Ara llegint
Trobada de xeremiers a Sa Pobla i fira de Lutiers

Trobada de xeremiers a Sa Pobla i fira de Lutiers

Aquest diumenge dia 20 de novembre tindrà lloc a sa Pobla la “XXVII Trobada de Xeremiers i Fira de Lutiers”, instituïda l’any 1994 per l’apotecari jubilat i dinamitzador cultural Antoni Torrens Gost. Així, sa Pobla fou un municipi pioner en l’organització d’una trobada de xeremiers, quan aquest instrument i la seva música estaven a un moment de perill de desaparició a causa de l’envelliment dels homes que el sabien tocar i coneixien les seves notes musicals.

Aquest any s’ha produït el relleu en l’organització de la present i pròximes trobades, que ja va anunciar Toni Torrens l’any 2019 en què es va complir el 25è aniversari de la institució d’aquest esdeveniment cultural, que actualment reuneix a centenars de xeremiers i xeremieres de distints pobles de Mallorca i d’altres indrets. Així mateix, per aquesta edició han confirmat la seva presència a la fira de lutiers, set fabricants de distints instruments.

L’organització correrà a partir d’aquest any a càrrec de l’Ajuntament de sa Pobla, organisme oficial que ha conformat una comissió organitzadora integrada per persones relacionades amb aquest món de la nostra cultura i la música popular.

Biel Payeras Torrandell, regidor de Participació Ciutadana i Innovació, responsable de l’organització, manifesta la seva “gran il·lusió per continuar una tasca iniciada per Torrens i que, al llarg dels anys ha esdevingut un esdeveniment de cabdal transcendència dins les nostres illes i més enllà de les fronteres de la nostra comunitat autònoma.”

Payeras, també ens explica les novetats que s’han incorporat a la present edició de la trobada, i que s’exposen al programa d’actes de la “VII Fira de l’arròs pobler”, com són el concert del destacat cornamusaire Francesc Sans que se celebra aquest dissabte, o el col·loqui que amb ell va tenir lloc divendres passat. Una experiència, la de tenir un destacat músic xeremier convidat a la trobada que es pensa dur a terme cada any, entre la incorporació d’altres idees que donin més lluentor a l’esdeveniment, “i una aportació pedagògica educativa de la nostra música popular i d’altres indrets del continent”, comenta Payeras. Així mateix, es recupera el dinar de companyonia que l’any passat no es va poder celebrar a causa de la pandèmia.

Biel Payeras, regidor de l’Ajuntament i actual organitzador (J. Payera)

Pinzellada històrica de la Trobada

Antoni Torrens, promotor i organitzador de la “Trobada de Xeremiers a sa Pobla”, fa un balanç i recorda com va sorgir aquesta iniciativa: “Jo crec que es pot considerar positiu el balanç d’aquests vint-i-set anys de trobades, pels bons objectius assolits, impensables quan se me’n va ocorre posar en marxa la primera trobada. Sincerament, hi ha per estar satisfet.”, comenta el seu fundador.

Per fer-nos una idea de l’èxit d’aquest esdeveniment, basta donar una ullada cap enrere i recordar que al primer aplec de l’any 1995, tan sols hi participaren 30 colles de xeremiers, dels que bastants d’ells ja han mort, mentre aquests darrers anys han estat uns sis-cents els participants.

Els primers anys foren realment difícils, “fins al punt que va existir la possibilitat de la desaparició de la trobada, a causa de l’escassa predisposició de col·laborar per part dels mateixos xeremiers que hi havia a Mallorca, que eren pocs i ja d’avançada edat. Ells eren els que copaven totes les actuacions que s’organitzaven als distints pobles i es negaven a ensenyar a tocar les xeremies als joves interessats a aprendre”, afirma Torrens que afegeix que aquells joves enregistraven d’amagat les melodies a una caseta mentre els majors actuaven i d’oïda assajaven i anaven aprenent les notes.“Afortunadament, els majors, a poc a poc anaren canviant d’actitud fins a convertir-se en col·laboradors de la trobada i mestres que ensenyaren als interessats a aprendre de sonar.”

Antoni Torrens, promotor de les trobades de xeremiers a sa Pobla (J. Payeras)

Les dones i els lutiers

Un altre dels avenços positius que han aportat les trobades al llarg dels anys, ha estat la, avui considerable, participació de dones sonadores de xeremies. “En un principi —conta Torrens- en tot Mallorca només eren tres les dones que sabien tocar les xeremies: Aina Sansó de Manacor, i les germanes Garí de Ses Salines, mentre actualment podem veure com és nombrosa la presència femenina.”

Per altra banda, les trobades de sa Pobla han propiciat la proliferació de lutiers o fabricants d’instruments musicals típics de les illes, que avui ja prescindeixen dels fabricants de Catalunya i dels materials que aquells els proporcionaven.

També cal recordar que les trobades de xeremiers generaren les trobades de gegants, que tingueren el seu inici a sa Pobla. Un tema que tractarem al nostre proper reportatge.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt