Estel Nou, un referent dins la integració Social
El Taller Ocupacional Estel Nou de Sóller és un referent dins el món de la integració de persones discapacitades o amb dificultats psíquiques i físiques. Es tracta d’una associació sense ànim de lucre que nasqué l’any 1981 amb l’única intenció d’atendre les necessitats dels seus usuaris i les seves famílies, tant de Sóller -lloc on tenen la seu- com de la resta de la comarca i altres indrets de les Illes Balears.
Empresa membre fundador de la Unió de centres i federacions d’assistència a persones amb discapacitat de Balears (UNAC), declarada d’Utilitat Pública l’any 2005, organització certificada des de 2007 per AENOR segons la norma UNE-EN ISO 9001:2008 de qualitat en la gestió, l’associació ha estat inclosa en el Catàleg d’Empreses Excel·lents de les Illes Balears 2010-2011, editat per l’Institut d’Innovació Empresarial depenent de la Conselleria de Comerç, Indústria i Energia del Govern de les Illes Balears. A més, l’Associació de Cultura Popular de Sóller, Can Dulce,li atorgà el premi Reconeixement de Mèrits 2007.
Tot el que s’ha esmentat abans són títols que si bé tenen, com no podria ser d’una altra manera, la seva importància, el més important de tot és el gran i immillorable tracte que reben els seus usuaris amb una sola directriu i finalitat: tothom té un lloc dins la societat i, sobretot, també tothom és capaç de desenvolupar una tasca per fer rica la seva vida, pot ser no econòmicament, però sí de coneixements i entreteniments que fructifiquen en favor de tots i cada un dels participants.
Dins el marc de les activitats adaptades als usuaris, entre d’altres, neteja d’interiors, edificis, el Tren de Sóller, etiquetatge, elaboració i distribució de confitures, hi ha la de jardineria, que desenvolupen sota la supervisió i direcció de Joan Orvay. Tenen adjudicats contractes amb els ajuntaments de Sóller, Deià, Fornalutx, Valldemossa, Ferrocarril de Sóller, Base Militar del Port de Sóller. Tot aquest entramat desenvolupa tasques de neteja de vies públiques, poda, tala d’arbres i palmeres, manteniment de zones enjardinades públiques i privades. La preparació, sembra i cura d’horts és també una de les banderes d’Estel nou. La COVID-19, com a tothom, els ha afectat tant en l’àmbit dels treballs que tenen contractats com en la prevenció dels usuaris i treballadors.
Perquè ens ho expliqui, hem parlat amb el responsable d’aquesta àrea Joan Orvay.
Pregunta.- Digui’ns, com va sorgir la idea d’agafar el camí de la jardineria?
Resposta.- Quan jo vaig arribar, el 1999, el centre especial ja estava en funcionament i en aquell moment es dedicava més a la neteja viària i s’inicià el treball en zones enjardinades públiques. A poc a poc es va anar ampliant el cercle, essent una feina gratificant per a ells, i a la vegada hi havia gran potencial per al seu desenvolupament. Estaven molt implicats i adquirien coneixement.
P.- La jardineria requereix esment i no és ni fàcil ni senzilla. Tenen els usuaris dificultats per assolir la tasca que se’ls encomana?
R.- Tothom desenvolupa la seva tasca en funció a les seves habilitats igual que tothom en qualsevol feina. Nosaltres posam especial esment en fer les coses bé i, si se’m permet l’expressió, beníssim si és possible. Els nostres treballadors hi posen tot el que poden i saben, i això ens alegra molt el dia a dia.
P.- Disposen de personal degudament format per al maneig de les màquines, per exemple, de poda i conducció de vehicles?
R.- La majoria han estat formats per emprar les diferents màquines per desenvolupar el seu treball en funció de les seves habilitats. Això, però, com en qualsevol tipus de treball i persones que el desenvolupen, no deixa que haguem de tenir especial esment en tot allò que pugui ser perillós, tant per uns com per als altres.
P.- Quina és la ràtio de monitor per usuari?
R.- Un monitor per a cada quatre treballadors. Pot semblar un excés, però no ho és. Hem de tenir present que el monitor ensenya i vetlla perquè la feina surti bé i els nostres treballadors vagin incrementant la seva autonomia i maneig de les diferents tasques.
P.- Creu que els usuaris arriben a desenvolupar-se dins aquesta feina i, sobretot, si aprenen de cada dia?
R.- Aprenen dia a dia i amb el pas del temps veus l’evolució seguida, ja no necessiten el mateix tipus de supervisió, tenen més autonomia i seguretat en fer la feina ben feta. Ens sentim satisfets de veure el que hem aconseguit junts, i que els esforços de tots, i tenen una recompensa reconeguda per la gent que dia a dia demana els nostres serveis.
P.- Tenim entès que tenen molta feina de cura d’horts i jardins. Hi ha alguna cosa que faci gaudir més que una altra als treballadors?
R.- Ambdues els agraden i l’ampli ventall de feina fa que no siguin rutinàries i això els ajuda a engrescar-se. Sens dubte hi ha feines més agradables que les altres, però el fet de treballar a l’aire lliure ens proporciona un ambient més distès i agradable que dona peu a conèixer les aficions, els gustos de tots i la tasca es fa més agradable per a tots.
P.- Les empreses del sector els consideren una competència?
R.- Jo no en tinc notícia, crec que més bé ens han recomanat i algunes ocasions hem cooperat en diferents tasques. Realment, tant la gent del carrer com els empresaris, saben que aquesta és una activitat que va en benefici de persones necessitades d’aprendre i, sobretot, de poder desenvolupar-se en l’àmbit laboral. Això no és un negoci per guanyar doblers, és una associació que treballa amb la finalitat d’una normalització laboral. Els ciutadans i empreses ens contracten per les dues coses: economia i, sobretot, perquè estan conscienciats que fan feina ben feta.
P.- Vostès treballen amb personal especial i amb eines delicades. Com es pot agombolar això?
R.- Amb formació específica, tenint cura i esment a les diferents tasques que fem cada dia i, sobretot, tenint molta cura en tot moment d’allò que fa cada un. A més d’això, uns tenen més destresa que altres en feines diferents i per això tenen la seva feina i responsabilitat assignada.
P.- Dins la seva àrea, la de jardineria, què hi ha més: dones o homes?
R.- Hi ha més homes, de treballadores n’hi ha qualcuna esporàdicament i de monitores sols en tenim una. Les dones treballen més dins altres sectors de la mateixa associació. Val a dir que la majoria ja s’havia especialitzat en determinades tasques com ceràmica o confitura abans que s’iniciàs la jardineria. Actualment, quan un treballador arriba al centre pot triar segons les seves preferències.
P.- Creu que tant vostès, com a monitors, com els usuaris i els clients es senten satisfets de les feines que duen a terme?
R.- Crec que el volum de feina que es du a terme diàriament demostra que la gent es sent satisfeta i sobretot que en aquests anys no sols s’ha mantingut, sinó que s’ha incrementat la demanda i les feines s’han diversificat, permetent tenir un nombre major nombre de treballadors. Aquest fet ens satisfà perquè vol dir alguna cosa.
P.- Tracten vostès els residus a planters de compostatge?
R.- No directament, la majoria de residus vegetals són transportats a la planta de compostatge de Ciutat. Fer-ho aquí és molt costós i gairebé impossible, sobretot per a nosaltres que tenim recursos limitats tant d’espai com de persones.
P.- Digui’ns un motiu de per què contractar una feina amb Estel Nou i no fer-ho amb una altra empresa més convencional?
R.- Perquè amb els nostres treballadors la manera de treballar és diferent. Perquè fer feina amb ells cada dia és diferent. Mai hi ha un dia igual a l’anterior. I sobretot, per les relacions humanes que es creen. Sovint, el desconeixement de la gent no permet entendre aquesta simbiosi que es crea dins aquest àmbit, però Estel Nou és una família a la qual tothom és benvingut.
P.- El creixement d’Estel Nou al llarg dels anys ha estat més que nombrós. És la seva àrea la que més ha crescut? I, per altra banda, voldrien seguir creixent o ja creu que han arribat allà on poden arribar donant una bona qualitat de servei?
R.- Ha crescut en totes les àrees i l’objectiu és mantenir-nos, renovar-nos i créixer i reconvertir-nos i reinventar-nos si cal. No estancar-se i treballar pel seu futur. Anar endavant sempre perquè el món gira i malauradament de cada dia associacions com aquesta són més necessàries.
P.- Els serveis d’Estel Nou, principalment la neteja de carrers, és molt sovint la primera línia d’atac davant la brutor dels carrers. Què els suposa haver de deixar les feines ja programades per resoldre problemes inesperats?
R.- Actualment la neteja de carrers és una tasca més i no prioritària com en els inicis. Amb el personal en plantilla actual es pot fer front a imprevistos. Ara bé, a vegades poden ocórrer situacions fortuïtes que no comptàvem amb elles com són els fenòmens meteorològics, que si duren molts dies, s’acumulen feines i a vegades són difícils de cobrir immediatament. Podem fer feina quan el temps ens ho permet.
P.- Si hagués de tornar a néixer, tornaria a fer la mateixa feina amb la mateixa responsabilitat?
R.- Sens dubte sí. És una experiència enriquidora, especialment en l’àmbit personal i que va més enllà d’una altra feina, la interacció que s’hi produeix et fa valorar més les petites coses de cada dia i que tot és més senzill i que ho compliquem nosaltres. Gaudir d’aquests treballadors és un privilegi, t’aporta a tu molt més del que tu els aportes a ells. Són experiències que s’han de viure i sentir per poder-les entendre.
P.- Què els diria als futurs usuaris d’Estel Nou perquè s’integrin dins aquest projecte?
R.- Que s’animin a provar-ho i a sentir-se partícips. I sobretot, per sentir-se que poden aportar i rebre de la societat com un treballador més. La majoria que ho prova queda amb nosaltres i si no els va bé, pel motiu que sigui, el centre ofereix altres alternatives. El més important és que puguin realitzar-se fent feina i sobretot que estiguin a gust en la tasca que desenvolupen. Poder desenvolupar la feina que t’agrada millora la teva qualitat de vida en tots els aspectes. Et sents feliç i tot surt millor.
P.- I als familiars dels futurs usuaris perquè entenguin la filosofia de treball i educació?
R.- Que el que volem és sens dubte assolir la socialització, la normalització i especialment una formació que els permeti desenvolupar un treball. Tothom treballa per aconseguir-ho i que segur que tot sortirà bé, de la feina en surt el profit.