia 86 anys, va manifestar la seva decisió de retirar-se del càrrec, dient que, «ens anirem les persones, però quedarà aquesta meravellosa germandat que hem sembrat i conreat entre sa Pobla i Gràcia al llarg d’aquests 30 anys. Les il·lusions són les mateixes del principi, però les forces, tan sols les suficients.» Va dir un Toni Torrens que vol donar el relleu de les seves responsabilitats, «sempre a qualcú de Mallorca, ja que aquesta festa és molt més que organitzar una torrada, és l’esperit fraternal i l’intercanvi cultural entre els pobles de Mallorca i Barcelona, i així ha de seguir essent sempre.»
La presidenta del Consell, Catalina Cladera, poblera de soca arrel, va recordar haver viscut la primera festa de sa Pobla a Gràcia a la seva època d’estudiant a Barcelona i va manifestar la seva satisfacció de què aquella experiència «s’hagi convertit en una festa totalment consagrada, que conserva les tradicions mallorquines i pobleres, que sense la gran dedicació a la mateixa d’Antoni Torrens, no haguera estat possible.»
La directora general de Cultura, Catalina Solivellas, es va sentir honorada de què «malgrat que la mar ens separi, el foc ens uneix», referint-se a les cultures balears i catalanes. Per la seva part, el president del districte de Gràcia, va afegir que, «tot plegat ha fet que els foguerons siguin avui la nostra festa d’hivern i de germanor, encara més, entre Mallorca i Barcelona.»

Els regidors de l’Ajuntament de sa Pobla, Antoni Simó Tomàs, Catalina Munar i Biel Payeras, amb la presidenta del Consell Catalina Cladera i la directora general de Cultura Catalina Solivellas, acompanyen a Antoni Torrens. Foto Ajuntament de sa Pobla.

Intercanvi cultural


Per evidenciar l’intercanvi cultural propiciat per la festa poblera a Gràcia, abans de l’encesa dels foguerons, feren les seves pròpies intervencions els Castellers de la Vila de Gràcia i sonaren, al mateix temps els Xeremiers de Mallorca i la Banda de Flabiols i Sacs de Gemecs la Sacairada. Jaume, Tomeu, Pau, Vicenç i Tomàs, de Xeremiers de Mallorca, ja havien fet sonar els seus instruments el matí, de mercat en mercat, acompanyats de tamborers, flabiols, glosadores i glosadors.
La festa als carrers, torrant al caliu dels foguerons, cantant i glossant, es va perllongar fins ben entrada la mitjanit, deixant entre els milers d’assistents el regust agre-dolç que queda per no poder reviure la gran festa, fins al darrer cap de setmana de l’any vinent.

Apunts històrics

Segons conte el mateix Toni Torrens, fundador casual de la festa, «tot va començar l’any 1993, quan una amiga de la família, resident a Barcelona, va comentar als meus tres fills que estudiaven allà i vivien a Gràcia, que feia 25 anys que no havia vist un fogueró de Sant Antoni. Jo els vaig dir que en podíem muntar un i de seguida em vaig posar en contacte amb els responsables de l’Ajuntament del districte de Gràcia, per tal de demanar la corresponent autorització. Vàrem començar la festa, aquell any, amb l’encesa d’un fogueró a la plaça del Diamant. Des de llavors, la festa es va animar més i més de cada any, i cada darrer dissabte del mes de gener es celebra una revetlla que es va anar estenent per les places i carrers més emblemàtics de la barriada, com les Places del Diamant, de la Virreina i altres espais de Barcelona…»

Des de fa anys, existeix una ‘Federació de Foguerons de sa Pobla a Gràcia’, que s’encarrega de l’organització d’una festa, que com s’ha dit, ja es considera la festa major d’hivern del districte barceloní. Actualment, formen part d’aquesta federació sis entitats: l’Associació Cultural Albopàs de sa Pobla; la Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia, l’Associació Cultural Gastronòmica el Caragol Graciós, l’Associació Cultural TRAM/CAT-Centre Artesà Tradicionàrius- i la Federació de Colles de Sant Medir. També hi participa el Centre de Cultura Popular La Violeta de Gràcia.

Foto de portada: Antoni Torrens i la presidenta del Consell Catalina Cladera, encenen el principal fogueró de la revetlla. Foto Ajuntament de sa Pobla.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt