Ara llegint
El Consell edita un llibre sobre el mapa del canonge Despuig i els camins de Llucmajor

El Consell edita un llibre sobre el mapa del canonge Despuig i els camins de Llucmajor

El Consell edita un llibre sobre el mapa del canonge Despuig i els camins de Llucmajor

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, va ser l’encarregada de presentar ahir el llibre “El mapa del canonge Despuig i els camins de Llucmajor” al claustre de Sant Bonaventura a Llucmajor, juntament amb el geògraf mallorquí Vicenç Maria Rosselló, que és un dels autors del llibre, i acompanyats de la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz.

L’acte de presentació, al qual varen assistir més de seixanta persones, també va comptar amb la presència de la resta d’autors i autores del llibre: Antoni Reynés, Francesca Rotger i Maria del Mar Taltavull. Les fotografies que es poden observar són obra de Maria del Mar Taltavull i Antoni Reynés.

El llibre, editat pel Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient, és compon de 123 pàgines, comença amb un primer capítol sobre Antoni Despuig i Dameto (1745-1813), més conegut com el cardenal Despuig, i més endavant es dedica un capítol sencer a parlar del mapa del canonge, eix vertebrador d’aquest treball en el qual es mencionen més de cinquanta camins.
 
El segon capítol, «La xarxa viària», comença explicant el context geogràfic de Llucmajor amb les serres centrals i la marina. A continuació es parla de l’evolució de camins i de les carreteres durant els segles XIX i XX. Així com recull el llibre, «En el mapa del canonge Despuig apareixen un total de desset camins en el terme municipal de Llucmajor, amb una estructura radial, excepte el camí de sa Marina que es disposa transversalment». Els autors constaten que «el mapa del canonge Despuig apareix dibuixada per primera vegada la xarxa viària pública més important de l’illa de Mallorca».
 
La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha destacat que «si entenem els camins com una gran riquesa, podem afirmar que Llucmajor és molt ric. Aquesta és la gran aportació que fa la publicació: un bon inventari de tots els camins amb què compta aquest meravellós municipi».

«Un camí és una riquesa patrimonial, però també és patrimoni històric, perquè ens xerra de com era la vida abans. I, a més, juguen un paper cabdal per a les societats en què vivim, com una alternativa d’oci sostenible. El nostre objectiu és que la gent camini i que opti per dedicar en aquesta activitat el seu temps lliure», ha afegit Ribot.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt