Ara llegint
Retornen a la mar una cranca mediterrània pescada accidentalment a Formentera

Retornen a la mar una cranca mediterrània pescada accidentalment a Formentera

El servei de guarda de la Reserva Marina dels Freus d’Eivissa i Formentera i de la Punta de Sa Creu de Formentera han tornat a la mar un exemplar de cranca mediterrània (Maja squinado) capturat aquest cap de setmana per un pescador professional a la zona anomenada Baixet de Cala Saona. El pescador va capturar l’animal amb un tremall a 35 metres de profunditat i va avisar els guardes per si volien amollar-lo dins la zona de màxima protecció de la Reserva Marina dels Freus d’Eivissa i Formentera, ja que la seva captura està totalment prohibida.

Els guardes es van desplaçar fins al lloc de pesca per a recollir la cranca, i comprovaren que es tractava d’una femella ovada. L’exemplar va ser traslladat pel personal de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació fins als voltants de l’Espardelló, en la zona integral de la reserva, on el retornaren a l’aigua i el dipositaren a una profunditat de 30 metres.

A causa de la seva rarificació i a proposta del sector pesquer, la captura de la cranca està, avui dia, totalment prohibida a totes les Illes. Fins als anys 70 del segle passat era una espècie molt abundant a les aigües de les Illes Balears, però va desaparèixer de forma sobtada i actualment està pràcticament extingida i sols en queden exemplars a Formentera i al voltant de Cabrera, tot i que en diverses ocasions s’han dut a terme reintroduccions amb exemplars de Còrsega i s’ha aconseguit la seva cria en captivitat, els resultats han estat infructuosos.

La Direcció General de Pesca i Medi Marí, de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, manté un registre permanent de captures i albiraments de cranques, que es nodreix fonamentalment de la col·laboració dels pescadors professionals de les zones on encara n’hi ha.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt