Ara llegint
L’Alzinar: Ja estem a la primavera i hem gaudit de la Gala de l’Esport més emotiva i inclusiva

L’Alzinar: Ja estem a la primavera i hem gaudit de la Gala de l’Esport més emotiva i inclusiva

El patiment és necessari fins que t’adones compte que és innecessari.

(Eckhart Tolle).

Canvi d’hora

Com anunciarem oportunament, dins l’Alzinar, l’equinocci de primavera implica el canvi manual d’hora als nostres antics despertadors (els rellotges moderns i els ordinadors i tauletes la solen canviar automàticament), que enguany s’ha fet avui el mati, passant de les dues a les tres hores, és a dir que, de nou, per la culpa de la caparrudesa dels polítics de torn, haurem dormit, un altre any, una hora menys.

A pesar d’haver-se aprovat oficialment, per la Comissió Europea i el Parlament Europeu, l’any 2019, que es van comprometre a establir les zones horàries naturals, dins el nostre continent, posant fi als canvis d’hora a l’estiu i hivern, quatre anys després el projecte continua completament estancat (es veu que tenen massa feina, a pesar dels escandalosos sous que cobren), i el debat segueix obert sobre la conveniència d’eliminar o mantenir aquesta modificació horària; iniciada, dins el nostre estat, l’any 1940, quan el colpista Francisco Franco va canviar els horaris de per aquí, per alinear-se amb els dels seus companys d’ideologies de l’Alemanya nazi de Hitler, i de la Itàlia de Mussolini.

Avui el matí hem avançat els rellotges una hora. (FOTO: Sebastià Kahnert)

Ja estem a la primavera.

Dilluns, dia 20, a les 22-24’ hores, a finals de quart minvant i començament de lluna nova, començarem l’esplendorosa primavera (a la mateixa hora, a l’hemisferi sud estarà començant la tardor), que ja estem gaudint amb aquests encisadors dies, que durarà fins al solstici d’estiu, dia 21 de juny, a les 16-58’ hores.

La primavera és, des de sempre, l’estació de l’amor, de l’alegria, de la vitalitat, del renaixement, on broten de nou (ja han començat a treure flors i els primers brots) les plantes caducifòlies.

Molts d’animals comencen a aparellar-se en aquesta època, a la que a causa de la floració de les plantes, és també un temps d’al·lèrgia per a bastants persones.

L’inici de les estacions és causat per la posició de la Terra en la seva òrbita, al voltant del Sol. En el cas de la primavera, aquesta posició és aquella en què el centre del Sol, vist des de la Terra, creua l’equador celeste en el seu moviment aparent cap al nord. Quan això succeeix, la durada del dia i la nit pràcticament coincideixen, i per això, a aquesta circumstància se l’anomena també equinocci de primavera.

Aquesta és l’època de l’any en què el dia s’allarga més ràpidament.

Demà comença la primavera, l’estació de les flors i de l’amor. (FOTO: Joan Oliver).

Esdeveniments astronòmics

La primavera és també una època ideal per a l’observació d’esdeveniments astronòmics.

  • Aquest vinent divendres, dia 31, es produirà la conjunció entre Venus i Urà, planeta exterior, que no és fàcil de veure a simple vista, però la proximitat amb Venus el fa aquesta vegada una mica més visible.
  • Aquesta Setmana Santa ens arribarà la primera lluna plena d’aquesta  primavera (de dia 6 a dia 13 d’abril), també coneguda com a lluna rosa. En aquesta ocasió, el nostre satèl·lit es percebrà més gran i lluminós, tot i que amb el mateix color blanquinós de sempre. 
  • La pluja de meteors sol ser abundant durant la primavera i enguany sembla que la pluja d’estrelles més important serà, de nou, la de l’Eta Aquàrids, arribant al seu màxim esplendor el diumenge, dia 7 de maig, després de les impactants caigudes del 22 al 23 d’abril (diada de Sant Jordi, Festa Mundial del Llibre).
La Gala de l’Esport més emotiva i inclusiva. (FOTO: Xesc Oliver).

XXIª Gala de l’Esport del Consell de Mallorca.

Quan surts per fer el viatge cap a Itaca,
has de pregar que el camí sigui llarg,
ple d’aventures, ple de coneixences.
Has de pregar que el camí sigui llarg

que siguin moltes les matinades
que entraràs en un port
que els teus ulls ignoraven,
i vagis a ciutats
per aprendre del que saben…

(Itaca – Lluis Llach)

El Teatre Principal d’Inca acollí dilluns passat, dia 20, la XXI edició de la Gala de l’Esport, a la que vaig tenir l’honor, el plaer, i el privilegi, de rebre el Premi a la Trajectòria Esportiva, per “la contribució al desenvolupament dels valors de l’esport”, aprovat per unanimitat pel jurat que forma part de la Comissió Permanent del Ple del Consell Esportiu de Mallorca.

L’emotiu acte (em caigueren les llàgrimes d’emoció pujant a l’escenari) amb els impactants i necessaris missatges de respecte, diàleg, equip, diversitatigualtat i esport inclusiu, en el sentit més ampli de la paraula; així com les imprescindibles campanyes de valors Esport Net: feina en equip, afany de superació, igualtat, tolerància i respecte; el clar missatge de la presidenta Catalina Cladera, acompanyada del conseller de Turisme i Esports, Andreu Serra, i la directora insular d’Esports, Margalida Portells, així com dels padrins de l’acte, l’heptà campió mundial de ciclisme en pista, Joan Llaneras, i la sollerica “Cornelius Atticus” Maria Castanyer, encarregada d’obrir l’acte “l’esport va molt més enllà del marcador, és molt més que guanyar o perdre. Els premis que avui concedim reflecteixen l’estima de tota la societat mallorquina perquè més enllà dels vostres èxits esportius, sou referents dels valors que ens fan millors com a persones i com a societat” no deixaren indiferents a cap dels 93 esportistes (en edat escolar, d’entre 6 i 16 anys) premiats, ni als més de 600 convidats.

Fou un gran dia, i per jo un capvespre molt emotiu i insuperable… Feia exactament deu anys que el mateix organisme, el Consell de Mallorca, m’havia concedit la insígnia d’or al Mèrit Esportiu.

L’important no és arribar, l’important és el camí

A pesar de l’eufòria i de l’agraïment cap al màxim organisme insular, per les distincions i les atencions rebudes al llarg de la meva vida esportiva, per la seva llarga i fructífera col·laboració al llarg d’aquests 55 anys, tant en l’àmbit personal, com de club (Club Ciclista Defensora Sollerense – C.C.D.S.), com de federació (Federació Balear de Tir de Fona i Federació de Ciclisme de les Illes Balears), per jo el més important de tot ha estat sempre la importància dels processos, la rellevància de la construcció i l’enfortiment de la creença que més enllà dels resultats, més enllà dels èxits, o dels fracassos, està el camí transcorregut per arribar al destí.

Per jo, més que el triomf, sempre ha pesat molt més, sempre ha estat molt més important el camí, i les satisfaccions aconseguides al llarg d’aquest, les amistats, la convivència amb gent d’altres indrets, l’aprenentatge i ensenyament amb tots els col·legues de per aquestes contrades, o de tots els tècnics i esportistes arribats a la nostra Illa des dels llocs més llunyans i emblemàtics d’aquest Món mundial. Això, aquesta simple satisfacció personal i la dels esportistes que ens envolten, és el que sempre ens ha omplert i ens ha fet gaudir més.

A pesar que malauradament molts, jo diria que la majoria, valoren molt més el que s’aconsegueix que no el camí per a fer-ho, enaltint més els èxits que no els fracassos provinents d’esforços i de reflexions.

Moltes gràcies amics i amigues del Consell de Mallorca!

Regala’t un moment de quietud:

Comprovaràs que boig has estat

corrent d’un costat a l’altre.

Aprèn a ser silenciós:

comprovaràs que has estat parlant massa.

Sigues amigable:

comprovaràs que la teva opinió dels altres ha estat massa dura.

(Chany Chuji).

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt