Ara llegint
La baixada de preu de l’oli d’oliva

La baixada de preu de l’oli d’oliva

Un estudi d’urgència fet públic avui mateix per l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) revela que la majoria dels supermercats han aplicat la rebaixa de l’IVA al preu de l’oli d’oliva, vigent des de dilluns d’aquesta setmana, dia 1 de juliol. L’única excepció ha estat Ahorramás, on els preus han augmentat, segons l’OCU.

Per a dur a terme aquest estudi, l’OCU ha seleccionat una mostra representativa d’olis d’oliva de diferents categories, incloent-hi oli suau i AOVE (oli d’oliva verge extra), tant de marques blanques com de marques reconegudes com Carbonell i Maestros Hojiblanca. Els preus s’han recollit en vuit supermercats: Ahorramas, Alcampo, Carrefour, Dia, El Corte Inglés, Lidl, Mas i Mercadona, tant a Madrid com a Sevilla.

L’OCU ha comparat el preu mitjà de l’oli d’oliva al mes de juny amb el preu de l’1 de juliol, data d’entrada en vigor de la rebaixa de l’IVA al 0%, recentment aprovada pel Govern. Amb l’excepció d’Ahorramás, tots els supermercats han aplicat la rebaixa, fet que ha abaratit el preu de l’oli d’oliva. En el cas d’Ahorramás, el preu de l’oli ha augmentat de mitjana 1,79 €, degut a la desaparició de les ofertes vigents al juny. Alcampo és el supermercat que ha aplicat una rebaixa més gran, amb una disminució mitjana del preu d’1,41 €.

Tot i que l’OCU considera positiva la rebaixa de l’IVA, l’organització creu que és insuficient per pal·liar l’impacte de la notable pujada dels preus de l’oli. Els estudis de l’OCU indiquen que aquesta pujada ha obligat el 55% de les famílies a reduir-ne el consum.

Finalment, l’OCU insta el Govern a estendre temporalment la rebaixa de l’IVA a altres productes bàsics com la carn i el peix, amb l’objectiu d’evitar el deteriorament de la qualitat nutricional de la dieta provocat per l’increment dels preus d’aquests aliments.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt