Ara llegint
Es completa la vacunació d’usuaris de gent gran i arranca la de grans dependents

Es completa la vacunació d’usuaris de gent gran i arranca la de grans dependents

La Conselleria de Salut i Consum ha completat la vacunació dels 7.245 usuaris i professionals de residències de gent gran i de persones amb discapacitats a les Illes Balears i avui comença la vacunació dels 4.436 grans dependents i els seus cuidadors professionals.

En total han estat vacunats fins ara 3.810 usuaris de residències i 3.435 professionals sociosanitaris, que ja han rebut les dues dosi contra el SARS-CoV-2. Per tant, ha conclòs la vaccinació del grup 1, que agrupa la població més vulnerable i la més afectada per la covid-19. Cal recordar que la immunitat s’adquireix una setmana després de rebre la segona dosi del vaccí, tot i que dotze vacunats han resultat ser positius, tot i que no han desenvolupat la malaltia.

L’evidència científica sosté que el vaccí permet evitar majoritàriament que els receptors desenvolupin la malaltia de manera greu. Per això el Govern de les Illes Balears continua fent cribratges a les residències de gent gran. Per tant, és normal que encara s’hi detectin alguns casos positius, si bé són moltíssims menys els efectes generals, segons han assenyalat. La diferència principal és que habitualment aquests casos positius tindran més probabilitat de ser asimptomàtics o desenvoluparan la malaltia de manera lleu, cosa que reduirà el nombre d’ingressos hospitalaris i la taxa de mortalitat de la població més vulnerable.

En conseqüència, aquesta setmana comença la vacunació de les gairebé 4.500 persones considerades grans dependents que viuen a les Illes Balears. Per això s’iniciarà el procés de citació telefònica i es distribuiran les dosis necessàries als centres de salut, de manera que a partir de demà els equips d’infermeria puguin vaccinar a domicili les persones citades. D’acord amb el document del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut titulat Estrategia de vacunación frente a COVID-19 en España, aquest grup està format per persones que tenen reconegut el grau III de dependència —és a dir, que necessiten mesures intenses de suport— i que no estiguin institucionalitzades, i també pels seus cuidadors professionals.

A les Illes Balears figuren registrades 4.436 persones d’aquest col·lectiu, 3.382 de les quals viuen a Mallorca, 524 a Menorca, 470 a Eivissa i 63 a Formentera. La previsió és que en dues setmanes aquestes persones hagin rebut la primera dosi del vaccí.

La vacunació d’aquest col·lectiu es farà simultàniament a l’administració de la segona dosi als professionals sanitaris que fan feina a la primera línia per combatre la COVID-19, que va començar dia 3 de febrer. De fet, ja són més de sis mil els que l’han rebuda, concretament 4.284 a Mallorca, 908 a Menorca i 936 a Eivissa.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt