Ara llegint
La coca d’albercocs, quan la fruita assalta la cuina

La coca d’albercocs, quan la fruita assalta la cuina

Amb l’arribada de l’estiu una nova tongada de sabors i colors pren a l’assalt les cuines de la nostra terra: albercocs, melons, síndries, pebres i tomàtigues col.lapsen els fogons i omplen d’aromes i gustos els paladars dels més exigents.

Un dels vertaders protagonistes de la nostra rebosteria estiuenca són els albercocs; una fruita amb més de quinze varietats cultivades a la nostra illa que des de finals de maig fins a ben entrat el juliol donen un color i un aroma inconfusible a les parades de fruites i verdures d’arreu de la Vall.

L’albercoquer (Prunus armeniaca) és un arbre conreat pel seu fruit l’albercoc, sembla originari d’Àsia, probablement del nord de la Xina.

El seu nom i el de l’albercoc deriva de l’àrab que a la seva vegada s’origina de la paraula grega “praecox” que fa referència a la seva precocitat comparat amb el préssec.

L’albercoquer és un arbre de mida mitjana de fins a 8 metres d’alçada, caducifoli que molt aviat entra en vegetació. Necessita un clima temperat o mediterrani i terres força permeables. És un arbre molt rústic resistent a la sequera i a la majoria de malalties encara que no suporta engorgaments perllongats. És molt conreat en secà però si hi ha deficiència d’aigua els fruits tendran poc calibre malgrat que la qualitat gustativa i el perfum aconsegueixen ésser excel.lents en aquestes condicions.

El fruit té forma de globus amb un solc longitudinal de color entre groc i taronja segons les varietats.

La recepta

Ingredients per a una coca per a 8 persones: 500 grams de farina, 1 iogurt natural, 150 cl. de llet, 200 cl. d’oli de girasol, 4 ous, 300 grams de sucre, 1 cullerada sopera de margarina, 1 cullerada de cafè de sucre avainillat, 1 quilo d’albercocs i 1 sobre i mig de llevadura.

El nivell de dificultat d’aquesta recepta és fàcil i el temps d’elaboració d’uns 20 minuts.

En primer lloc mesclam els ous, el iogurt, l’oli de girasol, el sucre i el sucre avainillat amb la margarina; i ho remenam fins que quedi tot ben barrejat.

A part, mesclam la farina amb el llevat.

Després mesclam les dues barreges i ho remenam fins a obtenir una pasta homogènia.

Ho batem tot amb la batedora elèctrica per tal d’evitar els grumolls.

Finalment, ho abocam dins un motlle untat prèviament amb margarina, i ho enfornam durant 40 minuts a una temperatura de 180 graus.

Convé començar a encalentir el forn a l’inici de la recepta.

Quan la coca és freda es pot espolsar amb sucre en pols.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt