Ara llegint
L’Alzinar: Aigua, i beneïdes de vehicles de Sant Cristòfol

L’Alzinar: Aigua, i beneïdes de vehicles de Sant Cristòfol

Sense adonar-nos-en podem haver abandonat les rutines que contribueixen a conservar la salut i gaudir de benestar i energia, però sempre és possible reiniciar els nostres rellotges interns.

(Marc Vergés).

Juliol: atenció al Sol.

Dilluns començarem aquest nou mes de juliol, en el que presumiblement ens augmentaran bastant les temperatures batent, molt possiblement, els rècords dels anys anteriors.

Com cada any, en aquestes dates, i a aquesta mateixa secció, us recomanem, si és possible, a partir d’ara, no sortir al carrer a les hores més caloroses del dia, emprar robes lleugeres, no molt cenyides, i de colors clars, i emprar una gorra, un mocador o un capell de palla pagès, per protegir-nos el cap i les idees.

I com és lògic, seguint les recomanacions mèdiques i naturistes, a pesar de no tenir set, hem de beure (especialment aigua, i no molt gelada) amb freqüència, especialment els de més edat, que ja anem perdent la sensació de set, evitant l’excés de begudes alcohòliques (una cervesa és bona, però no una caixa de cerveses), l’excés de cafè i les begudes ensucrades, gasejades, o amb molta cafeïna, evitant al mateix temps els menjars pesats i calents, substituint-los per plats freds (sabeu què és de bo un trempó, o un bon pa amb oli, fet amb tomàtigues, pebres, cebes… del nostre propi hort), fruites i verdures fresques, i si no pot ser també del nostre propi hort, comprades a cooperatives o productors locals, segur que notareu bastant la diferència, amb el preu, amb el gust, i amb la salut!

Els pagesos us ho agrairan, ja que els seus beneficis no són massa sucosos, desgraciadament estan molt explotats pels intermediaris i els venedors finals, en aquesta dura època a la qual a més hi sol haver més feina als horts, per poder tenir les hortalisses i els fruiters ben cuidats i que no passin set.

I no oblideu que, mantenir un equilibri electrolític adequat és fonamental per potenciar el rendiment físic i esportiu durant els mesos d’estiu, especialment si treballem al camp, o al sol, o practiquem activitats esportives com la natació, el ciclisme, l’atletisme de grans fons, el muntanyisme…

Durant l’exercici intens i en climes calorosos, el cos perd importants minerals i electròlits a través de la suor, cosa que pot portar a desequilibris i afectar negativament el treball, a l’exercici físic, i inclòs a la mateixa salut.

La reposició adequada d’electròlits, com el sodi, el potassi i el magnesi, és essencial per mantenir una hidratació òptima i prevenir la fatiga muscular, les rampes i la deshidratació, garantint una funció muscular adequada, una millor absorció de nutrients i una resistència física més gran.

La festa cívica religiosa, romp amb la monotonia del viure quotidià, a més de fer que la gent, en participar-hi, es retrobi i es relacioni d’una manera diferent de la dels altres dies. (FOTO: Joan Oliver).

Beneïdes de vehicles de Sant Cristòfol, a Sóller.

Recordeu que el vinent dimecres, dia 10 de juliol, és Sant Cristòfol, patró dels conductors i dels verdulers.

Per cert, les beneïdes de vehicles, amb motiu de la festivitat de Sant Cristòfol, a l’oratori de Sant Felip Neri, de Sóller, s’han ajornat al dissabte, dia 13, a les 18 hores, a l’Avinguda Juli Ramis, de Sóller, dins l’aparcament de l’Institut de Formació Professional Guillem Colom Casasnovas (concentració 17 hores, benedicció 18 hores).

Podeu fer les vostres inscripcions gratuïtes als WhatsApp 639549848 (Llorenç) i 686580067 (Cati), abans de dia 10  de juliol.

Emmagatzemant-la: l’aigua de pluja és un recurs, molt preciós i gratuït

L’aigua, l’element del qual depèn tota la vida.

La creació de sistemes per estalviar, reciclar, emmagatzemar i protegir l’aigua, són bàsics.

La calor de l’estiu no és lluny, i aquest bell mes de juliol l’element de manca d’aigua està molt seriosament al punt de mira de tots.

Vet aquí el que dèiem els amants de la permacultura, entre d’altres, sobre l’aigua, les qualitats i com estalviar-la, recuperar-la i emmagatzemar-la.

Emmagatzemant-la: l’aigua de pluja és un recurs, molt preciós i gratuït, que podem recollir i emmagatzemar instal·lant canals recol·lectores d’aigua a qualsevol teulada. Hi ha molts models entre els quals triar, i segur que en trobes un que encaixi perfectament al sostre de la teva casa, porxo, estable…

Per calcular la quantitat d’aigua que pots recollir i la mida del teu col·lector d’aigua (millor si fas una cisterna tradicional mallorquina, serà més bona i fresca), el primer que has de saber és la pluviositat de la teva ciutat, i el coeficient de pèrdua de la teulada, que varia segons sigui ondulat o plana.

Vet aquí un exemple: vius en una població amb una pluviositat de 1.000 mm/any i la casa teva té una teulada tradicional ondulada, de 50 m² amb un factor de pèrdua de 0,8. Volum recuperable = 1.000 litres/any x 50 m² x 0,8 = 40.000 litres (40 m³)

L’aigua de pluja també es pot recuperar per alimentar un estany o omplir un aljub. Totes les teulades de cases, garatges, casetes de jardí i hivernacle tenen potencial per recuperar milers de litres d’aigua.

Protegir l’aigua perquè pugui revelar els seus fascinants i inestimables qualitats. Al llarg dels anys, nombrosos estudis sobre les propietats de l’aigua han demostrat les seves funcions regeneradores i terapèutiques. El ritme és el seu element vital per excel·lència. S’han creat fonts per reproduir els moviments naturals de l’aigua. Aquestes fonts tenen una funció reguladora.

Tornen a l’aigua estancada a les nostres canonades totes les seves qualitats. Aquesta dinamització i oxigenació de l’aigua millora els intercanvis naturals, harmonitzant i  estimulant el creixement de les plantes regades.

Aquests safareigs també es poden utilitzar com a ionitzadors, proporcionant un ambient relaxant i rejovenidor.

En un món estandarditzat, ser diferent i genuí és tot un valor.

Ser meravellosament rars, reconèixer-nos i acceptar allò que ens fa únics i lliures, sense necessitat d’acceptació dels altres, és un camí que ens porta a sentir-nos amb més plenitud i felicitat.

Francesc Miralles.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt