Ara llegint
L’Alzinar: La feliç desobediència i la mar que és una gran farmaciola terapèutica

L’Alzinar: La feliç desobediència i la mar que és una gran farmaciola terapèutica

Algun dia entendrem que la vida es tracta de prendre cada moment

i treure’n el millor. (El Petit Príncep)

I què vos pensàveu?

Amb aquesta calorada i aquest punyetero, i de cada vegada més pesat, canvi climàtic, les meves neurones de cada dia filen millor!

A més de conservar els tradicionals arbres de s’olivar (oliveres, ullastres, garrovers, figueres, serveres, atzeroleres, alzines, algun pi pinyoner, i ametllers) he començat a sembrar Physalis, clavells de moro, cama-roges, tomàtigues de ramellet, murteres, enfiladisses, fesols de fava, fesols pintats, mongetes, herbes medicinals, i flors, moltes flors… , que xuclen, i estiren, els tan necessaris pol·linitzadors, tot amb cobertura vegetal, augmentant la biodiversitat, la pol·linització i la pèrdua d’humitat.

És maquíssim, és un espectacle meravellós posar-te vora les flors i veure, ben de prop, les abelles i altres pol·linitzadors (habitualment si no et fiques amb ells, no es fiquen amb tu), atracant-se i vibrant dins elles, en recollir el pol·len, que dipositen després a altres llocs permetent la fecundació i la vida.

Estan començant a comparèixer les primeres figaflors plenes de vitamines, minerals i fibres. (FOTO: Joan Oliver).

Alvocats.

Avui en dia l’alvocat és una de les fruites de moda més populars, i que està començant a prosperar a la Vall dels Tarongers, substituint arbres des de sempre més tradicionals.

L’Alvocat, és un supervivent de la línia evolutiva, pertany a la família dels llorers (que indiscutiblement no necessiten tanta d’aigua), els fruits tenen forma de pera, pell dura i fosca, prové de Mèxic, i alberga dins, una única llavor en forma d’ou, amb una polpa cremosa, rica en greixos naturals, molt bona, que ens recorda una mica l’avellana.

Sabies què…

  • La gelera buida gasta més electricitat que si està plena, o amb dos terços de contingut. El motiu és que cada vegada que l’obris, l’aire calent de l’habitació, aquí on està instal·lada, reemplaça el fred de la gelera. És a dir que, com més buida està més aire perd. Un bon consell i, a més, molt barat, seria posar-hi, per exemple, botelles plenes d’aigua.
  • Dins la mar tenim una gran farmaciola terapèutica, sent les primeres protagonistes les algues, riques en fibra, minerals, oligoelements, vitamines, polifenols i àcids grassos, amb propietats terapèutiques i medicinals, antivirals, antial·lèrgiques i antioxidants. Els padrins les empraven també per compostar el camp.
  • La productivitat de la carxofa és de cada any menor. És bo canviar-les, sembrar-les de nou, cada dos anys. Millor si en canvies la meitat, ja que les velles en faran més poques, però primerenques, i les noves seran més tardanes i més productives.
  • És bon moment per començar a posar canyes a les tomatigueres, si encara no ho hem fet, i de sembrar, encara, carabasses i carabassons (dins un clotet de cinc centímetres de fondària).
  • Segons una molt recent investigació de la Universitat d’Aston (Regne Unit), les persones que mengen bastant de fruita, tenen menys lapsus, ansietat i depressió; i les que picotegen amb patates fregides, bassons salats, bastons, olives replenes d’anxoves…  Estan associats a una pitjor salut mental.
  • Millor no pelar les pastanagues, ja que la majoria de les vitamines que tenen estan baix de la pell. Millor cepillar-les i netejar-les directament baix del grifo, amb aigua freda.    
  • L’alfàbrega té un poder antiinfecciós tan gran que, menjada crua  dins ensalades, pot eliminar qualsevol perill de contaminació.

Daniel Gabarró psicopedagog

Ho comentava aquests dies, amb tota la raó del món, el prestigiós psicopedagog català Daniel Gabarró:

“Cuinar un plat nou sense la recepta és difícil, oi?

La recepta ens serveix per cuinar.

El mateix passa quan volem viure una vida plena i feliç.

El perill és seguir els consells socials.

Són erronis.

Els consells SOCIALS busquen que la SOCIETAT funcioni. Però no busquen que TU siguis feliç.

Les normes socials busquen evitar problemes… però NO busquen la TEVA felicitat!

Encara més, sovint, les normes socials ens fan impossible la felicitat personal.

La societat ens ofereix idees errònies de l’amor, la felicitat, l’esforç, la llibertat…

Com més ens esforcem, més perduts estem!

Ho reitero: en seguir les normes socials, com més t’esforcis, més et perds!

Però. viure una vida plena SÍ que és possible”.

Una alzina dolça, sembrada d’estaca, comença a treure. (FOTO: Joan Oliver).

Feliç desobediència i pròspera resistència.

Que la veritat, la llibertat, l’amor, la consciència, la fraternitat i la independència ens acompanyin per a sempre.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt