Ara llegint
La ressaca horària: com evitar que el canvi afecti

La ressaca horària: com evitar que el canvi afecti

La matinada del pròxim 26 al 27 d’octubre tindrà lloc enguany el canvi d’hora de 2024, quan haurem d’endarrerir els nostres rellotges una hora per adoptar l’horari d’hivern. Això suposa que a les 3 hores de la matinada, tornaran a ser les 2, fet que ens permetrà “guanyar” una hora extra de son. No obstant això, aquest canvi, tot i semblar beneficiós, pot tenir un impacte tant físic com mental en algunes persones.

Segons el neurocientífic Diego Redolar, director dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), el nostre cervell tendeix a adaptar-se bastant bé a aquests canvis, però hi pot haver certs efectes secundaris, com més somnolència, cansament o dificultat per conciliar el son la nit següent. També es poden experimentar sensacions de distracció, afebliment cognitiu o fins i tot una alteració en l’estat d’ànim.

Els ritmes circadiaris, clau en la sensació de cansament

La causa d’aquests efectes és la desregulació dels ritmes circadiaris, els cicles biològics de 24 hores que regulen aspectes com el son i l’alliberament d’hormones com la melatonina o el cortisol. “Quan alterem aquests ritmes amb un canvi horari, el cervell necessita temps per reajustar-se, i això pot causar sensacions com una espècie de ‘ressaca’ temporal”, afirma Redolar.

Tot i això, aquest procés d’adaptació no és igual per a tothom. Segons el neurocientífic, mentre que la majoria de la població s’adapta en un dia, els col·lectius més vulnerables, com la gent gran i els nens, poden necessitar més temps per recuperar els seus ritmes normals.

Un debat obert a Espanya i Europa

El canvi d’hora ha estat objecte de debat durant anys. A Espanya, el govern va encarregar un estudi per valorar la reforma de l’hora oficial. L’informe resultant va concloure que no hi havia raons suficients per modificar l’horari, ja que la població s’ha adaptat a l’actual després de més de vuitanta anys.

A la Unió Europea, el debat sobre la supressió dels canvis d’hora és encara vigent. El 2018, el Consell Europeu va presentar un projecte per eliminar aquests canvis, i el Parlament el va secundar el 2019. No obstant això, la decisió final encara està pendent, i es requereix una majoria qualificada entre els Estats membres, un consens que encara no s’ha assolit.

Consells per adaptar-se millor al canvi d’hora

Tot i que els efectes del canvi d’hora són temporals, hi ha diverses estratègies que poden ajudar a fer el procés més còmode. Segons un article publicat pel blog dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la UOC, mantenir les rutines habituals, especialment pel que fa a l’hora d’anar a dormir, és una de les claus.

A més, activitats a l’aire lliure com caminar o fer exercici poden ajudar a ocupar la ment i facilitar l’adaptació. També es recomanen activitats relaxants abans de dormir i una dieta lleugera basada en aliments de temporada.

Encara que el canvi d’hora pugui provocar certa incomoditat, seguint aquests consells ajudarem el nostre cos i ment a adaptar-se més ràpidament, de manera que puguem continuar amb la nostra rutina diària sense problemes.

Foto: Unsplash

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt