Ara llegint
Els habitatges per a víctimes de violència masclista s’incrementaran de 14 a 50 en quatre anys

Els habitatges per a víctimes de violència masclista s’incrementaran de 14 a 50 en quatre anys

El Govern Balear incrementarà els habitatges públics que es destinen a lloguer de rotació per a víctimes de violència masclista, que passaran dels 14 que hi ha actualment a 50 en quatre anys. Així ho ha anunciat aquest divendres la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, després d’una reunió que ha mantingut amb les entitats que fan feina amb dones que han patit violència de gènere.

Els pisos que es destinaran a aquest col·lectiu seran el 10% dels que el Govern adquireixi cada any mitjançant el tanteig i el retracte, amb la possibilitat d’aportar habitatges incorporats al parc públic des d’altres fórmules (com la cessió d’ús o la construcció per part de l’IBAVI) en cas que un any no es pugui garantir la cessió d’un mínim de sis habitatges de la borsa dels comprats per tanteig i retracte a víctimes de violència masclista o en cas que, passats els quatre anys, no se superin els 50.

Aquest acord es materialitzarà mitjançant un conveni que signaran l’IBAVI i l’IBDONA amb les entitats que gestionaran els habitatges, que són els consells insulars, els ajuntaments i les entitats del tercer sector. Es tracta de pisos on les beneficiàries podran viure durant un any, prorrogable si la situació de la dona ho requereix, i que tenen la funció de facilitar l’accés a l’habitatge de les víctimes de violència masclista durant el seu procés de recuperació i de reconstrucció d’un projecte de vida propi.

En aquest sentit, la presidenta Armengol ha explicat que l’acord implica «fer una aposta compromesa amb la política d’habitatge per a les dones víctimes de violència masclista» perquè, a través d’aquests pisos transitoris, «es garanteix la seva estabilitat». La presidenta ha recordat que des del Govern es fa feina per «prevenir la violència de gènere, acompanyar quan ets víctima amb tots els recursos possibles, però també empoderar per poder-ne sortir» i això és el que es pretén facilitant l’accés a un habitatge a aquest col·lectiu.

El balanç

Durant la reunió que la presidenta i la directora de l’IBDONA, Maria Duran, i la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, han tingut amb les entitats també han fet balanç de les polítiques d’igualtat que s’han impulsat en els darrers anys. En aquest sentit, la presidenta ha recordat que ja s’han contractat gairebé 500 dones víctimes violència de gènere a través de programes de foment de l’ocupació com SOIB Dona, que tots els CEIP i IES de les Illes Balears disposen ja d’agents o coordinadors de coeducació, i que s’han millorat les ajudes que ofereix l’Estat per a orfes de violència masclista, que s’han ampliat a fills i filles de dones que, com a conseqüència de la violència de gènere, pateixin una discapacitat del 33 % o superior.

A més, tots els centres de salut i els hospitals disposen de protocols per detectar casos de violència masclista entre les pacients, i el Govern forma anualment centenars de treballadors i treballadores per donar-los eines en el tractament d’aquestes dones.

Armengol també ha recordat que recentment s’han complert cinc anys de l’aprovació en el Parlament de les Illes Balears de la Llei d’igualtat, pionera en el reconeixement de la violència econòmica com a violència contra les dones i ha defensat que, tot i haver-se impulsat nombroses iniciatives en favor de la igualtat, «som conscients que encara queda molt de camí per recórrer perquè, desgraciadament, la violència masclista segueix impregnada en la nostra societat».

A la reunió hi han assistit, a més de la presidenta, la consellera i la directora de l’IBDONA, la gerent de l’IBAVI, Cristina Ballester; la directora general de Coordinació, Relacions amb el Parlament, Drets i Diversitat, Isabel Castro; altres representants institucionals i membres de col·lectius i entitats que treballen per la igualtat de gènere.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt