Ara llegint
Agricultura reivindica davant el ministre una nova PAC sense retallades

Agricultura reivindica davant el ministre una nova PAC sense retallades

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, va participar ahir dijous a la reunió del Consell Consultiu de Política Agrícola amb els seus homòlegs de la resta de comunitats autònomes i presidida pel ministre del ram, Luis Planas. En la reunió s’ha informat de les mesures i estratègies per al sector a escala europea amb el nou període de la PAC, així com dels plans per a la reconstrucció econòmica post-Covid-19. Uns plans que suposaran una injecció de més fons, per valor de 75.000 milions d’euros, a repartir entre els estats membres.

El ministre Planas va informar, per una banda, de la proposta per al nou Marc Pressupostari de cara al nou període d’ajudes europees, i de la nova estratègia a nivell comunitari anomenada ‘De la Granja a la taula’, amb l’objectiu d’avançar cap a un model agroalimentari més sostenible; d’altra banda, però, el ministre també ha traslladat la intenció de la Comissió Europea de rebaixar el pressupost de la PAC -de 383.000 milions d’euros en el període 2014-2020- en aproximadament un 9 per cent, el que suposaria uns 35.000 milions d’euros menys per al nou període.

Davant això, De la Concha ha reclamat al Ministeri que lluiti davant la Comissió Europea per tal que aquesta futura PAC s’aprovi sense cap retallada en el seu pressupost, al·legant que «si es vol avançar realment en el ‘Green Deal’ europeu, el sector agroalimentari és una peça clau, i no es poden rebaixar les ajudes». En aquest sentit, la consellera ha recordat que, «just abans de la declaració de l’Estat d’Alarma, el sector primari ja es va manifestar al carrer per dir que estava al límit».

En relació també a la futura PAC, De la Concha ha demanat que en aquest nou període es tinguin més en compte factors com el de la insularitat, i no tant criteris com el de l’extensió de cultius. «Aquests criteris tradicionals sempre han perjudicat territoris com les Balears, amb models i estructures familiars i més petites, en el repartiment dels fons europeus», ha assegurat la consellera. A més d’aquest greuge, ha afegit, el factor de la insularitat «ens suposa uns sobrecostos a les illes de 38 milions d’euros anuals, que no ens deixen competir en igualtat de condicions en el mercat, i que fins ara no ens han estat compensats mai a la PAC».

Finalment, sobre la nova estratègia ‘De la granja a la taula’, Planas ha informat que s’inclourà dins els pressuposts dels plans de reconstrucció europeus post-Covid-19, i que implicarà a tot el sector agroalimentari en el nou ‘Green Deal’ europeu. La consellera De la Concha ha valorat com a “molt positiva” aquesta nova estratègia per al camp, però ha volgut remarcar que «s’ha de dotar amb fons suficients si volem que el camí cap a aquest nou model més verd no hagi de suposar un altre esforç addicional als productors» de la indústria agroalimentària.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt