Ara llegint
Medicina narrativa o com curar mitjançant històries empàtiques que gestionen emocions

Medicina narrativa o com curar mitjançant històries empàtiques que gestionen emocions

En un entorn de pandèmia i postpandèmia, l’empatia és considerada una competència clínica clau per als futurs professionals sociosanitaris. Té i tindrà una importància vital per garantir la prestació de cures i una atenció de qualitat. Per poder modelar i formar en aquesta competència, l’empatia, es poden emprar eines pedagògiques vàries. Una és l’escriptura creativa o reflexiva com a part de la «medicina narrativa», que pretén que els alumnes puguin gestionar emocions i aprendre narrant les seves pròpies històries.

El I Concurs per Fomentar l’Empatia a través del Conte com a Recurs Didàctic i Storytelling, convocat per la Universitat de les Illes Balears a través de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS) i el Vicerectorat de Planificació Estratègica, Internacionalització i Cooperació, guardona els contes o storytelling sobre l’empatia.

Les bases del concurs expliciten la necessitat de vincular les cures dels futurs professionals amb la sensibilitat envers l’altri, l’acostament, els valors proactius i prosocials. A més de l’empatia, el concurs proposa de relacionar la temàtica de les narracions amb alguns dels 17 ODS establerts per l’Agenda 2030 en aquesta matèria amb un enfocament local global. En total, s’han presentat 13 relats a aquesta primera edició del concurs.

A més, a l’acte de lliurament s’ha plantejat un terme nou relacionat amb l’empatia: l’ecpatia. Aquest terme fou proposat fa pocs anys per descriure la capacitat de dominar el contagi emocional i impedir que un excés d’empatia provoqui una càrrega de sentiments nociva per al benestar mental.

— Primer premi: Susana Martín Alabarces, amb el conte La buena estrella. És alumna de tercer del grau d’Infermeria. El premi consisteix en la publicació del relat per Edicions UIB en format electrònic i amb il·lustracions, a més d’un lot de material escolar valorat en 250 euros (tiquet per a la Llibreria Campus).

— Segon premi: Camila García Martínez, Jose Luís Benlloch García i Esperanza Alfaro Cruz, alumes de segon del grau d’Infermeria, amb el conte La historia del pequeño Moohj. Guanyen un lot de material escolar (tiquet per a la Llibreria Campus) de 150 euros.

— Tercer premi: Violeta Samarro Martínez, alumna de quart curs del grau d’Infermeria, amb el conte Lucas y el duende. Guanya un lot de material escolar (tiquet per a la Llibreria Campus) de 100 euros.

Han lliurat els premis el doctor Joan Albert Riera, professor del Departament de Filosofia i Treball Social; la senyora Carme Alorda, professora del Departament d’Infermeria i Fisioteràpia, i la senyora Nàdia Fuster, representant de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat. També han format part del jurat Maria Josep Sastre, presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears, i la senyora Litha Otero, Secretària d’Organització del sindicat SATSE.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt