Ara llegint
Caragols a l’atac als nostres horts

Caragols a l’atac als nostres horts

Els caragols són un dels menjars més típics i saborosos de les nostres illes i així ho hem publicat al FORA VILA en diverses ocasions. Com tot no sempre són flors i violes i tot té coses bones i coses dolentes. La bona, com s’ha esmentat abans, és menjar-los cuinats d’una manera o l’altra i el dolent és quan dins les èpoques d’estiu càlids i humits apareixen com a plagues, fet que malauradament molts de jardiners han pogut i poden constatar cada any.  Ara és el moment de posar en marxa mesures de prevenció i protecció per a les sembres de verdures, tot i que encara no han comparegut.

Els enemics naturals dels caragols són els gripaus, les musaranyes i els eriçons. Aquells que tinguin un gripau dins el seu hort, poden estar segurs que seran alliberats sense fer res de les plagues de caragols. És la manera més natural i ecològica de combatre les plagues tan dolentes per les sembres dels horts.

Segons l’experiència dels més vells, les sembres que tenen una base de falgueres o pells d’ordi, no es veuran afectats per l’atac dels caragols. També es poden aixecar murs baixos de protecció a base de pells d’ordi un sistema antic que protegirà la sembra que l’en revolti. Les pells d’ordi impedeixen que els caragols arribin a les plantes perquè quan hi van  per damunt, es fan mal i no hi passen per la molèstia que els ocasiona. Hi ha altres tipus de plantes que es sembren ben al mig de les plantacions que es volen protegir: una d’ells podria esser la caputxina. Aquesta planta és un repel·lent d’insectes i algunes de les plagues que afecten a les hortalisses.

Les plantacions de raves silvestres a les voreres de plantacions de patates constitueixen  normalment un lloc de trobada dels caragols del jardí. També els podem posar lloves per concentrar-los i tenir-los més bons de combatre. Es tracta de posar algunes taules de fusta dins el sembrat o un recipient ple de cervesa que els crida per l’olor. Es recomana que els matins i el horabaixes es recullin  el caragols concentrats i matar-los a base d’aigua ben calenta per tal d’anar-los exterminant de mica en mica.

Els brots recent plantats, sobre tot, les flors d’estiu avançades, juntament amb les plantes de lletugues, són els menjars preferits dels caragols. Per protegir les plantes més joves, es poden col·locar unes fulles de ruibarbre que en el mes de maig ja es produeixen en forma de desfet. Els caragols s’amaguen davall durant la nit i el matins es poden recollir seguint el mateix procediment anterior  per matar-los.

Una plaga de caragols descontrolada por fer molt de mal dins un jardí o un hort. És veritat que hi ha productes per poder-los esvair, però mentre sigui possible hem d’intentar emprar els mitjans naturals per combatre aquest i qualsevol tipus de plaga.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt