La Diada d’Agricultura Ecològica posa enguany el focus en el canvi climàtic

Un any més, Porreres acollirà la XVIII Diada d’Agricultura Ecològica, que enguany es centra en una problemàtica tan global com local: el canvi climàtic. Organitzada per APAEMA i l’Ajuntament porrerenc, el plat fort serà el diumenge 13 d’abril amb la mostra de productes amb certificació ecològica, un espai on més de 70 estands oferiran una mostra viva de la diversitat, qualitat i compromís del sector ecològic. Serà a Porreres, en una jornada plena d’activitats per a tots els públics, amb espectacles itinerants, tast de vins, dinar, concerts i entrega del Premi Producte Eco de l’any.
El programa inclou dues cites destacades: d’una banda, la projecció del documental “Vides irrenovables” (dia 1 d’abril, Cinema Rivoli), que analitza com la implantació d’energies renovables pot convertir-se en una amenaça per al sòl agrari si no es fa amb criteri territorial; i de l’altra, una taula rodona (10 d’abril, Institut General Lul·lià, Palma) que abordarà el paper de l’agroecologia davantel canvi climàtic, posant el focus en el debat emergent dels crèdits de carboni i la transició energètica des d’una mirada pagesa i crítica.
Com cada any, també hi haurà portes obertes a finques ecològiques (els dissabtes 5 i 12 d’abril), un showcooking amb productes locals de temporada (12 d’abril al Mercat Eco de Palma).
“L’any 2024 ha estat especialment dur per al sector agrari de Mallorca. El canvi climàtic ja és aquí, i ens obliga a adaptar-nos i a transformar la manera de produir aliments”, explica Miquel Coll, president d’APAEMA. “L’agricultura ecològica nonomés és una eina per minimitzar l’impacte del canvi climàtic, sinó també la millor opció per adaptar-nos millor als seus efectes a foravila, perquè treballam a favor de la salut de l’entorn”, afegeix.
“A Porreres ens sentim molt orgullosos de ser el poble que acull la Diada, perquè ja som un referent de l’agricultura ecològica a Mallorca i aquest esdeveniment ens permet reforçar aquest compromís col·lectiu amb el territori”, afirma Xisca Mora, batlessa del municipi.
La Diada arriba en un moment en què l’agricultura ecològica a Mallorca continua creixent: durant el 2024 s’hi han sumat 2.438 hectàrees noves i 22 operadors nous, superant ja les 40.000 hectàrees ecològiques, el 20,4% de la superfície agrària útil del’illa, segons les dades que ha proporcionat el CBPAE a la presentació de la diada d’enguany.
Per a més informació sobre les activitats i com participar-hi, podeu consultar elprograma complet a: https://apaema.net/diada-agricultura-ecologica/