Ara llegint
Josep Coll Bardolet i les collidores d’oliva, una relació artística que esdevé homenatge

Josep Coll Bardolet i les collidores d’oliva, una relació artística que esdevé homenatge

Josep Coll Bardolet Fora Vila

Quan un pensa en la pintura de Josep Coll Bardolet li venen primer a la ment les balladores en moviment gràcil que va plasmar milers de vegades en les seves obres al llarg de la seva vida. Però, en segon lloc, els ulls es fonen en els paisatges de la Serra de Tramuntana i en les activitats rurals més emblemàtiques. Així és com a partir de dilluns, el Centre Cultural la Misericòrdia de Palma acollirà l’exposició “Collidores d’oliva. De la serra de Tramuntana als pinzells de Coll Bardolet”, un homenatge al pintor català que es va establir a Valldemossa, i també un reconeixement a les dones que, durant segles, s’encarregaren de fer possible l’arribada a les tafones dels petits fruits madurs de les oliveres.

El director de la Fundació Cultural Coll Bardolet, Jaume-Bernat Adrover, explica que l’estampa de les collidores d’oliva, arrenglerades en filera per no deixar escapar ni una sola oliva, que es collien una vegada madurades i caigudes al terra, “seduí Coll Bardolet,  ja que aquestes acabaren esdevenint una temàtica persistent en la seva obra”.

Aquesta perspectiva, que va fer que el pintor sortís de l’estudi a la recerca d’imatges per plasmar, es va estendre a altres activitats agràries com collir taronges o garroves, i va evolucionar al llarg dels anys, diu Adrover. La seva mirada té un interès evidentment artístic, però també etnogràfic, i en l’exposició que dilluns obri les portes es complementa amb les tonades populars, la música i les gloses que acompanyaven l’acció de collir i la suavitzaven, per fer-la menys dura del que en realitat era.

El pintor que s’establí a Valldemossa, pintant enmig d’un olivar.

La presidenta d’aquesta mateixa entitat, Olga Coll, explica que quan el pintor va arribar a Mallorca, als anys quaranta, “va quedar enamorat d’aquesta illa, de la seva cultura i tradicions i, com podreu veure a l’exposició, de la feina al camp. Aquesta mostra és un homenatge a les dones que van treballar com a collidores d’oliva i un reconeixement a la feina que feien”.

Coll destaca, emocionada, que la darrera obra que va deixar inacabada el pintor en traspassar era precisament una imatge costumista d’unes collidores en un olivar de Valldemossa, unes figures reiteratives al llarg de la seva carrera artística. Aquest quadre emblemàtic es podrà veure a la Misericòrdia.

La dura feina de les collidores

“Elles són la baula més feble de la transformació de la serra de Tramuntana. Dones i nines que en els mesos més freds de l’any agafaven d’en terra i d’una en una, amb els dits, els fruits de les oliveres, han quedat retratades per Coll Bardolet convertides en formes i colors que transmeten l’exaltació de la bellesa natural des d’una fluïdesa exultant”, diu en el catàleg de l’exposició Maria Antònia Garcías, Consellera de Territori del Consell de Mallorca.

Josep Coll Bardolet (Campdevànol, 1912 – Valldemossa, 2007) va arribar a l’illa de Mallorca l’any 1940. S’establí una breu temporada a Lluc, però no va ser fins a l’any 1944 que s’instal·là definitivament i ho va fer a Valldemossa. La Serra de Tramuntana li va oferir immenses possibilitats com a artista i en ella va poder fixar la mirada en la natura i el paisatge i, per descomptat, també en els seus habitants.

Una obra en tinta negra de l’any 1970 de la col·lecció de la Família Coll.

“El fred, la duresa de la feina de les collidores, els paners on dipositaven les olives o la roba que duien són elements que el pintor va retratar. Però aquestes dones trobaven moments per a la festa i la bauxa. D’això també n’era ban conscient Coll Bardolet, gran aficionat a la música i al ball de pagès. I segurament és per aquest motiu que els seus quadres de collidores no mostren un ambient trist o de desgana, sinó que ens presenta unes imatges lluminoses i plenes de colors vibrants que ens conviden a la “joie de vivre”. Ho fa amb una pinzellada més realista en la joventut, més intuïtiva en la maduresa i encaminada cap a l’abstracció els darrers anys”, destaquen des de l’organització de l’exposició.

Coll Bardolet va saber captar com cap altre artista l’essència d’aquestes dones i del seu mitjà de viure: els olivars.

Un grup de collidores, en una obra de finals dels anys 50 o principis dels 60 de la família Coll.

Aquest és un món ja esvaït que, fins ara, hem pogut conèixer mitjançant testimonis orals, fotografies o documents, i que ara, gràcies a aquesta mostra, l’espectador podrà contemplar des d’una altra mirada. Fa alguns anys que les institucions s’esforcen per treure a la llum la feina de les collidores d’oliva, les gallufes, i també per treure-les de l’anonimat, ja que moltes d’elles encara viuen i poden recordar aquesta època.

De manera conscient o no, Coll Bardolet acabar convertint-les en un símbol dins la seva obra i l’exposició que dilluns s’obri al públic permetrà realitzar una aproximació prou acurada cap a aquest ofici eminentment femení que ara excel·leix amb els traços i els colors de l’enyorat pintor.

Fotos: Fundació Cultural Coll Bardolet

La coberta del catàleg editat en motiu de l’exposició que dilluns obrirà.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt