Ara llegint
Esperança Mora: “No tenim tant d’albercoquer com necessitaríem”

Esperança Mora: “No tenim tant d’albercoquer com necessitaríem”

Es temps d’albercocs. Enguany les pluges de maig han retardat la maduració del fruit i i la collita duu 8 dies de retard. Esperança Mora, gerent de la Cooperativa de Porreres, parla d’aquesta fruita tan arrelada a Porreres. Enguany, explica, preveuen collir un poc més que l’any passat, però es prudent alhora de parlar del futur. La sequera i la manca de relleu generacional ha fet que hagi disminuït el número d’arbres. A la cooperativa de Porreres, detalla, hi ha uns 25 pagesos que hi duen els albercocs, “cap d’aquests és pagès a títol principal, o bé son jubilats, o persones que tenen un altra activitat”.

Pregunta.-Com va la collita d’enguany? 

Resposta.- La campanya va començar dia 13 de maig, però dia 16 de maig va fer calabruix i això va frenar la maduració i ha fet que s’allargàs una mica més l’entrada de ple de la campanya de l’albercoc. Duu 8 dies de retard. Si cada any la setmana del 10 de maig estam en plena campanya de “canino”, enguany encara no haviem començat. 

El fruit per madurar necessita sol i calor, i això no ha passat, les hores que plou no fa sol i ens retarda la maduració, i a les zones més humides, les darreres pluges, amb quatre dies seguits d’aigua, si que han afectat perquè era fruit madur. En acabar primerenc i “palabra”, comença el “rojo carlet” i també el “canino”. 

L’albercoc normalment s’acaba de collir entre finals de juny i principi de juliol, els primers 10 dies de juliol tenim albercoc. Enguany com no sabem com anirà el galta vermella, supòs que damunt 30 de juny estarem al final.

Albercocs
Les pluges de maig han fer retardar la maduració de l’albercoc. Foto E.M.

P.- Teniu moltes varietats diferents d’albercoc.

R.- Cada varietat té el seu moment. Sempre començam amb els primera primerenc, després primerenc i “rojo palabra”, després venen els “modestos”, que enguany no n’hem xerrat perquè només hi ha hagut 10 caixes, després el “rojo carlet”, el “canino”, i el murtó i el galta vermella. 

“L’any passat vàrem perdre molts d’arbres, i enguany suposam que aquesta pluja de principi de maig farà que sobretot tenguem els arbres, i això és molt important.”

P.- I quines son les previsions de la collita. Són bones?

R.- Teníem la previsió de que augmentessin els quilos perquè una finca que l’any passat no va tenir producció de “canino”, enguany en té. Però aquests factors atmosfèrics que hem tengut aquestes setmanes, fa que encara no ho podem dir. En principi, pels que tenim d’alta en tendriem un poquet més que l’any passat, però no pots dir blat fins que no és al sac.

Albercoquer Porreres
A Porreres l’albercoc és un cultiu a la seca. Foto: E.M.

P.- L’albercoc encara és un cultiu arrelat a Porreres?

R.- Jo fa quasi 35 anys que som a la cooperativa i hem anat baixant molt el número d’arbres que gestionàvem a través de la cooperativa i dins Porreres. Abans era un cultiu d’albercoc per fer en sec, i després es va haver de reconvertir en fresc per mor del mercat internacional. Normalment els pagesos cada 10 anys sembraven una finca nova i sempre tenien una finca amb arbres grans i un altra que entraven en producció. Però els valors de l’albercoc i el canvi generacional ha fet que no es sembrassin albercoquers, i ara ens trobam amb aquesta mancança d’arbres, que no tenim tant d’arbre com necessitaríem tenir. A més, aquests anys de sequera han fet que molts d’arbres no hagin sobreviscut degut a la falta d’hidratació.

Hem de tenir en compte que a Porreres és un cultiu a la seca, només reb l’aigua que arriba de les pluges, aquests darrers dies han estat molt quantioses i els arbres se salvaran. L’any passat vàrem perdre molts d’arbres, i enguany suposam que aquesta pluja de principi de maig farà que sobretot tenguem els arbres, i això és molt important. El tema de l’albercoc, a dia d’avui se’n sembren, però en poques quantitats. Ara en aquest moment els preus són bons cap al pagès, el que ha baixat és la intensitat. Normalment aquí hi ha uns 25 pagesos que duen els albercocs, cap d’aquests és pagès a títol principal, o bé son jubilats, o persones que tenen un altra activitat.

“Enguany hi ha partides que tenen un poc de calabruix i aquest producte difícilment ens el podem dur a un mercat majorista perquè no passa els paràmetres.”

P.- Per tant, els preus són bons? 

R.- Això és l’oferta i la demanda. Intentam defensar-lo el millor possible perquè el pagès pugui tenir els màxims doblers possibles i li faci il·lusió de cuidar els arbres i sembrar-ne més. Enguany hi ha partides que tenen un poc de calabruix i aquest producte difícilment ens el podem dur a un mercat majorista perquè no passa els paràmetres. Té qualitat gustativa però té aquest defecte físic i a segons quins mercats no hi podem arribar.

P.- Quins són els principals canals de venda de l’albercoc de Porreres? 

R.- Hi ha pagesos que son socis que fan la comercialització directe a d’altres indrets, sobretot als mercats municipals.

P.-Quin es el paper de la cooperativa?

R.- A la cooperativa feim molta de feina amb l’albercoc: defensar-lo i lluitar perquè es segueixi treballant. Entre els projectes que tenim hi ha el del centre experimental dels albercoquers que cerca noves varietats. Hem de tenir en compte que ens trobam a un canvi de cicle, de cada dia tenim menys hores de fred i ens canvia la pluviometria, això ens farà cercar un camí perquè aquest torna petit. Haurem d’estudiar altres cultius que també es puguin adaptar fent cultiu a la seca o d’aquí poc temps amb les aigües de la comunitat de regants. Segons quines explotacions podran emprar aigua regenerada i això també és positiu.

Això és una petita part perquè la cooperativa es dedica principalment a subministraments. Som especialistes en tancament de finques, tenim reixes, posts… tot el que necessita el pagès per poder desenvolupar la seva tasca. A la part administrativa, tramitam subvencions i feim molta de formació a les nostres instal·lacions a través de Cooperatives Agro-alimentàries. També treballam la garrova i ametlla a través de Camp Mallorquí. L’any passat comercialitzarem 525 tones de garrova, i el 2021, 738 tones. 

Cooperativa de Porreres
La Cooperativa de Porreres comercialitza albercocs i productes derivats. Foto: E.M.

P.- Quins productes derivats de l’albercoc comercialitzau?  

R.- Treballam les confitures d’albercoc, que normalment són de “canino”. L’any passat com no teniem “canino” vàrem crear dues marques noves, la d’albercoc primerenc i la d’albercoc galta. Les nostres confitures es comercialitzen aquí, a Agromart i a Camp Mallorquí. És el producte que te permet gaudir de l’albercoc de Porreres durant tot l’any. Dins de la família de les confitures tenim la de magrana agre, la de pruna de frare sencera , de figa…  i estàn fetes com es feia de forma tradicional. Llavors tenim l’albercoc sec, en feim manco perquè de cada vegada hi ha manco pagesos que s’hi dediquen, però el comercialitzam i és una manera de poder disfrutar de l’albercoc. Ara hi ha 3 pagesos que en fan. 

P.- Hi ha hagut novetats aquesta Fira de l’Albercoc de Porreres?

R.-  Per aquesta fira ens feia il·lusió poder oferir als porrerencs un detall de l’albercoc de Porreres. Amb el joier Damià Mulet de Campos hem creat una col·lecció de joies inspirades en l’albercoc. L’hem presentada per la fira i m’agradaria que els porrerencs la poguessim dur. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt