Ara llegint
Tramuntana, la misteriosa patata que ara ja creix a cinc municipis de Mallorca

Tramuntana, la misteriosa patata que ara ja creix a cinc municipis de Mallorca

Tramuntana, la misteriosa patata que ara ja creix a cinc municipis de Mallorca

L’Associació de Varietats Locals de Mallorca acaba de fer una interessant descoberta. En el seu complet catàleg, on hi apareixen fins ara pèsols, raves, carabasses, melons, pebres, mongetes o tomàtigues que no es conreen a cap altre lloc del món, entre d’altres fruites i hortalisses, aviat s’hi podrà incorporar també una casta de patata única, diferent a les demés, una varietat antiga encara envoltada de molt de misteri, d’una procedència incerta.

Tramuntana és el nom d’aquesta enigmàtica patata, que ha estat localitzada ni més ni menys que en el banc de germoplasma de l’Institut Basc d’Investigació i Desenvolupament Agrari (Neiker-Tecnalia). Entre les 300 varietats de patata que allà es conserven n’hi ha una que va sorprendre els integrants de l’Associació de Varietats Locals, entre d’altres coses perquè mai abans no n’havien sentit a parlar.

Segons el catàleg titulat “Variedades de patata y papas españolas”, aquesta tramuntana és una varietat originària de les Illes Balears i la descriu amb un tubercle de forma el·líptica, amb pell de color molt suau, amb brots de color violeta intens, que estan acompanyats de tons vermellosos a les gemmes. Assenyala, a més, que els ulls són profunds i que aquesta és una característica típica de les varietats més antigues de patata, i que el nombre d’ulls per tubercle és elevat, normalment de set.

Fotografies de la patata de la varietat tramuntana.

L’Institut Neiker-Tecnalia no ha pogut aportar més informació que aquesta. Ni tan sols sap com va arribar aquest tubercle al seu banc de germoplasma. Però el cert és que al catàleg de l’any 2008 hi ha la seva fitxa.

Gràcies a la labor de l’Associació de Varietats Locals, ben aviat es podrà fer, a Mallorca, un tast d’aquesta antiga patata balear. I és que l’Ajuntament de Bunyola va aconseguir una beca d’investigació aplicada del FOGAIBA, de la Conselleria d’Agricultura del Govern Balear, que comença a donar els seus fruits. La coordinadora d’aquesta associació, Aina Socies Fiol, ha explicat recentment els èxits aconseguits a l’entorn d’aquesta patata tramuntana, en un acte que ha tengut lloc a l’Espai Climent Garau de Bunyola.

La història arranca fa aproximadament un any quan, gràcies a aquesta beca, arriben des del laboratori de referència nacional de la patata, Neiker-Tecnalia, trenta mini-tubercles de patata tramuntana, que es sembren en una parcel·la cedida per l’Ajuntament de Bunyola. La sembra es duu a terme el mes de febrer de 2022 i, malgrat les extraordinàries condicions meteorològiques d’aquest any, s’aconsegueix un èxit important.

Els tècnics han observat minuciosament el desenvolupament de les plantes durant tot el seu cicle i el mes de juny varen procedir a la recol·lecció de les patates. Amb aquesta producció es va realitzar una segona sembra el mes d’agost i falten ara uns quants dies per tornar a fer novament la collita.

En paral·lel, Neiker-Tecnalia també va realitzar una sembra a partir de material procedent de cultiu in vitro, de tal manera que aquest mes de desembre han enviat cap a Mallorca un total de mil tubercles més que s’han sembrat a cinc finques de Sant Jordi (Palma), Porreres, sa Pobla, Estellencs i Bunyola, amb la finalitat de poder comparar el funcionament d’aquesta varietat en diferents condicions i terrenys. Les explotacions de Porreres i sa Pobla són de producció integrada i la resta de producció ecològica.

Les patates conreades al País Basc per Neiker.

Aina Socies treballa no només per donar a conèixer i promoure aquesta varietat acabada de descobrir, sinó perquè passi a formar part del Catàleg de Varietats Locals de les Illes Balears, tal i com es va poder fer l’any 2013 amb la patata vermella eivissenca, que va seguir un procés similar.

Però també voldria arribar a aclarir d’on prové la varietat tramuntana. Aquest tubercle es va conèixer primer a Menorca, que a Mallorca, on havia estat introduïda pels anglesos. El 1816 ja s’havia propagat per Alcúdia i sa Pobla. El 1865 hi ha constància del cultiu intensiu de patata a Sóller, i durant gran part del segle XIX va ser el segon producte agrícola de major exportació de Mallorca, després de l’ametlla.

L’Arxiduc Lluís Salvador, a la seva magna obra “Die Balearen” (1869), parlava de l’expansió de la patata durant els anteriors cinquanta anys i reconeix que les patates mallorquines no eren de tan bona qualitat com les menorquines, tot i que advertia que de cada vegada anaven millorant, i de Mallorca en destacava les de s’Indioteria i les del Pont d’Inca.

Però, d’on deu procedir la patata tramuntana? Aina Socies no s’atreveix encara a donar cap resposta concreta. Tramuntana pot voler dir Serra de Tramuntana, però també es pot referir a l’illa de Menorca. Ara per ara la procedència d’aquest tubercle, del qual ben aviat se’n podrà fer un tast, continua essent un misteri.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt