Ara llegint
Pollença fa balanç d’un estiu de socorristes a les platges: 1.247 assistències, 24 ferits greus i 360 de lleus

Pollença fa balanç d’un estiu de socorristes a les platges: 1.247 assistències, 24 ferits greus i 360 de lleus

Entre l’1 de maig i el 15 d’octubre d’enguany el servei de socorrisme de les platges del municipi de Pollença (Tamarells, Albercuix, Formentor, Cala Barques i Cala Molins), integrat per denou socorristes professionals i una coordinadora municipal de seguretat, han efectuat 1.247 assistències, entre les quals destaquen 24 ferides greus, 360 lleus, 10 luxacions d’espatlla i 756 picades de meduses.

També s’han atès exitosament altres situacions greus com crisis convulsives, parades cardiorespiratòries i traumatismes, i hi ha hagut algunes col·laboracions amb altres serveis d’emergència en rescats de muntanya.

Igualment s’han registrat 92 incidències: 13 assistències amb trasllat a un centre sanitari, 22 rescats aquàtics que no varen necessitar trasllat i 7 incidents greus a platges no vigilades, tant a Cala Bóquer, a la Cala de Sant Vicent i a altres indrets. Es va haver d’intervenir a la Cala de Sant Vicent per treure banyistes de la mar que no havien respectat la bandera vermella, arriscant els socorristes la seva pròpia vida. És per això que cal insistir en el fet que la població obeeixi la senyalització existent i també les indicacions dels socorristes.

Per sort, enguany no s’ha hagut de lamentar cap víctima mortal a les platges del municipi de Pollença, dada que evidència la bona tasca duita a terme per l’equip de socorrisme durant tota la temporada de bany.

Control de l’aforament a les platges

Enguany la Direcció General d’Emergències del Govern de les Illes Balears establí la capacitat de 8 metres quadrats per persona a les platges catalogades com de risc mig i alt, també aplicable a les platges de risc baix susceptibles d’una densitat alta. Així, el màxim d’usuaris permesos per cada 1.000 metres quadrats fou de 125 persones.

Es va establir un sistema de control de l’aforament amb diversos registres diaris: a l’hora d’obrir la platja, a les 12.00, a les 15.00, a les 18.00 i a l’hora del tancament.

L’equip de socorristes de Pollença ha estat l’encarregat de registrar l’afluència de banyistes amb la introducció del percentatge d’ocupació a l’aplicació Safebeach, el qual apareixia automàticament al web de Platges de Balears.

Els nivells d’ocupació foren:

– Afluència molt baixa: inferior al 25%. Afluència baixa: entre el 25 i el 50%.

– Afluència alta: entre el 50 i el 75%. Afluència molt alta: superior al 75%.

Quan l’afluència d’usuaris arribava al 70%, es generava una alerta automàtica al SEIB112 i a la Policia Local de Pollença. S’analitzaven les dades i circumstàncies amb la coordinadora municipal i s’activava, en cas necessari, el protocol operatiu pel control d’accessos a fi d’evitar aglomeracions.

En registrar “afluència molt alta” s’iniciava el protocol de tancament de platja, circumstància que enguany s’ha registrat a Cala Molins en dotze ocasions, a Formentor en sis ocasions i a Cala Barques en dues ocasions.

Vigilància d’esdeveniments

L’equip de socorristes també s’ha encarregat de cobrir els distints esdeveniments que s’han duit a terme a les platges del municipi. Concretament el Campionat de Balears de Triatló, l’activitat organitzada pel Campus Rudy Fernández RF5 Camp i la XVIII Travessa nedant Formentor – Platja de Sant Pere.

Platja accessible

La platja dels Tamarells ha disposat del servei d’accessibilitat des de l’1 de juny fins el 30 de setembre. Els socorristes han fet un total de 21 acompanyaments des de l’aparcament, 80 banys assistits, 9 ajudes a dutxes assistides i 30 serveis d’ajuda a usuaris no dependents.

Dels 111 usuaris, la majoria majors de 60 anys, 54 son espanyols, 26 britànics, 13 argentins i 7 suecs.

La 4a tinenta de batle i regidora de Policia Local, Turisme, Administració electrònica i Comunicacions, i Medi Ambient, Maria Buades, ha valorat molt positivament el balanç d’actuacions efectuades per l’equip de socorristes: “La tasca duita a terme per l’equip de socorristes de Pollença ha estat excel·lent, un deu”, ha destacat la regidora. “Tant els socorristes com la coordinadora de seguretat han estat uns grans professionals, molt implicats, amb ganes de fer feina i que han resolt situacions de risc sense por i amb molt bons resultats”, ha subratllat Buades.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt