Ara llegint
L’Alzinar: L’estupidesa humana i com viure en harmonia amb el cos, la ment i l’entorn

L’Alzinar: L’estupidesa humana i com viure en harmonia amb el cos, la ment i l’entorn

Els ignorants saben llegir, però desgraciadament no saben raonar.

L’estupidesa humana.

Segons Carlo Cipolla (Pavia, 5 d’agost de 1922 – 15 de setembre de 2000), el més gran historiador econòmic de la Itàlia del segle XX, catedràtic de les universitats de Pavia i de Berkeley: “Com succeeix amb totes les criatures humanes, també els estúpids influeixen sobre altres persones amb intensitat molt diferent”.

Alguns estúpids causen normalment tan sols perjudicis limitats, però n’hi ha altres que arriben a ocasionar danys terribles, irreversibles, no ja a un o dos individus, sinó a comunitats o societats senceres”.

I és que,desgraciadament, vivim dins un país, i dins una illa de PANDERETA.

I, perquè no, en campanya electoral és sempre bon temps per recordar algunes de les PIFIADES i ABERRACIONS HISTÒRIQUES dels nostres polítics i funcionaris de torn, durant aquests darrers mesos.

Recordo encara perfectament la d’aquell il·luminat de torn, al que li va ocórrer posar paretons prefabricats (de ciment i pedra) dins la Ma-11, en una zona de la Serra de Tramuntana catalogada com a patrimoni de la humanitat.

És que els responsables del departament de Carreteres del Consell estan perdent, una vegada si i l’altra també (insuperable, i encara no solucionada, després de tant de temps, l’endemesa dels tres carrils d’entrada a la rotonda -de dos carrils- d’arribada a Ciutat, des de Sóller), completament els papers?

Amb la quantitat i qualitat de margers professionals que tenim a Mallorca, impulsats a més per la mateixa institució (l’any 1986 es crea a Sóller l’Escola de Margers, la gestió de la qual fou assumida dos anys després pel Consell de Mallorca), ens volia enroscar aquest personatge aquestes aberracions, aquestes barbaritats paisatgístiques que desentonen completament amb tot i per tot.

Indefensable, a més, com de costum, la postura del conseller insular de Carreteres, Iván Sevillano, per molt innovador que sigui aquest sistema, segons ell “pioner a l’illa per garantir la seguretat de la via i fer més ràpids els treballs de col·locació”.

El que volem tots els ciutadans, i pagadors del seu elevat sou, inclosos els margers, que també estan en peu de guerra, és una feina ben feta, digna i integrada dins aquesta, de moment encara, meravellosa illa, meravellosa terra, que ens van llegar els nostres admirats avantpassats.

Però nosaltres a lo nostre… Visca l’estupidesa humana!

Circulau amb precaució. Atenció despreniments a la sortida.  (FOTO: Joan Oliver).

I si passem al túnel del Port de Sóller…

Us recordeu que abans de la sortida del túnel, a la part del Port de Sóller, fa més de setze mesos que hi ha un indicador lluminós que diu: ATENCIÓ DESPRENIMENTS A LA SORTIDA.

Diàriament, hi passo, almenys dues vegades, i tot segueix igual, sense despreniments, sense pedres i sense res en absolut, i és que en els que cobren per pensar encara no els ha ocorregut que, cert dia passaren per allà dues cabretes d’aquestes mig salvatges, assilvestrades, com diuen avui en dia, que solen pul·lular per aquestes contrades, i feren redolar un parell de macolins…

Inconcebible!!! Vergonya cavallers!

Tant difícil es clavar una reixeta metàl·lica, o una requilla, com dèiem en bon mallorquí?

Tanta sort que algú, amb el cap sobre les espatlles, sembla que va fer desaparèixer els respectius i ridículs cons què, teòricament, salvaven als soferts ciutadans dels maleïts despreniments, a la mateixa sortida del túnel!

Però nosaltres a lo nostre… Visca l’estupidesa humana!

Les ments grans parlen d’idees, les ments mitjanes d’esdeveniments, i les petites només serveixen  per criticar als altres. (FOTO: Joan Oliver).

I si parlem dels nostàlgics amagats amb la negror i la foscor del vespre…

Efectivament, molta merda, molta merda, hi ha pel món…

I amb ella hi van empastissats aquests nostàlgics que, amagats amb la negror i amb la foscor del vespre, s’envalentien i atemptaren d’aquesta forma (una muntanya de vegades) contra els senyals indicadors “VIA CONSTRUÏDA PER PRESOS REPUBLICANS”, del Camí de Sa Figuera del Port de Sóller, entre molts d’altres, què, lògicament, hem pagat entre tots els contribuents.

I per si no bastes ho remataren, posteriorment amb la paraula MERDA, en grans dimensions.

Hi ha altres formes, no tan salvatges, de parlar i dialogar, i sempre cara a cara, com teòricament hauria de fer la GENT CIVILITZADA!

El que no em puc creure, de cap de les maneres, és que els nostres organismes no tinguin pressupost, ni ganes, per canviar aquests indicadors, o simplement comprar un trist esprai, d’aquests mateixos que empren els grafiters, per amagar aquestes lamentables malifetes, que desafortunadament rompen diàriament la bellesa d’aquest idíl·lic paratge de la Serra de Tramuntana, patrimoni de la humanitat.

“La censura és l’eina d’aquells que necessiten amagar la realitat”. (Charles Bukowski)

Però nosaltres a lo nostre… Visca l’estupidesa humana!

La circulació, en plena primavera, ja és caòtica i perillosa, i si no podem emprar els carrils bici, encara més!  (FOTO: Joan Oliver).

I si parlem del carril bici de la carretera de desviament al Port de Sóller.

És que arribem a límits insostenibles!

A la Vall dels Tarongers, on la circulació i la manca d’aparcaments, ja en plena primavera, és caòtica i perillosa, ens acaba de desaparèixer, des de fa setmanes, un dels dos abandonats carrils bici que disposem pels nostres desplaçaments els aficionats al cicloturisme i ciclisme urbà, o interurbà, el que va des del Poliesportiu de Son Angelats fins al carrer de Cetre, dins el recorregut de la part dreta (pujant cap a Sóller) de la MA-11, o carretera de desviació al Port de Sóller; reconvertit, pels espavilats de torn, en aparcament per cotxes, camions, furgonetes, motos i autocars, obligant als indefensos ciclistes, veïns, excursionistes i usuaris del poliesportiu a circular, o caminar, per dins la carretera, a pesar dels crits i protestes d’alguns dels conductors, passat de rosca; sense que es moguin, ni facin res en absolut els responsables polítics de torn!

Però nosaltres a lo nostre… Visca l’estupidesa humana!

Flor de tomatiguera. Ben aviat ja podrem assaborir els seus gustosos fruits. (FOTO: Joan Oliver).

No!, responsables de carreteres del Consell.

Com és possible que aquest estament, el Consell de Mallorca (ampliable també, en altres casos, a la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear), que teòricament infringeix les seves pròpies regles (la Serra de Tramuntana, amb les seves exagerades restriccions, ha de ser patrimoni de la humanitat per a tots o per a ningú), no ens permetí als soferts pagesos d’aquest privilegiat entorn, ni canviar els vells i romputs estalons de les reixetes que tanquen les nostres propietats i ens permeten tenir la ramaderia un poc més segura? O canviar una ja ben rompuda barrera? O ens fan tombar un artístic i artesanal marge de pedra, que és substituït per perilloses varetes metàl·liques? O no tenen nassos d’aturar les absurdes, il·legals i perilloses pujades competitives, especialment els vespres, de motos i cotxes al Puig Major? O fer alguna cosa per aturar el cap de fava, que amagat en la impunitat de la foscor s’està carregant a cop de serra els arbres de les carreteres dels voltants de Sóller?

Quina autoritat moral (reial ja se que en tenen) poden tenir per fer-ho, amb aquestes contínues ficades de gambals? País de pandereta!

NO. Això no és la Serra de Tramuntana que volem els soferts contribuents.

Però nosaltres a lo nostre… Visca l’estupidesa humana!

Prefereixo que tothom estigui en desacord amb jo,

que perdre l’harmonia que tinc amb jo mateix. (Sòcrates)

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt