Ara llegint
Dues tortugues nascudes a Eivissa són alliberades per segona vegada després d’un procés de recuperació

Dues tortugues nascudes a Eivissa són alliberades per segona vegada després d’un procés de recuperació

Les dues tortugues marines (Caretta caretta) nascudes a Eivissa el 2019 i rescatades a la costa valenciana fa unes setmanes, han estat alliberades a la mar, aquest dijous, una vegada s’han guarit i recuperat a l’Àrea de Conservació i Recuperació d’Animals Marins (ARCA de la Mar) de la Fundació Oceanogràfic.

Els dos exemplars, que van ser batejats com Marina i Xeresa, han estat deixats anar en aigües properes al Club Nàutic de València per la Fundació Oceanogràfic i la Fundació Azul Marino. Marina havia estat capturada accidentalment per un pesquer enfront de València i va poder ser enviada a l’ARCA de la Mar ja que l’embarcació va activar el protocol per rescatar-la. Xeresa, per la seva banda, va aparèixer encallada a la costa de Dènia.

Tots dos exemplars anaven equipats amb un dispositiu GPS instal·lat per tècnics de la Conselleria de Medi Ambient i Territori i de la Universitat Politècnica de València, poc abans d’alliberar-les a la mar, l’octubre de 2020. Fins al moment, no s’havia produït a l’Estat un rescat de tortuga marina equipada prèviament amb dispositiu satel·litari.

La revisió als dos exemplars ha permès confirmar que ambdues s’han desenvolupat bé en el medi natural, després de passar el seu primer any de vida en captivitat. De fet, s’ha constatat que han engreixat i crescut en un moment poc favorable per fer-ho, com és l’hivern.

Les dues tortugues formen part del primer niu registrat d’aquesta espècie a les Illes Balears i van seguir el programa de creixement controlat “head starting”. Marina ho va fer al Laboratori d’Investigacions Marines i Aqüicultura (Limia) a càrrec de tècnics del Consorci per a la recuperació de fauna de les Illes Balears (COFIB). Xeresa va seguir el programa a l’ARCA de la Mar de la Fundació Oceanogràfic.

Abans de ser retornades a la mar, se les ha equipades amb un nou equip GPS. Així, s’obri la possibilitat d’allargar el temps de seguiment, generalment limitat fins que la closca creix fins a aconseguir provocar que el dispositiu se’n desprèn. El recorregut efectuat per les tortugues equipades amb GPS es pot seguir a través de la web https://eucrante.org/siguiendo-tortugas/illes-balears.

L’amollada coincideix amb la fi d’un curs de formació que la Fundació Oceanogràfic ha impartit per a tècnics de tot l’Estat i en el qual hi ha participat personal del COFIB i de la Conselleria de Medi ambient i Territori. Impulsat pel Ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i dins del projecte Life INTEMARES, el curs ha permès que els assistents es formessin en el marcatge amb emissors satel·litaris i seguiment de les tortugues.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt