Ara llegint
Maite Mira se’n duu el premi Becatalaiotica dels Amics del Museu de Menorca

Maite Mira se’n duu el premi Becatalaiotica dels Amics del Museu de Menorca

Maite Mira (Alacant, 2000) ha estat la guanyadora de la quarta edició de Becatalaiotica 2020, una iniciativa d’Amics del Museu de Menorca que compta amb el suport del Consell Insular de Menorca. El premi és una beca d’estudis de 2.000 euros.

L’anunci de la guanyadora es va fer el dissabte 6 de febrer a través d’un directe a l’Instagram de @becatalaiotica, amb la participació del conseller de Cultura Miquel Àngel Maria i el vencedor de la Becatalaiotica 2019, Pau Canivell, qui va desvelar el nom de la premiada. Els organitzadors van aprofitar per anunciar que el periode d’inscripció de Becatalaiotica 2021 està obert fins l’1 de maig.

L’alacantina va ser la primera finalista en presentar el seu projecte, “Menorca 206 ANE”, el passat 25 d’octubre a So na Caçana. La proposta d’aquesta estudiant d’economia i història va ser un joc de rol, en el qual es prenien decisions a força d’emprar la intuïció i els coneixements sobre el passat de l’illa. Els visitants s’havien de posar en la pell de personatges de l’època posttalaiòtica. Quan la situació sociosanitària ho permeti, Mira tornarà a Menorca per repetir el seu joc de rol.

El conseller de Cultura recordà que Becatalaiotica “va nèixer fa quatre anys com una acció de suport a la candidatura de Menorca Talaiòtica. La seva principal virtut és la d’arribar a nous públics, sobretot joves, vinculats a la participació en temes de patrimoni històric i arqueologia”. Referent a Menorca Talaiòtica, Maria va apuntar que “ara estem en un moment dolç de rellançament de la candidatura. El 29 de gener el nou expedient va ser lliurat a París a les oficines de la UNESCO, ara venen uns mesos d’espera fins que al setembre tinguem la valoració in situ de l’inspector d’ICOMOS. El primer semestre de 2022 serà d’interés creixent i intensificació d’accions relatives a la candidatura. La Becatalaiotica 2021, que lliurarem a principis del 2022, tindrà encara un major ressò i ens ajudarà a posicionar-nos davant la UNESCO”.

El primer concurs de Becatalaiotica es va celebrar el 2017 a iniciativa d’Amics del Museu de Menorca, amb el suport del departament de Cultura del CIM. El certàmen té com a objectius donar visibilitat al talent jove, reivindicar el valor inspirador del paisatge i promoure la candidatura de Menorca Talaiòtica a patrimoni mundial entre nous públics.

La posada en escena de Becatalaiotica té lloc a diferents jaciments arqueològics de Menorca Talaiòtica, on els finalistes (joves d’entre 16 i 25 anys) presenten un esdeveniment de caràcter lliure en el qual qualsevol camp de coneixement o mètode d’expressió és vàlid, mentre atorgui el seu lloc just al coneixement científic. Maite Mira, María Sánchez, Mateu Tur, Guillem Andreu i Júlia Rubio han estat els cinc finalistes d’aquesta atípica edició.

El públic assistent és de cabdal importància, ja que és l’encarregat de valorar l’originalitat, el contingut i la capacitat de suggestió de les diferents propostes, han explicat. El finalista que aconsegueix una millor valoració rep com a premi una beca d’estudis de 2.000 euros.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt