Ara llegint
Fermentació del most

Fermentació del most

La fermentació és el procés de transformació del most del raïm en vi. En llatí significa bullir. I els majors recordaran que en el temps en què no es controlava la temperatura de la fermentació el most, en els cups, bullia i feia el típic renou del barboteig. Un so que juntament amb l’evaporació del most  acompanyava les nits d’estiu del pla de Mallorca. El temps que dura la fermentació és variable, però sol durar entre 15 i 20 dies.

La fermentació es pot produir de manera natural, provocada pels llevats situats a la pell nua dels raïms i, també, a la pruïna, capa que recobreix la pell dels grans,  o bé, es poden usar llevats industrials. Aquests llevats estan seleccionats perquè confereixin propietats especials als vins modificant les seves característiques bàsiques. El temps que dura la fermentació és variable i depèn de molts de factor: bioquímics i ambientals. Normalment acaba quan disminueix la quantitat de sucre present al most i, especialment, perquè l’acumulació d’alcohol mata els mateixos llevats que fan la fermentació.

Aspecte de la part superior d’un dipòsit de fermentació. El conjunt de pells i pinyols most forma un capell sobre el most que va fermentant. Celler Miquel Oliver.

A la fermentació dels raïms negres el most va acompanyats de les pells i els pinyols dels grans. Aquests es disposen a la part superior del dipòsit formant un capell. El most que va fermentant ocupa la part inferior. Per aconseguir l’homogeneïtzació de tot el most i una bona reproducció dels llevats es procedeix a remoure el most. Es pot fer de dues maneres: bazuqueig i/o remontat. El primer consisteix a rompre el capell amb una eina i aconseguir remoure el most. El remuntat consisteix a extreure el most de la part inferior del dipòsit i conduir-lo a la part superior del capell.

Dipòsit de fermentació en el que es fa el bazuqueig amb una eina i al mateix temps el remuntat del most amb una mànega. Celler Can Majoral

Quan s’ha acabat la fermentació alcohòlica es pot produir un altre tipus de fermentació: la malolàctica. Aquesta està produïda pels bacteris làctics que transformen l’àcid màlic en làctic que confereix un sabor més suau als vins i els fa més amables al paladar. Se sol fer sempre en els vins negres i és més estranya en els blancs. Aquesta fermentació depèn del criteri del vinater.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt