Ara llegint
El juny representa l’adorable joventut

El juny representa l’adorable joventut

La rebel·lió no és el que la majoria de la gent creu que és.
La rebel·lió és quan apagues la televisió i comences a investigar, a educar-te, a pensar per a tu mateix, i a gaudir de tots els plaers i moments de la mare Natura.

Avui, dissabte, dia 8 de juny és, entre altres collonades, el dia mundial contra la falsificació. Que ho són de divertits aquests polítics nostres!

Segona collita del medicinal hipèric o herba de Sant Joan, que enguany, com a les darreres temporades, va molt més d’un mes avançat. (FOTO: Joan Oliver).

El poder de la Lluna

Dissabte passat, fa exactament una setmana, entràrem dins el mes de juny, mes que les serps, tant les mallorquines com les invasores, fan la muda de la seva pell.

És el sisè mes de l’any de l’actual Calendari Gregorià, amb una durada de 30 dies. El seu nom és causat per la Deessa Juno, una de les més importants del culte romà, juntament amb Júpiter i Minerva.
El juny, ja dins el primitiu calendari romà, tenia una durada de 30 dies, però passà a 29 en el Calendari Lunar de Numa Pompili, recuperant de nou els 30 amb el Calendari Julià, sent els seus símbols el Sol i la rosa.

Aquest dijous, dia 6, a partir de les 14-37’ hores, entràrem dins Lluna Nova, que durarà fins al divendres, dia 14, a les 7-18’, que entrarem al Quart Creixent, que ens durarà fins al dissabte, dia 22, a les 3-08’ hores, en què ja tindrem la lluna plena.
I finalment, el divendres, dia 28, a les 4-51’ hores, començarà el Quart Minvant, que durarà fins al dissabte, dia 6 de juliol, a les 0-57’ hores.

Dins la lluna plena la saba es troba al fullatge, és ideal per sembrar i trasplantar plantes que donin fruits alts (fruitals, pèsols, mongetes, fesols de fava…) és ideal també per collir fruits i fulles, com igualment fer poda de creixement, empelts, i acodaments o amorgonaments, mètodes naturals, aprofitant la sàvia naturalesa, de propagació vegetal.

El divendres, dia 21, dia del sol i de la música, jornada que el nostre astre rei es troba al punt més alt, i és més visible per més temps, a les 22-51’ hores començarà l’estiu, podent gaudir el diumenge, dia 23, de la màgia de la Nit de Sant Joan, amb els tradicionals foguerons, sopar damunt la platja, els ritus per trobar parelles, els tradicionals i pràcticament desapareguts vimers manacorins, i el medicinal hipèric o herba de Sant Joan, que enguany, com a les darreres temporades, va molt avançat, ja fa més d’un mes que està florit i, pràcticament, ja quasi convertit en oli i esperit medicinal.
Ahir i avui, dissabte, és, la de cada dia més important, Fira de la Patata, a Sa Pobla, i, dissabte, i diumenge, la Fira de les Herbes a Selva, i la Fira Ramadera de Son Servera.

Sabies que el mes de juny, des de sempre, representa joventut?
Saps com mantenir un esperit jove i un cor saludable?
Indiscutiblement fent exercici, dormint les hores adequades i portant una alimentació equilibrada, sana, natural, variada, no fumar, passar de les drogues i de l’alcohol i, especialment, consumint productes locals de temporada, o de proximitat.

Totes les cares són com a miralls

Decideix quina cara duràs per dins, i aquesta serà la que mostris als altres,
però, pensa que, també, serà la que els altres projectin sobre tu.
(Anònim).

Les “males herbes” es poden emprar com a cobriment dels nostres sembrats, o per fer compost. (FOTO: Joan Oliver).

Què podem fer dins l’hort

Com el passat mes de maig hem de seguir controlant i tractant (si apareixen) per mètodes naturals les possibles plagues. Eliminar, si és molt necessari, algunes de les mal anomenades males herbes, ja que en aquesta època és quan creixen amb més rapidesa (es poden emprar com a cobriment dels nostres sembrats, o per fer compost). Entutorar les tomatigueres, les mongetes, els fesols de fava, fesols pintats… I podar una mica les nostres estimades aromàtiques, com l’espígol, el romaní, l’orenga, la sàlvia, herballuïsa i la farigola, entre d’altres.
És bo, a començaments de juny, escugular els alls, que ja es podran arrabassar a finals de mes, i així seran més grossos i de més qualitat.
És bon temps per sembrar estaquetes de ficus, romaní, hortènsies, sàlvia, freses, tomatigueres, i de flors de Pasqua.
I els que enguany no us hagin aferrat les figueres, sempre he sentit a dir als pagesos d’antany, que les sembrades la nit de Sant Joan solen aferrar sempre si, en principi, les reguem una mica cada parell de dies.

El divendres, dia 21, finalitza la primavera, i entrarem dins l’estiu. Floració de palmera datilera. (FOTO: Joan Oliver).

Què podem collir

Freses (que estan al seu punt, i enguany són molt bones i saboroses, i sobretot bones de cultivar), cireres, taronges, aranges (pomelos, en castellà), llimones, carxofes, albergínies, espinacs, remolatxa, cols, alls, bledes, carabassons, cebes, cogombre, grells, mongetes, lletugues, enciams, patata novella, naps, pastanagó, pebres, porros, ravenets, la primera collida de tàperes, les primeres tomàtigues, les primeres figues flors (que ho són de bones), melicotons, albercocs, mores (de morera, no d’abatzer), melons, nectarines, peres, pomes, síndries, les prunes que enguany són molt saboroses, i com no els darrers nispros i els darrers espàrrecs. I ben aviat les dolces peres de Sant Joan i la curativa camamil·la.

Què es pot sembrar

El juny és el darrer mes per trasplantar moltes hortalisses. Recorda fer la rotació de cultius. Afanya’t a sembrar les darreres tomàtigues, albergínies, pebres, cogombres, carabassons, carabasses, síndries i melons. També és bon moment per sembrar: api, fonoll d’arrel, bledes, nap, blat de les índies, xicoira arrissada, romaní, (aquests dies hem aconseguit estaques de romaní blanc. Gràcies, Pere!), escaroles, cols d’estiu, bròquils, cebes, alls, cols de Brussel·les, ravenets, pastanagues, enciams, espàrrecs, julivert i porros de tardor i hivern.

En lluna plena podeu aclarir la fruita als arbres, si la voleu més grossa.
I com ens recorda la saviesa popular: “Per Sant Bernabé (dimarts, dia 11) sembra el fesoler i per Sant Pere (dissabte, dia 29, patró dels pescadors i dels treballadors de la mar), la mongeta”.

Una llavor creix sense fer so, però un arbre cau amb un renou enorme.
La destrucció fa renou, però la creació és silenciosa.
Aquest és el poder del silenci.
(Confuci)

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt