Ara llegint
Reunió del Consell Rector de Cooperatives agro-alimentàries amb la presència de la consellera Mae de la Concha

Reunió del Consell Rector de Cooperatives agro-alimentàries amb la presència de la consellera Mae de la Concha

Avui migdia s’ha dut a terme el Consell Rector corresponent al mes d’agost de Cooperativas Agro-alimentàries Illes Balears, a la seu de l’entitat al Polígon de Son Llaüt de Santa Maria. La Consellera d’Agricultura, Pesca y Alimentació, Mae de la Concha, acompanyada del seu cap de gabinet Fernando Fernández Such, el Director General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural Gabriel Torrens i la gerent de l’empresa pública SEMILLA Georgina Brunet, han assistit a la reunió fent palesa la voluntat del Govern de donar suport a la tasca desenvolupada per les cooperatives de les Illes Balears.

El primer punt dels tractats ha estat el de la futura PAC (Política Agrària Comunitària) on la presidenta de Cooperativas Agro-alimentàries Jerònima Bonafè, ha pogut explicar a la consellera i als membres del Consell Rector les impressions extretes de la reunió dels membres de la presidència de Cooperativas agro-alimentarias de España amb el ministre Luís Planas la setmana passada per a tractar, precisament, el tema de la futura PAC. La Confederació de les cooperatives agroalimentàries espanyoles, va aprovar el seu posicionament en relació amb la proposta de reforma de la PAC 2021-2027 l’octubre de 2018. Des del 2018 a l’actualitat, s’han produït una sèrie de fets, esdeveniments (la pandèmia fora anar més lluny) i avanços en les negociacions que han duit a actualitzar i aprofundir el posicionament de Cooperativas respecte a la reforma de la PAC i la seva aplicació a Espanya. Aquest nou document va ser tancat el 31 de juliol i la setmana passada en la reunió al ministeri va estar damunt la taula.

Posicionament de les Illes Balears

Destacar que en aquest document, la Confederació de les federacions de cooperatives agroalimentàries a nivell nacional, ha fet seu el posicionament de la organització a les Illes Balears sobre el tema de la insularitat. Les illes necessiten una diferenciació en les polítiques agràries atès el seu fet insular. En aquest sentit, la voluntat de Cooperativas Agro-alimentàries Illes Balears és que les ajudes vinculades a la producció estiguin relacionades amb productes de qualitat com ara, oví, oli, olives i fruits secs, sector que requereix d’una reestructuració.

A judici de Cooperativas Agro-alimentàries Illes Balears, si realment es pretén que la política agrària tengui més repercussió, la manera més sòlida d’aconseguir-ho és a través de les cooperatives i Sat’s, perquè aglutinen i representen col·lectius amb els mateixos interessos, per això demanen unes polítiques que afavoreixin aquestes tipus d’organitzacions dins la nova PAC. Així se li va traslladar al ministre la setmana passada i avui a la consellera, a la qual s’ha demanat una línia de suport cooperatives.

Impuls a projectes innovadors

Així mateix, altres punts que s’han tractat junt amb la conselleria Mae de la Concha i el seu equip a la reunió d’avui, han estat l’impuls des de l’administració de projectes pilot innovadors perquè els puguin dur endavant les cooperatives, i també, la reactivació del “Dispositiu Roca” de la Guàrdia Civil davant el significatiu augment de robatoris a les zones rurals d’Eivissa i Mallorca, no només de bens materials, també dels fruits de les collites. Aquesta demanda també s’ha fet davant la Delegació del Govern a les Illes Balears. Finalment, s’ha reiterat, una vegada més, la demanda de la constitució de la Mesa Sectorial de Fruits Secs d eles Illes Balears.

La consellera i els alts càrrecs que l’acompanyaven han agraït la convidada i el to en el que s’ha desenvolupat la reunió i han anat donat resposta alts interrogants plantejats des de les cooperatives. Els presents a la reunió (físicament i on line) han acordat tenir més reunions d’aquest tipus de manera trimestral, a banda de les sectorials que periòdicament es fan i de les que l’agenda dels esdeveniments pot obligar a convocar.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt