El conjunt de les Illes Balears, en situació de prealerta per sequera
Les reserves hídriques de les Illes Balears es varen situar en el 52% durant el passat mes de maig, amb un descens d’un 1% respecte al mes anterior i 7 punts percentuals per sota del mateix període de l’any passat, quan les reserves es trobaven al 59%. Aquesta situació es reflecteix en una necessitat de vigilància contínua i una gestió prudent dels recursos hídrics i representa que el conjunt de l’arxipèlag continua en situació de prealerta per sequera.
En termes de l’evolució de l’índex, vuit de les deu Unitats de Demanda (UD) han registrat una disminució en les seves reserves: Artà, Manacor-Felanitx, es Pla, Palma-Alcúdia, Tramuntana Nord, Tramuntana Sud, Eivissa i Formentera. Una UD s’ha mantingut estable, Menorca, mentre que la UD de Migjorn ha experimentat un increment en les seves reserves.
El 100% del territori continua en situació de prealerta, sense canvis d’escenari previstos a curt termini. La situació general de la demarcació és de 0,433, una xifra inferior a la de l’any passat (0,512) i a la de fa dos anys (0,535). Pel que fa al percentatge de reserves per illa, Mallorca ha baixat del 55% al 53%, Menorca del 52% al 51% i Eivissa del 37% al 36%.
Les dades de l’AEMET indiquen que el mes de maig ha estat sec en termes de precipitacions a les Balears, amb una mitjana de 18,2 litres per metre quadrat. Aquest és un índex baix en comparació amb la mitjana històrica, que és de 31,9 litres.
Per illes, Menorca ha tingut un mes normal amb 22,4 litres enfront dels 26,3 litres de la seva mitjana històrica; Mallorca ha estat seca amb 20,1 litres enfront dels 34,4 històrics; i Eivissa i Formentera han tingut un mes molt sec amb només 2,2 litres per metre quadrat i 2,0 litres respectivament, en comparació amb els seus històrics de 23,6 litres i 17,1 litres.
L’anàlisi interanual de les precipitacions mostra que les Balears han aconseguit un 79% de la mitjana esperada, amb Mallorca al 80%, Menorca al 80% i les Pitiüses al 65%.
Pel que fa a temperatura, el mes de maig ha estat càlid, amb una temperatura mitjana de 18,6°C, la qual cosa representa una anomalia de 0,5°C per sobre del que és habitual, tot i que ha estat menor que la dels dos darrers anys.