Ara llegint
Els dolços de Pasqua, una tradició que no es perd

Els dolços de Pasqua, una tradició que no es perd

https://www.prontosimangia.it/ca/xupxup/crespells-dalcudia

Panades, robiols, risses, crespells, estrelletes, frit de pasqua, cassola, formatjades… la gastronomia del temps pasqual és d’una riquesa extraordinària a cada municipi, a cada illa. I és cuina d’aprofitament. De les restes de la carn de les panades podem preparar la cassola. La confitura elaborada a la temporada farceix els robiols. Les figures de corets, estrelles i cada vegada més i moltes originals que es fan de llauna, el frit de pasqua, amb la freixura del mè. Simbolisme i tradició que es conserva, i tantes cases, tantes receptes.

Així generació rere generació es conserven aquestes receptes, amb els trets diferencials de cada família.

A Alcúdia, malgrat que es diguin “Crespells d’Alcúdia” poca cosa té a veure amb les estrelles o crespells i formes diverses fetes sobre la pasta amb els motles de llauna.

Tal com conta el seu blog Antoni Mateu “en el cas d’Alcúdia, als nostres dies han arribat uns crespells que són ben diferents del que es fan a la resta de l’illa (que a Alcúdia en deim “estrelles” o “corets”, segons la forma). Aquests crespells s’havien gairebé perdut fins fa no gaire; només algunes poques famílies els continuaven fent. Tanmateix, els darrers anys sembla que han reprès una mica de protagonisme, potser per l’orgull que ens produeix posseir l’exclusivitat del producte: hi ha dos forns d’Alcúdia que han començat a fer-ne i se’n poden trobar tota la temporada de Pasqua”.

Antoni que ha heretat la recepta de la seva padrina  i que, ja que era de sa mare-, diu que “aquests crespells eren de les primeres pastes que es feien en temps de Pasqua, ja que aguanten un bon grapat de dies i són bones per mullar amb la llet els dematins baldament s’assequin.”

Les preparacions dels pastissos del blog d’Antoni Mateu són espectaculars. (Antoni Mateu)

La recepta d’aquests crespells d’Alcúdia (la versió de la repadrina Maria d’Antoni Mateu).

Per la pasta:  200 g de saïm, 200 g de sucre, 5 ous, 1 kg de farina de força (d’ensaïmada), aproximadament 1 taronja (el suc),  1 paquet de llevat de forner o 200 g de massa mare.

Per endolcir-los 1 ou batut, Canyella, 1 llimona (ratllada), Sucre, Sucre en pols.

Pas a pas

1.- Feim la pasta: mesclam primer els líquids (suc de la taronja, els ous, el llevat i el saïm a temperatura ambient), hi fonem el sucre i hi afegim la farina que es begui (un quilo, aproximadament).

2.- Deixamtovar la pasta. Si tenim temps val la pena deixar-la tovar tota la nit i rompre-li el tou una o dues vegades. Si no pot esser, ha de tovar almanco 2-3 hores.

3.- En haver ben tovat, prenem una bolla de pasta i l’aprimam fins que faci mig dit d’alt. Donam a la pasta forma quadrada, aproximadament 20×20 cm.

4.- Feim clotets amb un dit i hi escampam l’ou batut. Damunt l’ou hi espolsam sucre i canyella, i hi ratllam una mica de llimona.

5.- Prenem ara una bolla més petita de pasta i feim un altre quadrat, més o manco la meitat del primer. Hi feim uns talls enmig.

6.- Col·locam el segon quadrat damunt el primer, i també l’embetumam d’ou batut, sucre, canyella i llimona.

7.- Duim les puntes del quadrat més gros cap enmig del quadrat més petit, i pitjam lleugerament les puntes perquè s’aferrin i no tornin a rere.

8.- A mesura que n’anam fent, els col·locam dins una palangana de forn i els deixamtovar almanco 1 hora.

9.- Els enfornam a 170 ºC fins que prenguin un bon coloret, devers 30 minuts.

10.- Si voleu, es poden ensalgar amb sucre en pols. D’aquesta manera són més mengívols, ja que la pasta no és excessivament dolça. Ja és cuit!

En Felip Diez de “Can Salvador” d’Alcúdia, rector de la parròquia de Sa Pobla i alcudienc enamorat de la gastronomia, el Divendres Sant al matí després de reposar la pasta les hores de la nit cou els seus primers Crespells alcudiencs, seguint la recepta de la germana gran na Saturnina.

Els pastissos pasquals del rector de Sa Pobla Felip Díez. (Foto: Felip Díez)

És un plaer veure i tastar aquests dolços que duren totes les festes de Pasqua i el Pancaritat. 

Na Margalida Serra Cánaves enguany ha recuperat la seva recepta que és molt antiga i que feia molts anys que no n’havia fet. Animada per la seva neta Elisa, i per dur com a postres a un dinar a Ciutat, es posaren a fer els crespells d’Alcúdia. La neta li demanà si eren mal de fer, i ella li respongué mal de fer no, però han de tovar. I així enguany, capvespre de Dimecres Sant es posaren a fer els crespells d’Alcúdia. Així, les receptes passen de generació en generació, experimentant a la cuina. El goig de la padrina és gran i la neta ha fruït d’aquest dolç, senzill però únic, que precisament per això és tan especial.

Na Margalida Serra brodant els pastissos pasquals. (Foto: Margalida Serra)

A Alcúdia ràdio, amb l’objectiu de traure profit els plats únics identitaris com són els Crespells d’Alcúdia ha recollit els comentaris dels forns que han revifat l’elaboració i venda dels Crespells d’Alcúdia.

Així des del forn de Can Serra n’Antònia ens conta que la recepta és de “Na Rosina que tenia la botiga de davant el forn de Can Serra” i la pasta duu “1 kg de farina, 300 grams de saïm, 250 grams de sucre, 6 ous i llevat. Ratlladurade llimona i la canyella per damunt i sucre, per damunt. Sa ratlladura de llimona i la canyella per damunt heu de fer una base de pasta, canyella, sucre i ratlladura de llimona, una base més petiteta damunt i es dobleguen les puntetes cap a dedins i l’heu de tovar. I vigilar el forn, en uns vint minuts és cuit”

Un altre de les postres de Pasqua i els dies posteriors. (Foto: Margalida Serra)

Des del forn de Can Torres na Magdalena ens recorda que al seu forn els crespells alcudiencs es preparen seguint “Una recepta de na Fina Llana que ja era de sa mare, na Joana, i està fet la pasta amb ous, suc de taronja, oli, sucre i  farina. I a damunt la Canyella, sucre i ratlladura de llimona. El forn a 200 graus mitja horeta i ja està.

Al forn de Can Torres en fan tota la  Setmana Santa i fins dimarts de pasqua, segons la demanda.

N’Aina del forn de Can Tomàs també elaboren crespells alcudiencs i ens conta que “ la recepta se fa  amb pasta de rubiols, la feia la padrina, i l’hem heretada,  la base gran aplanada i a damunt llimona, canyella i la base més petita damunt amb llimona i canyella i sels fa unes creus”.

Na Mari Carmen del Forn de Can Corró diu que aquest dolç es fa en “quatre puntes,l’elaboramel  Divendres Sant i diumenge sant, per damunt s’hi posa canyella, llimona, sucre i ous. Se  solen fer per encàrrec i per aquest temps de pasqua és com una bogeria. S’aplana la massa d’uns quatre-cents grams a baix, i a damunt la més petita de 200 grams i se’ls posa per damunt, canyella, sucre i llimona. Es deixa reposar unes 12 hores i al forn, i sucre en pols per damunt”

La cuina, el llenguatge té curiositats, sinònims i exclusivitats. La cuina pot ser infinita. Els mateixos elements elaborats de forma diferent. Així són els Crespells d’Alcúdia, un signe identitari d’un municipi turístic que es resisteix a perdre valors gastronòmics com aquests dolços típics pasquals.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt