Ara llegint
El Manifest per l’Agrociència es reforça amb l´’adhesió d´una vintena d´associacions del sector agroalimentari

El Manifest per l’Agrociència es reforça amb l´’adhesió d´una vintena d´associacions del sector agroalimentari

Una vintena d’organitzacions sectorials i intersectorials de tota la cadena de valor del sector agroalimentari s’ha unit al Manifest per l’Agrociència, impulsat per l’Aliança per l’Agricultura Sostenible (ALAS), amb motiu del Dia Mundial de la Ciència per a la Pau i el Desenvolupament, proclamat per la UNESCO i que se celebra cada 10 de novembre.
El Manifest fa una crida a les administracions per impulsar l’agrociència i la presa de decisions basada en l’evidència científica, i convida tots els actors del sector a sumar-se a la iniciativa.
Les entitats adherides representen tots els àmbits del sector agroalimentari, des de productors agrícoles i ramaders, indústries transformadores, de distribució i d’insums fins a serveis per al sector, entre d’altres.
L’adhesió d’aquests representants del sector posa de manifest la unanimitat que hi ha al voltant de la necessitat que les administracions públiques afrontin els reptes legislatius de la transició necessària cap a una agricultura més sostenible sobre la base de les evidències científiques i les anàlisis d’impacte. ”, ha afirmat Pedro Gallardo, president d’ALAS.
El Manifest, que des del seu llançament el mes d’abril passat ha estat presentat als agents del sector agroalimentari ia diferents responsables de les administracions central, autonòmiques i europea, així com a representants públics i partits polítics, va sorgir com una iniciativa per aglutinar les veus del sector davant dels reptes imminents que afronta, com el Pacte Verd Europeu, les estratègies” De la Granja a la Taula” i “Biodiversitat 2030”, la futura Estratègia de Protecció del Sòl, de la Unió Europea, o el Pla Estratègic d’Espanya per a la PAC post 2020, del Govern espanyol, entre d’altres.
“El Manifest ha estat molt ben acollit per tots els interlocutors amb qui ho hem compartit. La incorporació d’aquests nous signants tan rellevants contribuirà sens dubte a una presa de consciència més gran d’aquestes necessitats per part dels poders públics i de la societat en general”, ha afegit el president d’ALAS.
El Manifest defensa que només una presa de decisions que reconegui el paper innovador de l’agricultura i que es basi en la ciència permetrà tenir èxit davant d’aquests reptes, mantenint la competitivitat, l’ocupació, la producció i la modernització del sector, apostant per una transició justa que permeti combatre la despoblació a les zones rurals.
El Manifest llança set propostes concretes dirigides “a les administracions públiques, als agents econòmics i socials, i a la societat en general”:

  1. Potenciar el paper del sector agrari com a clavegueró de carboni, facilitant als agricultors la sostenibilitat de les seves produccions.
  2. Considerar l’agricultura i la ramaderia a Espanya com un laboratori europeu per al canvi climàtic per la seva exposició més gran a les conseqüències d’aquest fenomen. Per això, el Manifiestopide la creació de serveis d’assessorament al sector per millorar la seva capacitat d’adaptació.
  3. Flexibilitzar l’objectiu de reducció del 50% de l’ús dels productes fitosanitaris establerts a les Estratègies “De la Granja a la Taula” i “Biodiversitat 2030”, de la Comissió Europea, i establir uns terminis realistes i un marc regulador apropiat que permeti accelerar la introducció de noves solucions, inclosos productes fitosanitaris amb menor impacte, com substàncies de baix risc o biosolucions. El sector.
  4. Valorar el paper que la tecnologia i la digitalització exerceixen en tota la cadena de valor agroalimentària i fomentar-ne el desenvolupament i l’adopció mitjançant una regulació concreta.
  5. Establir, com sol·licita també la comunitat científica, per part de les autoritats europees un marc regulador basat en criteris científics, proporcionat i raonable que permeti als agricultors utilitzar les varietats més ben adaptades als desafiaments fitosanitaris, competir en condicions d’igualtat i valorar els recents avenços en tècniques d’edició genètica, com els mereixedors del premi Nobel de química el 2020, que donen lloc a noves i precises eines per millorar les plantes cultivades, recuperar varietats tradicionals i generar-ne de noves que possibilitin sistemes de producció d’aliments abundants i saludables, més sostenibles i resilients.
  6. Valorar la transformació que la ramaderia i les organitzacions interprofessionals del sector a Espanya han dut a terme per anar més enllà de les exigències europees de benestar animal –com per exemple amb el projecte “Compromís Benestar Animal”, un esquema de certificació amb els estàndards més

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt