Ara llegint
El Govern Balear amplia l’ús del certificat COVID a les activitats de més concentració social

El Govern Balear amplia l’ús del certificat COVID a les activitats de més concentració social

El Consell de Govern ha aprovat incloure noves mesures temporals i excepcionals en el nou Pla de Mesures de Prevenció, Contenció i Coordinació enfront de la COVID-19, aprovat el passat 25 d’octubre de 2021 i que estableix diverses mesures en funció del nivell d’alerta sanitària de cada illa. A més, avui també s’han actualitzat els nivells d’alerta sanitària, sobre la base de la situació epidemiològica i hospitalària. A partir d’avui, Mallorca i Eivissa passen al nivell 3 (fins ara, Mallorca era al 2 i Eivissa a l’1), i s’igualen amb Menorca, que manté aquest nivell, mentre que Formentera puja al nivell 2 (fins avui, es trobava en el nivell 1).

El canvi de nivells entrarà avui en vigor, una vegada es publiqui en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. A partir d’aquest moment s’aplicaran les mesures que fins ara estaven ratificades per a cada nivell. Els nous àmbits aprovats avui per als territoris en nivell 3 (entre els quals, demanar el certificat covid a establiments de restauració de menys de 50 persones o a tots els establiments culturals, independentment de si es consumeix o no), així com els que afecten les festes populars, han de ser ratificats pel Tribunal Superior de Justícia i entraran en vigor una vegada tenguin l’autorització judicial.

En el moment actual, segons l’avaluació elaborada pel Comitè de Gestió de Malalties Infeccioses, les Illes Balears es troben davant una situació de clar augment de la transmissió de la COVID-19, amb incidències actualment situades en el nivell de risc molt elevat. L’avaluació de la situació a l’entorn europeu fa preveure, a més, que la tendència creixent observada a Balears es pugui agreujar durant les properes setmanes. A més, la situació hospitalària ha mostrat durant el darrer mes una tendència significativa a empitjorar, tant pel que fa a l’ocupació a UCI com a planta. L’ocupació hospitalària a planta es troba ara en nivells de risc mitjà i la de cures crítiques en nivells de risc elevat.

Davant aquesta realitat, i la proximitat de dates amb més mobilitat de persones, possibles aglomeracions i reunions socials, el Govern ha acordat reforçar l’estratègia per fer més segurs determinats espais on hi ha més risc de contagi. Concretament, l’Acord del Consell de Govern reforça l’ús del certificat covid per a les illes que es trobin en el nivell 3 (a partir d’avui, Eivissa, Menorca i Mallorca) i fa extensiu el seu ús a més àmbits dels ja marcats en l’Acord del 25 d’octubre de 2021. A més, per al nivell 3 també s’estableixen noves mesures que afecten les festes populars i celebracions similars. El Consell de Govern d’avui, a més, també ha aprovat sancionar com a infracció greu o molt greu el fet de no complir amb l’obligació dels requisits i documents d’accés a l’interior dels establiments, locals i/o establiments que estableixi a cada moment l’autoritat sanitària. Per tant, segons recull el Decret llei 11/2020, els infractors per no demanar certificat COVID es podrien enfrontar a sancions d’entre 3.000 i 600.000 euros, segons la gravetat dels fets. 

Així mateix, el Govern manté que la vacunació i la precaució són, ara per ara, fonamentals per tallar la transmissió de contagis. En aquest sentit, al llarg d’aquestes festes més de 30.000 persones a la comunitat tenen cita per rebre la primera dosi (o la de reforç, que millora substancialment la protecció contra la variant òmicron). A més, es recomana reduir els contactes socials i evitar les situacions de més risc: reunions amb molta gent, espais sense ventilar i llocs on les persones no fan ús de la mascareta. En cas de participar en una trobada social, s’han de mantenir sempre totes les mesures de seguretat (ventilació, higiene de mans, mascareta i distància). Si es presenten símptomes compatibles o es té contacte directe amb una persona contagiada, extremar totes les precaucions, evitar contactes i fer-se tot d’una una PDIA. 

Mesures aplicables a festes populars en nivell d’alerta sanitària 3 o superior (a partir d’ara, Eivissa, Mallorca i Menorca)

Quan un territori es trobi en nivell d’alerta sanitària 3 o superior, i en l’àmbit de les festes populars, s’hauran d’establir controls de cabuda per a l’accés a tots els actes duits a terme en espais oberts o a l’aire lliure, com revetles, concerts, ballades populars, sopars a la fresca o similars, associats a la celebració de festes populars, sigui quina sigui la denominació específica que es doni a uns i altres.

Específicament, s’han d’observar les mesures següents:

a) Foguerons
No es poden organitzar torrades, ni habilitar zones destinades al consum d’aliments i begudes. Les activitats de ball (ballades populars) que es puguin dur a terme en qualsevol esdeveniment s’han de fer amb ús obligatori de mascareta i en espais delimitats.

b) Celebracions religioses
Les celebracions religioses han de respectar en tot moment la cabuda màxima dels llocs de culte. Els participants han de romandre asseguts i fent ús de la mascareta. L’entrada i la sortida del lloc de culte s’ha de fer de manera ordenada i evitant fer-ho pel mateix accés o sortida.

c) Cavalcades dels Reis, cercaviles, beneïdes
S’ha de procurar que el públic assistent a aquestes activitats (que hi participa de manera estàtica) ho faci mantenint la distància de seguretat. Per això, s’han d’aplicar mesures que facin possible un major esponjament de l’espai on es duen a terme. Es recomana ampliar els recorreguts i/o ampliar les zones on es desenvolupen aquestes activitats per evitar aglomeracions de persones.

d) Esdeveniments multitudinaris populars, com ara ball de dimonis, captes de dimonis, festa del pi de Ternelles o concerts lligats a festes populars o a Cap d’Any

Aquests esdeveniments s’han de fer en espais delimitats i garantint el control d’accés per tal que es respecti la cabuda. L’entrada i la sortida s’han de fer de manera ordenada i evitant fer-ho pel mateix accés o sortida, i el públic hi ha d’assistir assegut. S’ha de procurar la distància màxima possible entre els assistents a l’esdeveniment. És obligatori l’ús de mascareta, encara que l’esdeveniment es dugui a terme a l’aire lliure. Es poden dur a terme esdeveniments i activitats amb l’assistència d’un màxim del 80 % de la cabuda de l’espai en espais tancats i del 100 % de la cabuda en espais a l’aire lliure.

Més àmbits per fer servir el certificat covid en nivell 3 o superior: 

A banda de tots els àmbits en què ja s’exigeix el certificat covid segons els nivells d’alerta sanitària (ja recollits en l’Acord del Consell de Govern de 25 d’octubre de 2021), l’Acord d’avui n’afegeix d’altres als ja existents, concretament per als territoris que es trobin en el nivell 3 o superior. Els nous àmbits que s’hi inclouen són els següents:

– Gimnasos de tot tipus i altres instal·lacions esportives
– Acadèmies de Ball
– Tot tipus d’esdeveniments culturals i esportius en espais interiors, com cinemes, circs de carpa, teatres, auditoris, sales de concerts (independentment de si es permet consumir o no), spas, piscines termals i altres establiments coberts on es duguin a terme activitats culturals i esportives
– Congressos, seminaris, jornades, assemblees, trobades, reunions de negocis, conferències i esdeveniments.
– Clubs de gent gran i espais que desenvolupin activitats que els són pròpies.
– Establiments de jocs i apostes.
– Establiments de restauració qualificables com a tals d’acord amb el que disposen els articles 53, 54 i 55 de la Llei 8/2012, de 19 de juliol, del turisme de les Illes Balears, amb cabuda interior per a menys de 50 persones. El que disposa aquest apartat és aplicable també als espais amb servei de restauració ubicats en allotjaments turístics, instal·lacions esportives, centres recreatius per a gent gran i locals de jocs i apostes. També és aplicable als establiments o locals on es duguin a terme celebracions amb participació de menys de 50 persones i en les quals es prestin activitats de restauració i/o ball, així com a qualsevol establiment o instal·lació on es dugui a terme activitat de restauració.
– Participació en competicions esportives i entrenaments d’àmbit autonòmic a l’aire lliure i interior per a persones més grans de 12 anys.

El canvi de nivells de cada illa entrarà en vigor previsiblement avui, en el moment en que es publiqui en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. A partir d’aquest moment s’aplicaran les mesures que fins ara estaven aprovades per cada nivell d’alerta sanitària. Els canvis introduïts avui respecte de les mesures que s’afegiran al nivell d’alerta sanitària 3 seran tramesos al Tribunal Superior de Justícia per a la seva validació i entraran en vigor una vegada tenguin l’autorització judicial. 

Les mesures seran vigents fins al 24 de gener.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt