Ara llegint
Els camins de Palma (1): recordant la ruralia de ciutat

Els camins de Palma (1): recordant la ruralia de ciutat

L’any 2020 ha arribat a la seva fi amb una remarcable novetat editorial de  Lleonard Muntaner: “Els camins de Palma (Volum primer)” de Bartomeu Carrió i Joan Carles Palos, un llibre que és el complement ideal per a molts habitants de Ciutat –i foranis també- ja que proposa tota una sèrie d’itineraris que alternen senderisme i cultura al voltant de la ruralia que envolta Palma i que sovint roman desconeguda fins i tot per a aquells que l’habiten.

Ja des del pròleg, els autors deixen ben palesa la intenció d’anar més enllà d’unes simples rutes de senderisme per la zona periurbana de Palma reivindicant des del primer moment la descoberta d’uns espais carregats d’història i de bellesa sovint desconeguts i eclipsat per altres recorreguts més enlluernadors ja siguin de la mateixa ciutat –la Seu o el Castell de Bellver- o de l’orografia illenca -la Serra de Tramuntana, per exemple-.

La mirada de Carrió i Palos se centra en atorgar interès a la zona més desconeguda de Palma: aquella que no figura en les postals de Ciutat –a excepció d’aquelles on els molins fan acte de presència- i que conforma una extensa superfície que s’estén cap a l’interior de l’illa i que es dedicà a abastir la població de la capital de productes agropecuaris.

Els itineraris proposats en aquest primer volum –ja que s’ha previst que aquests itineraris tenguin continuació- no només ens descobreixen espais i vivències d’una Palma desconeguda sinó que pretenen donar a conèixer tota una sèrie d’elements etnològics que serviran per configurar una visió –més àmplia- del que és realment Ciutat: es tracta d’elements que tenen molt a veure amb la cultura de l’aigua –síquies, aljubs, l’antiga albufera del Prat, torrenteres…- i amb el pas de l’home per aquests espais al llarg dels segles –talaiots i navetes, pedreres, esglésies o ermites-.

Els que foren els molins de Sant Jordi. (Foto: (c) Joan Carles Palos, 2020)

Oriental.- Les rutes que basteixen aquest volum se centren en la descoberta del sector oriental del municipi de Palma: aquell que va des del Pla de Sant Jordi fins a la zona costera de s’Arenal –Son Ferriol, s’Hostalot, sa Casa Blanca, Sant Jordi, s’Aranjassa, es Pil.larí, ses Cadenes, s’Arenal, Can Pastilla i es Coll d’en Rabassa- i que limita amb els municipis de Llucmajor, Algaida i Marratxí.

Un cop delimitada l’àrea d’actuació d’aquest volum, els autors posen un especial èmfasi en dotar a cada un dels tretze itineraris que basteixen el volum d’un enfocament adreçat a la descoberta dels valors que identifiquen aquest territori com a paisatge cultural. Es tracta, en part, de posar en valor els esforços que ha fet l’home sobre aquest espai concret; uns esforços que –en un primer moment- anaren encaminats a la dessecació de l’albufera del prat de Sant Jordi, per passar posteriorment al seu conreu i explotació ja fos mitjançant el cultiu d’hortalisses o la cura d’un important ramat boví, porquí i oví que bastí Ciutat de llet i carn durant generacions.

Antigues i belles construccions ja en desús. (Foto: (c) Joan Carles Palos, 2020)

Tot i això, no es pot obviar que la realització d’aquests recorreguts senderistes posaran en contacte als seus visitants amb una interessant mostra de flora i fauna autòctones. Pel que fa a  la fauna, indrets com ses Fontanelles o es Carnatge permetran observar una gran quantitat d’aus que han convertit aquests espais en observatoris ornitològics de primer ordre. Mentre que l’observació de la flora permetrà no només la contemplació de l’esforç que l’home a duit a terme a l’hora de domar el territori amb els seus conreus sinó que també aproparà al visitant a zones de garriga on poder gaudir de la flora més mediterrània i, fins i tot, a la zona de ses Fontanelles es poden contemplar endemismes dom el Limonium barceloi .més coneguda popularment com la saladina de ses Fontanelles-.

Contextualització.- Ara bé, un dels apartats més interessants de les rutes proposades per Carrió i Palos roman en la ingent feina de contextualització que els autors han realitzat per dotar d’un valor afegit cada un dels recorreguts. És així que, pràcticament a cada passa, l’excursionista trobarà referències culturals, socials i polítiques que dotaran aquestes passejades d’un interès que no fa més que incrementar el valor de cada una de les rutes perquè les doten de vivències, records a personalitats –com és el cas de l’enginyer holandès Pau Bouvy de Schorrenber que fou l’artífex de la dessecació del Prat de Sant Jordi; dels glossadors Antoni Oliver Capellà “Toni Meví” o Bernat Rigo Rubí “es Cabo loco” que amb la seva saviesa ancestral il.lustraren als seus veïnats; o del bandoler Joan Durí que va dur a terme les seves malifetes en aquest territori- o a moments històrics d’especial rellevància com poden ser “El llibre del repartiment” o  la Guerra Civil que deixà una forta empremta en aquesta zona.

Construccions que en el seu temps foren importants i que no podem deixar de contemplar. (Foto: (c) Joan Carles Palos, 2020)

Un altre aspecte a destacar rau en la riquesa lèxica i toponímica que aquests recorreguts aporten a qui gosi aventurar-s’hi: és així que noms tan suggerents com el Pont des Jueus, el Pont de ses set boques, el camí de Cas Correu, Son Binissalom, es Carnatge o les pedreres de Can Denís faran acte de presència, enriquint la passejada amb un valor afegit prou interessant.

La proximitat dels espais a visitar respecte de Ciutat, així com l’escassa durada de la major part dels itineraris –que solen oscil.lar entre l’hora i vint-i-cinc minuts i les quatre hores- són un altre punt a ressaltar d’aquests itineraris ja que permeten realitzar-los fàcilment en excursions de menys d’un dia –facilitant així la seva execució-.

Ess Carnatge, avui una zona reformada amb un camí de passeig. (Foto: (c) Joan Carles Palos, 2020)

En definitiva, “Els camins de Palma (Volum primer) és el regal perfecte per a aquestes festes –dominades per l’omnipresent Covid 19 i les seves restriccions perimetrals que sovint impedeixen sortir del propi municipi- ja que permeten la descoberta d’uns espais ignorats moltes de vegades per la seva mateixa proximitat i que parafrasejant els seus autors permetran “una passejada d’història i una història passejada”. Aquest volum permetrà als seus lectors duu a terme una aproximació entre part de la capital de Mallorca i els pobles que l’envolten, així com entre ciutadà i pagès i/o entre la terra i el mar.

Convé, doncs, no deixar passar l’oportunitat que aquest llibre ofereix als seus lectors per aproximar-se vers una proximitat desconeguda que ve carregada d’història, vivències i personalitats no només dignes d’admirar sinó també de reivindicar. Bona lectura a tothom!

Fotos: (c) Joan Carles Palos, 2020)

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt