Ara llegint
La coral de Sa Pobla, anys d’art i cultura

La coral de Sa Pobla, anys d’art i cultura

El 27 de novembre de 2019, es compliren trenta anys de la constitució o fundació de la Coral de sa Pobla, amb la celebració de la primera junta oficial a la qual foren aprovats els estatuts i es va anomenar la primera junta directiva provisional que va actuar fins que se celebrarà la primera assemblea general. Aquella primera directiva va quedar integrada per: Francesca crespí Cladera, presidenta; Antònia Soler Cladera, secretaria; Egeni Triay Forcada, tresorer; Catalina, Rosselló Rigo, Francisco Mas Franch, Antoni Valls Forteza i Maria Antònia Roig Rodríguez, vocals.

La Coral de sa Pobla nasqué per iniciativa i impuls d’un grup de persones, algunes d’elles integrants del cor parroquial, unides per la seva afició a la música. Josep Torrens va ser el seu primer director, al que, al llarg d’aquests anys, l’han succeït en el càrrec: Martí Sáez, Jacint Soberats, Josep Alarcón, Jaume Sampol i Santiago Francia, fins que tornà a agafar la batuta, Martí Sáez, actual director.

Es tracta d’una massa coral mixta, que actualment compta amb 33 veus, la majoria femenines. La primera presidenta va ser Francesca Crespí i la succeïren en el càrrec: José Luis Jaume, Antoni Pons, Eulogia de Arriba, i novament Antoni Pons, que torna a ostentar la presidència des de l’any 2013.

La Coral amenitzant un ball popular

A més de les seves actuacions puntuals a totes les festes i celebracions locals, com Sant Antoni, Pasqua, santa Margalida o Fira, la Coral de sa Pobla, també participa en concerts benèfics, a actuacions conjuntes amb altres corals de les illes, i als encontres i concerts convocats per l’“Associació de Corals de les Illes Balears”.

A més dels concerts puntuals de sa Pobla i altres que realitzen a les illes, la Coral de sa Pobla, també col·labora amb algunes ONG, amb la Residència de Gent Major… Així mateix, han actuat a la festa de Sant Antoni a Gràcia, a distints punts de la península, al Marroc i a Holanda.

En el seu ample i variat repertori de més de tres-centes peces s’inclouen cançons populars de les illes, religioses, clàssiques, contemporànies, o blues, vint-i-dues de les quals estan recopilades en el compacte disc que editaren l’any 2005, sota la direcció de Jaume Sampol. Així mateix, participaren en dos enregistraments a l’àlbum del mestre i compositor pobler Gaspar Aguiló i en un disc i DVD enregistrat conjuntament amb altres artistes, amb motiu de la celebració del Districte 54-2006 de sa Pobla. També enregistraren una versió pel disc “Himne a la Unió Esportiva Poblense”. Destacat èxit van tenir las representacions que la Coral va fer de la Zarzuela còmica “El tio Pepe s’en va a Muro, obra de Servera i Rubí.

L’any 2014 editaren el llibre “25 Aniversari Coral de sa Pobla”, coordinat per Maria Reynés Lluís, que recopila les actuacions, actes i esdeveniments més importants viscuts al llarg dels seus primers 25 anys d’història.

Tots els membres de la coral de Sa Pobla.

Trobades de músics joves

Des de l’any de la seva fundació, la Coral organitza una, ja tradicional, Trobada de Músics Joves, amb el clar propòsit de promocionar l’art musical entre els joves de la població que cursen estudis de música. Amb aquestes trobades, els joves músics tenen l’oportunitat d’oferir al públic els seus coneixements interpretatius dels distints instruments que toquen.

Amb motiu del seu 25è. Aniversari, la Coral va reunir a tots els seus directors de les diferents etapes en un concert de clausura de la Trobada de Músics Joves i es va retre un emotiu homenatge a les veteranes professores de música de sa Pobla Margalida Forteza i Margalida Lladó, en reconeixement de la seva llarga i profitosa tasca formativa.

Escut d’Or de la Vila 2019

L’any 2019, coincidint amb el seu 30è. Aniversari, l’Ajuntament de sa Pobla, per unanimitat, l’hi va concedir l’Escut d’Or de la vila, en reconeixement a la seva brillant trajectòria i a la seva tasca de promocionar les inquietuds musicals entre els més joves, a través dels continuats encontres de Músics Joves, a més d’haver passejat el nom de sa Pobla més enllà de les fronteres illenques i través dels intercanvis d’actuacions amb altres corals de distintes comunitats peninsulars i de l’estranger. Així mateix, l’any 2014, la presidenta del Consell Insular de Mallorca, Maria Salom, va retre un homenatge als membres de la junta directiva de la Coral, amb motiu del seu 25è aniversari, amb una recepció oficial a la seu del Consell.

Malgrat l’obligada aturada i manca d’assajos i concerts, a causa de la pandèmia, la Coral de sa Pobla, ha reprès amb més força que mai les seves activitats lúdiques i culturals. Durant el període de confinament, el seu director Martí Sáez va demanar una excedència, que va ser suplida, com a directora per la jove soprano Maria Rosselló Pérez, que ha experimentat intervencions solistes amb la Coral, en algunes ocasions.

El seu president Toni Pons es mostra molt “satisfet de la trajectòria duta a terme per la coral, que sempre en desvetllem per introduir noves i peces encaminades a donar als nostres concerts un aire més festiu i alegre, sense mai deixar de banda els temes clàssics de sempre”. Per altra banda, Pons vol “agrair als nostres fidels seguidors, el seu suport i les seves proves d’estima que sempre ens han demostrat.” El president no vol deixar  d’insistir i animar a la gent a “apuntar-se a cantar amb sa Coral, ja que a poc a poc s’ha d’anar produint el necessari relleu generacional, i en aquest aspecte al qual més necessita sa Coral és la incorporació de veus masculines.”

Toni Pons, president de la Coral de sa Pobla.

El concert de Santa Margalida ofert, el passat dia 23 al claustre de l’Escola Graduada, sota el títol de “Cançons per menjar i beure”, en el que el vi va ser l’estrella d’un espectacle molt divertit i el sopar de fi de curs celebrat a l’oratori de Crestatx, posaren la cirereta al curs 2021-2022, per reprendre, amb força, les seves activitats el mes de setembre.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt