Ara llegint
El projecte arText, una eina per a la redacció de texts, s’adaptarà al català

El projecte arText, una eina per a la redacció de texts, s’adaptarà al català

El Consell de Govern en funcions ha autoritzat un ajut directe a la UNED per donar suport a l’adaptació del projecte «arText» al català. Així, la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura podrà tramitar una subvenció per un import màxim de 18.139 euros.

La UNED du a terme projectes de recerca finançats per diferents administracions públiques, fundacions i entitats. Un dels resultats d’aquesta col·laboració entre la UNED i altres ens és el projecte «arText», el primer generador de texts assistit per a la llengua castellana que ajuda a escriure gèneres textuals d’àmbits especialitzats i texts en llenguatge planer.

«ArText» és una eina a l’abast de tota la ciutadania (només cal tenir un dispositiu amb connexió a Internet i el navegador Google Chrome), que tant pot ser útil per a les persones que han de redactar texts destinats a l’administració pública, com als treballadors públics o els professionals dels àmbits de la medicina, el turisme o el dret. També és útil per a la redacció de treballs acadèmics.

El projecte d’adaptació d’«arText» del castellà al català s’estructura en dues etapes. L’etapa 1 consisteix a adaptar la infraestructura tecnològica d’«arText» perquè s’hi puguin afegir noves llengües, concretament el català; a permetre que el web principal tengui les dues opcions d’idioma; a afegir apartats, continguts i fraseologia de gèneres textuals d’especialitat (al·legació, carta de presentació, queixa, reclamació i sol·licitud), i a integrar al sistema un corrector ortogràfic per al català.

L’etapa 2 de l’adaptació inclou la implementació de recomanacions lingüístiques per al català i l’addició d’apartats, continguts i fraseologia de gèneres textuals especialitzats de l’àmbit de la medicina (article de recerca, article de revisió, resum d’article de recerca, història clínica i treball de fi de grau en medicina), de l’àmbit del turisme (article de divulgació de viatges, entrada de bloc de viatger, normativa d’allotjament turístic, informe i pla de negoci) i de l’àmbit acadèmic (treball de fi de grau de qualsevol especialitat).

El fet de posar a disposició de tota la ciutadania una eina digital en català com aquesta (un redactor assistit que ajuda a escriure gèneres textuals d’àmbits especialitzats, així com texts en llenguatge planer) suposa una aportació especial en la consecució de la normalització i el foment de l’ús del català com a llengua escrita, especialment en els àmbits de l’administració pública, la medicina, el turisme, el dret i els texts professionals i acadèmics.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt