Ara llegint
L’apòstol Bartomeu, el que és fill del conreador, un sant popular

L’apòstol Bartomeu, el que és fill del conreador, un sant popular

A les acaballes de la canícula que aquest estiu ha afectat de ple les Illes Balears, diverses poblacions de l’arxip“elag celebren les festes en honor del seu patró, Sant Bartomeu, dia 24 d’agost. Són uns dies en que els ciutadans lluiten per fer front a la calor estival gaudint d’un parèntesi format al voltant de la figura d’aquest sant, apòstol i màrtir.

Sant Bartomeu és un dels sants que gaudeixen de més renom a la nostra terra, fet que ho demostra que sigui el patró de set municipis de la nostra mateixa Comunitat Autònoma. Sant Bartomeu és el patró de la vila de Sóller, Montuïri, Consell, Valldemossa i Capdepera a l’illa de mallorca; de Sant Antoni a l’illa d’Eivissa i de Ferreries a l’illa de Menorca.

A més són molts els edificis de caràcter religiós que estan sota l’advocació d’aquest sant; un bon exemple ho són el Convent de Sant Bartomeu d’Inca que conserva al seu interior un interesssant museu religiós, o les esglésies de Sant Bartomeu als municipis d’Alaró, Capdepera, Ses Salines o Valldemossa. Tot i que mereix un especial esment la parròquia de la nostra vila per l’espectacularitat i majestuositat de la seva construcció, òbviament també dedicada a aquest sant.

Fill del conreador

Etimològicament Bartomeu prové de l’hebreu i és una paraula que està formada per Bar que significa fill i Tomeu que significa conreador i lluitador.

Sembla que Bartomeu és un àlies o segon nom que va ésser afegit al seu antic nom que era Natanael que significa “regal de Déu”.

Màrtir i decapitat

Segons la Martiriologia Romana, Bartomeu -que fou un dels dotze apòstols de Jesucrist- va predicar a l’Índia i a Armènia on va morir màrtir. Quan encara era viu li arrabassaren la pell i fou decapitat pel rei Astyages a Derbend. Tot i que hi ha una tradició que descriu que aquest martiri va ocórrer a Abanòpolis, a la costa occidental del mar Caspi després d’haver predicat per Mesopotàmia, Pèrsia i Egipte.

Segons conta la tradició, les relíquies de Sant Bartomeu foren enterrades a l’illa de Lipara per ésser traslladades posteriorment a Roma on es troben a l’església de Sant Bartomeu a l’illa de sant Bartomeu del riu Tíber.

En la iconografia cristiana se’l sol representar amb un barba (símbol de senectut i respecte), un llibre ( simbolitzant la saviesa), un ganivet ( utilitzat durant el seu martiri), i fins i tot en algunes ocasions amb fragments de pell que duu sota el braç (també en una clara referència al seu escorxament de viu en viu).

Patró dels carnissers

Sant Bartomeu és també patró de tot un seguit d’oficis que utilitzen ganivets i eines de tall a més de pell; per aquest motiu és el patró de carnissers, fabricants de llibres, guants i altres articles de pell, així com també dels sabaters, sastres, manobres i mercaders de formatge.

Aquest sant també sol ésser invocat en cas de transtorns nerviosos per la paciència i capacitat d’aguantar el patiment que demostrà durant el seu martiri.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt