Ara llegint
Molta participació en les activitats d’estiu del Centre Artesanal de Menorca

Molta participació en les activitats d’estiu del Centre Artesanal de Menorca

Amb l’objectiu d’apropar l’artesania i el producte local a residents i visitants, la Fundació Foment del Turisme de Menorca (FFTM) ha organitzat aquest estiu un ampli programa d’activitats i experiències, a través del Centre Artesanal de Menorca, que han tingut una molt bona acollida per part del públic. A més de tasts i tallers, s’han fet demostracions d’oficis artesans; exposicions en el propi centre i itinerants; a la vegada que s’ha ampliat l’oferta comercial de la botiga.

Una de les novetats d’aquest estiu ha estat els tasts sensorials de formatges i vins, d’olis i de mels; i els tallers artístics per a públic familiar que s’han fet des del 10 de juliol, tots els dissabtes matí, i que continuen fins a final de setembre. Conduïts per Sa Cooperativa del Camp, la participació en aquestes activitats amb aforament limitat i reserva prèvia de plaça, ha superat les expectatives inicials i hi ha hagut llista d’espera en bona part de les convocatòries. Els assistents han estat majoritàriament turistes nacionals, residents a l’illa i, de manera puntual, turistes internacionals.

El mateix perfil de públic s’ha registrat a les demostracions a càrrec de diferents artesans que, des del 16 de juny fins el 20 d’octubre, es fan cada dimecres al Centre Artesanal (a excepció dels dies 7 i 14 de juliol, quan es van anul·lar les activitats, ateses les recomanacions sanitàries vigents en aquell moment). La rotació de gent en aquestes sessions ha estat constant i molts dels visitants s’han interessat per la feina dels artesans.

Pel que fa a les exposicions, els mesos de maig i juny, el Centre Artesanal va acollir la mostra dedicada a la ceramista Magda Cardona, i tots els dimarts i divendres s’han fet visites guiades a l’exposició permanent “Fabricant Menorca”. A finals d’agost es va obrir l’exposició de petit format “Temps d’emblanquinar”, que es podrà visitar fins la temporada vinent; mentre que la mostra “Vas més brut que un carboner!” ha estat a Ferreries el mes de juliol; a Ciutadella durant l’agost i actualment es pot visitar a Sant Lluís.

En conjunt, de maig a agost, han visitat el Centre Artesanal de Menorca un total de 2.761 persones, un 10% inferior a fa dos estius. La procedència dels visitants ha estat molt polaritzada, amb xifres molt similars entre espanyols i francesos, mentre que la resta d’orígens ha estat simbòlica. Durant el mateix període d’estiu, s’han venut 1.551 articles, el que representa un increment del 15% respecte 2019. Pel que fa a l’import global de les vendes, l’increment és de gairebé del 50%.

Novetats a la botiga

Oberta des de l’any 2006, la botiga del Centre ha ampliat aquest estiu la seva oferta comercial amb dos tipus de productes ben diferents.

Per una banda, d’unes setmanes ençà s’han incorporat productes elaborats al taller de fusteria de Mestral – Càritas Diocesana de Menorca gràcies al conveni signat amb la Fundació Foment del Turisme de Menorca. Aquest taller, que té com a objectiu afavorir la inserció sociolaboral de persones que es troben en risc d’exclusió social, està dirigit pel monitor Santi Saurina, reconegut amb la Carta d’Artesà del Consell Insular de Menorca, i és ell qui supervisa l’elaboració dels productes que després es comercialitzen a la botiga del Centre Artesanal. Els mobles també han de comptar amb el vistiplau del coordinador del Centre, que vetlla perquè s’ajustin als criteris de creativitat, originalitat i qualitat que predominen a la botiga.

Amb aquesta iniciativa –en què l’artesania esdevé una eina molt valuosa per a la reinserció laboral i la cohesió social en un territori–, s’obre la porta a una nova via de comercialització per aquests mobles restaurats i mobles nous creats a partir de la recuperació i reutilització de peces de fusta que, fins ara, només es trobaven a les diferents botigues que Mestral té a l’illa. El curs de fusteria, un dels quatre que impulsa Càritas, té molta demanda i actualment es fan dues sessions anuals. A més de promoure l’ocupació i el reciclatge, intenta aportar els coneixements bàsics d’un ofici molt arrelat a l’illa.

Per altra banda, aquest estiu també s’ha ampliat l’oferta comercial del Centre Artesanal amb productes agroalimentaris. L’acció s’ha iniciat amb gran èxit amb els productes del vinater Antoni Salord (vinyes Binitord) i l’apicultor Miquel Anglada (Mel i untis), tots dos amb la carta d’artesà.

El catàleg de la botiga inclou peces de joieria, complements de roba, ceràmica, articles de fusta, bosses, samarretes… de 17 artesans amb marca de garantia Artesania de Menorca, alguns dels quals comptem amb la cessió d’ús des de fa ben poc com és el cas de la tintorera Turid Tarabay. En breu, també s’incorporaran per a la venda articles de dues artesanes: la joiera Maria Bagur i Lorena Martí, dedicada a la confecció de bosses i complements de pell.

Al Centre Artesanal també es poden comprar les 30 referències que formen part de la línia De Seny, una proposta de la FFTM que es va posar en marxa el 2019 amb l’objectiu de crear un catàleg de productes artesans que complissin la doble funció de ser representatius de l’illa de cara al client final i com obsequi institucional. Amb aquest catàleg De Seny, el Centre Artesanal opta als Premios Nacionales de Artesanía 2021, en la categoria de Promociona per a les entitats públiques; després que Menorca s’hagi proclamat guanyadora absoluta en la darrera edició de l’European Food Gift Challenge, amb la proposta “Un tec?” de Sa Cooperativa del Camp de Menorca, i les propostes de l’arader Ovidi Pons i les artesanes de Es Fangueti vagin aconseguir dues mencions especial en el mateix el certamen.

Properes accions

De cara aquesta tardor-hivern, es reprendran les activitats educatives, tant les visites escolars a l’exposició permanent “Fabricant Menorca” que s’emmarquen dins del programa de Salut Jove i Cultura del Consell Insular, com les unitats didàctiques i tallers que s’ofereixen al primer i segon cicle de Primària dels centres educatius i que es basen en un treball de descoberta i investigació sobre els oficis artesans.

També a través del web artesaniademenorca.com es crearà la nova secció La peça del mes, per mostrar treballs artesans que formen part de l’exposició permanent, així com també eines i elements singulars representatius dels oficis artesans, amb una fotografia, descripció i informació de cada peça .

Per altra banda, el Centre ja ha obert el calendari per rebre propostes de cara a les activitats de 2022, amb la possibilitat d’acollir exposicions, mostres, presentacions i actes similars d’artesans, d’associacions d’artesans i/o entitats diverses.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt