La il·lusionant experiència de la ràdio “Ona Poblera”, ara fa tot just 40 anys

A l’editorial de la revista local «Sa Pobla» (1.980-1.988) número 76 de la segona quinzena de març de 1984, el director de la mateixa Miquel Segura escrivia, baix aquest titular CADA DIA MÉS PRESENTS (…) «Tots els que feim «Sa Pobla» -a casa nostra no hi ha director ni redactor en cap, només gent que empeny el carro- ens sentirem emocionats i exultants davant d’aquests dos fets. Per una part, la nostra revista, tan malmenada a vegades per aquells que tenien l’obligació de donar-li suport, coneixia la seva versió radiofònica gràcies a la sensibilitat i dedicació d’un home, en Paco Flix (director de Ràdio Balear d’Inca), que sempre té prou esment de fer-se ressò de tot quan ocorre a la Part Forana. De sobte ens convertíem en ‘radiofònics’ i la novetat ens omplia de goig i d’il·lusió.»
Un dels fets que destacava Segura -l’altre era de caràcter més personal- era que la nostra revista, la de tots els que la fèiem, havia incorporat un espai radiofònic setmanal de mitja hora de duració en directa, que s’emetia des de la mateixa redacció de la revista ubicada al segon pis de ca el mateix Miquel Segura.
La crònica d’aquell fet que publicava la revista Sa Plaça al seu número 76, deia que, després de dues emissions, «Onda Poblera» era una esplendorosa realitat, ja que la revista, gràcies a Ràdio Balear, tenia el seu «magazin» radiofònic setmanal. En el primer programa va comptar amb dos convidats d’excepció, com foren el batle de sa Pobla, Antoni Torrens Reynés i el cronista oficial de la vila Alexandre Ballester. Per altra banda, l’artista pintor Julián Manzanares, va parlar d’art, mentre que Xisco Gost, va parlar de l’actor cinematogràfic Simón Andreu i la seva trajectòria professional.
A la segona edició, el programa, va sortir quelcom més relaxat, i, segons els comentaris generalitzats dels oients, ja gaudia d’un notable nivell d’audiència. La notícia-reportatge sortia il·lustrada amb fotografies de n’Emili Cervera corresponents al primer programa per tal de deixar constància històrica d’aquell esdeveniment, primera experiència a Mallorca d’un espai radiofònic de la part forana.
Una aventura a la qual tots vessarem un gran entusiasme i que va durar fins a l’estiu d’aquell 1984, ara fa quaranta anys, quan des de la direcció central de la cadena radiofònica RATO propietària de Ràdio Balear va marcar noves directrius.

Paraules de comiat
Fou a començaments del mes de juliol d’aquell mateix any 1984, quan el número 83 de la revista «Sa Pobla» es feia ressò del final de les emissions d’«Onda Poblera», amb uns comentaris, unes paraules que res tenien a veure amb aquells comentaris il·lusionats del passat mes de març. En aquella ocasió foren Francesc Gost i Miquel Segura, els qui varen escriure les paraules d’un comiat no desitjat i que amb resignació nodria l’esperança d’una possible continuïtat. Comentaris que resumim amb frases textuals, unes en llengua castellana i altres en llengua catalana.
«ONDA POBLERA»: CALLÓ LA RADIO FORANA, titulava Francesc Gost. I deia: «Lo intentamos. Con ilusión, con fe y con esperanza, sabiendo que lo único que teníamos eran ganas de avanzar un paso más en esa apasionante tarea de informar a un pueblo. Lo nuestro era surrealista: desde una casa particular, mediante una unidad móvil que Radio Balear ponia cada miércoles a nuestra disposición y sin otros medios que nuestra ilusión en lo que cada semana constituía una pequeña aventura.
…No había precedentes de un ‘magazine’ radiofónico local que ofreciera media hora de noticias, entrevistas, curiosidades y unas gotas de humor… Nadie de nosotros, si exceptuamos a Joan Payeras, auténtica alma del invento, tenía la más remota idea de la cosa esa de las ondas y el primer día el micrófono se nos apareció como un auténtico monstruo al que parecía imposible vencer. Pero salió el primer programa…y después vino el segunda, y el tercero, y así hasta quince. Siete horas y media de radio de sa Pobla y para sa Pobla…Cultura, deportes, Ayuntamiento, Tercera Edad, empresa. El foro de la radio poblera empezaba a crear hábitos en unas gentes que siempre terminan por apreciar lo que es suyo y ‘Onda Poblera’ era patrimonio de un puebo y de todos los que en él quisieran acercase a ella.

Hoy ‘Onda Poblera’ entra en un letargo, cuyo resultado final es un enigma, incluso para los que la hacíamos posible. Con la llegada del verano, necesidades de programación de Radio Balear hacen aconsejable la desaparición del programa. Confiamos y deseamos que tal desaparición sea temporal y que volvamos tras el paréntesis veraniego con nuevas ideas que el nuevo y apasionante mundo de las ondas nos han hecho concebir […]
Però no. No hi va haver retorn ‘Onda Poblera’ va quedar en silenci per a sempre. Per la seva part, Miquel Segura, acabava el seu article d’un comiat no desitjat, però quasi anunciat que titulava «Onda Poblera: Punt i seguit? Amb aquestes paraules: «Tots nosaltres restarem -i així ho vàrem fer saber al programa final- amb el cor encisat per la ràdio, un mitjà on la informació es fa encare més agradosa i atraient. Per nosaltres, idò, no es perdrà. Tots estam desitjant i esperant que aquest ‘punt’ no sia altra cosa que un ‘punt vacacional’. Un punt i seguit.»
Les emissions radiofòniques des de sa Pobla, retornarien, de manera legalitzada i continuada, amb la inauguració de l’emissora municipal ‘Sa Pobla-Ràdio’, el 4 de maig de 2006, tal com vàrem informar el reportatge de Fora Vila publicat el passat 8 de març d’aquest 2024.