Ara llegint
Quantes hores de feina du fer una botella de vi? (4)

Quantes hores de feina du fer una botella de vi? (4)

Seguim fent els nostres càlculs sobre les hores de feina que du fer una botella de vi.  Una vinya d’una hectàrea, 3.300 ceps, producció de 5.500 quilograms de raïm i 3.850 litres de vi. Una sola persona treballant. Podeu veure més detalls a l’article anterior.

El quart any de vida d’una vinya és quan entren en producció. Si bé es poden donar casos d’avençar a producció un any, és el quart en que hi ha un consens general d’entrada en producció.

Durant aquest any les tasques que es faran a la vinya són les mateixes que es duran a terme durant tota la seva vida útil, que en el nostre cas hem considerat de trenta anys, com a mitjana, si bé sabem que no hi ha un consens en aquest punt. Hi ha vinyes molt més velles que segueixen produint.

La poda

Es pot fer una poda prèvia i es fa la poda anual dels ceps. Aquestes feines s’han de fer a mà i poden suposar unes 60 hores.

 Posteriorment quan comencen a créixer els ceps i molts d’ulls treuen brots i fulles s’ha d’esporgar per limitar la producció i assegurar-ne una major qualitat. Aquesta feina es pot fer en unes 50 hores per hectàrea, si bé, és molt variable, depèn de la varietat i de l’any. Les varietats foranies solen fer més fulles i l’esporgada ha de ser més intensa.

Per aconseguir un bon creixement de les sarments s’han de col·locar els fils, baixar i pujar, unes 100 hores. S’han de passar els cultivadors per remoure la terra i eliminar plantes adventícies que puguin créixer a les vinyes. S’han de passar unes quantes vegades durant el cicle, pot representar unes 70 hores de feina.

Finalment, s’ha de fer la poda en verd quan la vinya està més avançada en el seu creixement. S’han de llevar els raïms que sobren, retirar els capirols i llevar les fulles que tapen els raïms per assegurar-se de que estiguin més solejats i evitar els excessos d’humitat que facilitaria l’atac de fongs. La poda en verd pot suposar uns 10 dies de feina, entre 80 i 100 hores. Aquesta feina s’ha de fer tota a mà.

Tractaments durant els cicles

Durant tot el cicle s’han de fer tractaments fitosanitaris, especialment contra el míldiu i la cendrada i se’n poden afegir d’altres segons la incidència de cretes plagues, com el mosquit verd, cotonet o altres tipus de fong, com la botritis. Els tractaments es fan amb tractor i suposen unes 4 hores de feina cada un d’ells. El nombre que se’n han de fer depèn del temps atmosfèrica de l’any. Una mitjana poden ser 7 o 8 tractaments a l’any. Poden suposar unes 32 hores i el lloguer del tractor uns 130 euros.

Finalment, en el quart any de cultiu arriba el moment de la primera producció de la vinya: la verema. La verema es pot fer a mà o a màquina. El més habitual a les vinyes de Mallorca és que es faci a mà. Veremar una hectàrea pot suposar unes 80 hores a les que s’han d’afegir unes 4 hores per realitzar el transport als cellers.

Com a resum dels treballs d’aquest quart any s’han de dedicar a la vinya unes 500 hores amb un cost entre mà d’obra i tractor de 5200 euros.

Més informació a http://doplaillevant.com/

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt