Ara llegint
L’Alzinar: El vi negre és bo per a la salut i la pluja amb baixada de temperatures

L’Alzinar: El vi negre és bo per a la salut i la pluja amb baixada de temperatures

Si lluites, pots perdre. Si no lluites, ja has perdut!

Pluja i baixada de temperatures.

Entre divendres i dissabte, el matí, a l’hora de redactar aquestes línies, ja ens han caigut per Sóller uns 25 litres de l’anhelada i esperada pluja, dels 69 que portem durant aquest mes, amb una humitat d’un 91%, i una mica de vent, i fred, les temperatures ens segueixen baixant (10’1 graus centígrads) i els dies escurçant, en poques paraules un ambient hivernal que s’allargarà durant tot el cap de setmana.

Els trons i llamps m’han desparat en plena nit. Semblava que cada tro, cada llamp feia més renou i més llum; pareix que ens atraquem ja, definitivament, cap a aquesta final de tardor/estiu d’enguany.

Ha arribat ja l’hora de començar a amagar les espardenyes, sandàlies d’estiu, calçons curts i camisetes, fins a la vinent primavera, ja que sembla que, a partir d’ara, el dur estiu d’aquest any ens pareixerà simplement un record més de la nostra llarga i dilatada vida.

Pels que ja ens atraquem als 70 anys, és bo recordar que, a partir d’ara, hem d’incrementar, encara més, els aliments nutritius bons per als ossos, com la col, rica en minerals i vitamines; hem de seguir menjant moltes fruites i verdures (les saboroses i vitaminats, clementines estan en el seu punt, d’aquí una mica les mandarines, i després les taronges), que ens ajudaran a prevenir malalties, i també a evitar el sobrepès, que tan afecta a la nostra salut, als ossos i a les articulacions.

I, com prediquem sempre, a la tardor i l’hivern ens hem de mantenir més actius que mai, hem de caminar (almenys 20 minuts diaris, seguint les sàvies recomanacions dels nostres amics Dr. Bartomeu Marí i Dr. Teo Cabanes, especialistes en medicina esportiva), passejar amb bicicleta (un dels millors i més saludables exercicis), ballar, saltar, nedar…, si pot ser durant les hores assolellades, per aprofitat els beneficis del Sol, aquesta gran font de radiació electromagnètica del nostre sistema planetari, que afavoreix la producció de la vitamina D, que molts ja tenim per davall dels nostres llindars normals que, a més, ens augmentarà bastant la nostra sensació de benestar.

Les temperatures segueixen baixant, i els dies escurçant. (FOTO: Joan Oliver).

Les saboroses i vitaminants tomàtigues.

Ara que teòricament hem arribat ja a la temporada de fred, son bastant els lectors que em demaneu com conservar les fruites i verdures.

Collir és bo…, però guardar la fruita, les verdures i les espècies durant mesos, fins i tot durant anys, encara és millor i necessari per arribar a la tan desitjada autosuficiència, assegurant una mica més l’autonomia i economia familiars, sense comprometre gens els teus principis ètics.

T’agradaria menjar tomàtigues durant totes les estacions?

• Durant els mesos de maig, juny, juliol, agost i setembre, pot fer salses, coulis (el coulis procedeix de la cuina francesa i, en la seva versió dolça -també n’hi ha de salada- serveix per salsejar infinitat de postres, pastissos, sorbets, gelats, formatges, etc…), o ketchup, amb una mica d’alfàbrega de l’hort, guardant els millors exemplars recollits per fer conserva (que podem emprar en sopes o guisats, inclòs per fer un bon pa amb oli, durant aquest hivern).

• Per a les petites, com les tomàtigues cherry, hi pots afegir aigua, un poc de sal i ja està. Creu-me, sempre són un èxit com a aperitiu!

• Les més dolentes, les més lletges, es poden convertir en saboroses tomàtigues seques (ja hem explicat abans tot el procés, en aquesta mateixa secció), o triturades, segons ens vingui de gust.

• Al setembre, o octubre, quan estan a punt de madurar (recordem que fins i tot, fent un bon cobriment vegetal, si no tenim moltes gelades, podem collir pràcticament tomàtigues tot l’any), fins i tot podem fer melmelades amb elles per gaudir-ne durant tot l’hivern (amb una mica de vainilla, nyam!).

No tornaràs a desaprofitar mai una sola tomàtiga!

Les belles i oloroses flors en segueixen acompanyant al llarg d’aquesta tardor. (FOTO: Joan Oliver).

El vi negre és bo per a la salut.

“El vi és una cosa meravellosament apropiada per a l’home si en la salut, com en la malaltia, s’administra amb la puntualitat i la justa mesura, d’acord amb la constitució individual”. (Hipòcrates, 500 anys abans de Crist).

Però també hem d’afegir, que tant el vi, com qualssevol tipus d’alcohol, begut en grans quantitats (el vi, especialment el negre, és bo per a la salut a un ritme màxim d’una beguda per menjada), és molt perjudicial per a la salut sent, òbviament, quan el fetge pot tenir la primera presa de contacte amb la cirrosi hepàtica, convertir-se posteriorment en el temut càncer de fetge.

A més, qualssevol tipus d’alcohol és sempre perillós quan s’associa amb tandes llargues de consum de píndoles anticonceptives, podent, fins i tot, derivar en càncers mamaris.

Passant, però, a la part positiva, podem assegurar que el bon vi, del que a Mallorca tenim la sort de gaudir-ne molt, i de diverses marques, conté antioxidants que són excel·lents contra les malalties, especialment les cardiovasculars, amb un màxim de dos tassons per dia els homes, i un les dones, és aconsellable i saludable sense arribar mai als extrems d’aquests 4 milions d’adults que, superen amb escreix, aquests punts de referència.

Recordem, també, el consell de l’Organització Mundial de la Salut (O.M.S.): “la moderació, per a la bona salut, consisteix en una bona copa de vi al final de cada menjada”.

És un plaer, aquests dies, recórrer els nostres camps, horts i jardins. (FOTO: Joan Oliver),

Contaminació.

Llegit, aquests dies a les xarxes socials:

“Soc ramader, sabeu que és un Airbus A-380?

Aquest avió carrega 330.000 litres de fuel, el suficient per mantenir-lo a l’aire durant un dia.

És el mateix que necessita la meva explotació de 65 hectàrees per funcionar durant 50 anys, produint 75 milions de quilos de fruita i 1.380.0010 porcs, però, segons els nouvinguts ecologistes, qui contamina soc jo…”

La felicitat consisteix a posar d’acord els teus pensaments, paraules i fets. (Gandhi).

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt