Ara llegint
De Roqueta a Roqueta, amb olor de formatge

De Roqueta a Roqueta, amb olor de formatge

De camí cap a Menorca tinc un telèfon de Ferreries, i telèfon, quedo a una cita, serem cinc per formatjar.

Anys i dècades anant a Menorca. I cada any, cada estiu pot ser diferent. Menorca no te l’acabes mai. Com a qualsevol poble o ciutat, amb la qual, hi posis amor.

I així ha estat enguany diferent. Sí a comprar formatges, sí a veure ses vaques, triar un lloc interessant diferent. Són les vacances i marca diferències és un dels trets.

Una entranyable forma de donar la benvinguda. (Foto: Margalida Socías)

Reservam un matí de divendres per anar al lloc i formatjar, però rallar, i fer un tast espectacular típic menorquí. I anar “a poc a poc”, sense presses. Al ritme menorquí, amb l’olor a prop de les vaques. 

Na Soraya ens conta el seu projecte vital que començà fa uns cinc anys. Són una família pionera en compartir fer formatges i convertir-lo no només amb una visita guiada sinó amb una pràctica extraordinària per grans i petits, participativa, integradora, per donar a conèixer una feina, un ofici, de la vaca a la taula. I mai tan bé dit

Arribam massa puntuals i això ens permet conèixer les vaques, a quina hora mengen, com mengen, com es fa el procés reproductiu, com són de valuoses les vaques femella. El procés de les vaques braves les cures per pasturar, per menjar, per descansar, per munyir, els components vitamínics per a les vaques que han de parir… ser pagesos és practicar l’art de la paciència i l’art de la constància. Ni un dia sense munyir, ni un dia sense alimentar al ramat, matí i horabaixa.

Les vaques emprades per fer llet. (Foto: Margalida Socias)

I després a l’hora de preparar els formatges, desinfecció, mesures d’higiene, el seguiment per part de na Soraya i n’Iván que fa aquestes tasques i hi posem les mans, quina dificultat amb les fogasses a l’hora de tensar, el número de la finca, el nombre de la setmana i el nom que triem pel nostre formatge, perquè aquest formatge que fem, ens arribarà a casa d’aquí a dos mesos. Una experiència entre olors de la llet, xerigot, la llet quallada, la temperatura de la sala que juga amb la calidesa de les paraules i explicacions de na Soraya. Acabem de formatjar, deixem les fogasses davall dels pesos per a premsar-les. I després seguirà el procés en remull amb aigua amb sal i després a curar, a descansar, a fer-se bo. Aquelles peces de tons clars marronosos  ataronjats, que podrem degustar senceres en mesos propers. 

Convidats i personal de la casa formatjant i aprenent la tècnica ancestral. (Foto: Margalida Socías)

De veritat aprecies el valor de les coses si hi posem les mans. Les mans transmeten amor cap a la feina, cap a les persones i entenen dels esforços, dels oficis més ancestrals, fins a les feines més modernes.

Na Soraya a Son Arret a la finca de Sa Roqueta transmet el que sap i estima de la seva actual professió, que la treballa amb passió i segurament per amor, amb en Joan Carlos i els seus fills. 

Formatjar i quedar-te el “teu” formatge que a Sa Roqueta el curaran els pròxims dos mesos i després te’l faran arribar a casa on l’assaboriràs com una peça única. Una experiència pionera, i que ja té altres llocs i finques que volen seguir-lo. El turista passa a ser un viatger, visitant, quan comença a estimar la terra, la mar i les persones que  habiten aquesta Menorca que no s’ha d’acabar mai, però que per moure l’engranatge econòmic necessita les mans i el seny de tots. 

Feina feta i a esperar que passi el temps. (Foto: Margalida Socías)

Aquesta parella de joves emprenedors Juan Carlos i Soraya, amb els seus dos fills Joan i Carla, varen decidir en 2015 apostar pel camp Menorquí a pesar de la seva problemàtica econòmica. Així ho recullen a la seva plana web: “Con esfuerzo, ímpetu y viendo que el productomásimportante de Menorca, el queso (productoúnico e irrepetible en el mundo), perdíasuesencia original, decidimos apostar por seguir las buenasprácticas y hacer el Queso con su sabor, color y aroma de antaño. Formatges Sa Roqueta, de la seva roqueta, Menorca”. 

Ara ja la nostra Menorca. Ens en duem al paladar el record d’una degustació autèntica de formatges, curats a diversos mesos, embotits, pa  fet per la mateixa Soraya, confitures casolanes, km zero, pastissets de l’àvia i  vi blanc Binitord de terres ciutadellenques. N’Ashley també per amor ha quedat a Menorca on dona una mà a la botiga de Sa Roqueta. 

Les cases de la finca de Son Amet de Menorca. (Foto: Margalida Socías)

I nosaltres ben contents, 

Esperem novembre que tastarem el nostre formatge de Menorca a sa Roqueta mallorquina. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt