Ara llegint
El Govern, a l’ofensiva a Formentera per acabar amb el carpobrotus

El Govern, a l’ofensiva a Formentera per acabar amb el carpobrotus

El Govern, a l'ofensiva a Formentera per acabar amb el carpobrotus

El Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) ha reprès, aquesta setmana, el projecte d’eradicació de l’espècie invasora Carpobrotus edulis (2021-24) que s’executa a l’illa de Formentera.

Fins ara, ja s’han retirat unes 4,9 tones d’aquesta espècie invasora en una superfície d’aproximadament 2.805 metres quadrats. Les principals extensions s’han retirat a Penyal d’es Vi (921 metres), La Savina (867 metres), Cala en Baster (567 metres), Platja de Tramuntana (188 metres), Es Carnatge (165 metres) i Platja dels Veletes (85 metres).

El pla d’eradicació té un pressupost de 141.500 euros i es finança amb fons propis del COFIB. El 2021 es va dedicar a fer la prospecció per tota l’illa de les localitzacions d’aquesta espècie tot i que encara queden per prospectar zones de difícil accés com penya-segats o illots.

L’anomenada patata frita o bàlsam (Carpobrotus sp.) és originària de Sud-àfrica però, fruit del comerç, arribaren a les Illes Balears on, ràpidament, assoliren un paper preponderant com a planta ornamental. Té una gran capacitat invasora i, de fet, es troba llistada al Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores (RD 630/2013). Per tant, existeix una necessitat legal de control i, si és possible, d’eradicació.

Sovint ocupa ecosistemes molt sensibles i d’alt valor paisatgístic i ecològic, com és el litoral, tant rocós com arenós. Cobreixen per complet el substrat, ofegant les espècies autòctones de gran importància de conservació, i creant, en definitiva, un ecosistema monoespecífic. L’eradicació no és senzilla, ja que qualsevol bocí que queda al medi ràpidament arrela constituint una nova planta.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt