Ara llegint
Palma prepara les III Jornades de Parc Agrari per analitzar experiències de València i Catalunya

Palma prepara les III Jornades de Parc Agrari per analitzar experiències de València i Catalunya

L’Àrea de Model de Ciutat de l’Ajuntament de Palma, en col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears i l’entitat Palma XXI, organitza la “III Jornada Estratègia de Paisatge: Parc Agrari”, amb un programa que inclou una visita de camp i tres conferències a l’entorn del projecte del Parc Agrari. L’objectiu és analitzar aquest projecte i les seves potencialitats partint de casos reals i d’èxit que s’estan duent a terme a altres indrets.

La regidora Neus Truyol ha comparegut en roda de premsa juntament amb Jordi Llabrés, vicerector d’Innovació i de Relacions Institucional de la UIB, i Lluïsa Dubon, presidenta de Palma XXI, per explicar la col·laboració mútua amb un objectiu compartit, que és el d’ampliar la difusió i el coneixement del projecte del Parc Agrari de Palma.

Neus Truyol ha assenyalat que “aquesta forma de treballar els projectes és clau per a garantir un desenvolupament exitós del projecte, i de fet Model de Ciutat participa activament com a membre de la Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia, un espai dedicat específicament a compartir experiències amb altres ciutats que tenen parcs agraris o estan treballant com desenvolupar-los”.

En aquest sentit, i incidint en la necessària participació dels agents implicats per tal de garantir el múscul per a posar en marxa aquest projecte, l’Àrea participa en el programa acadèmic del Màster en Paisatge i Restauració 2020-2021 de la UIB per a tractar el tema del Parc Agrari. Aquest cicle és obert a tota la ciutadania, està dirigit evidentment als alumnes del màster, i es realitzarà en línia en tres dates dels mesos d’abril i maig.

A més, el vicerector d’Innovació i Relacions Institucionals de la UIB, Jordi Llabrés, ha posat en valor l’acord de col·laboració signat amb Palma XXI per a realitzar activitats, ara centrats també en el projecte de Parc Agrari. “Aquest projecte que lidera l’Ajuntament compta amb el nostre suport des del seu inici, sobretot per la possible sinergia amb el projecte SmartPark, que pretén crear un sistema d’economia circular i que inclou la regeneració del sòl, un projecte que confiam dur a terme pròximament amb el finançament dels fons de l’ITS i el programa operatiu de fons FEDER”, ha explicat.

És més, la col·laboració amb Palma XXI permetrà que els alumnes i les persones interessades puguin gaudir d’una visita de camp guiats per membres d’aquesta entitat, per a conèixer de primera mà el paisatge periurbà i rural de la nostra ciutat, concretament la ruta es durà a terme a l’Horta de Dalt.

La presidenta de Palma XXI, Lluïsa Dubon, ha afirmat que “aquest és un projecte estratègic que ha de permetre millorar la qualitat de vida dels palmesans, tant des de la perspectiva de la salut, com del medi ambient, del paisatge i des de la nova economia”. En aquest sentit Dubon ha recordat que des de l’entitat treballen des de diferents àmbits, per exemple, com a entitat de custòdia del territori, que pretén posar en contacte propietaris i pagesos per tal d’establir acords que permetin anar fent realitat aquesta iniciativa.

“També des d’una perspectiva cultural, que considera el paisatge i el patrimoni com a elements essencials de la nostra identitat i en aquest sentit treballam amb les associacions de veïns i amb la comunitat de regants, sense oblidar la importància que la seva consecució pot tenir sobre el medi ambient i la contribució per a mitigar el canvi climàtic”, ha dit Dubon.

Les dues institucions i l’entitat ciutadana comparteixen la visió d’una aposta ferma que permeti recuperar la cultura agrària a través del lideratge públic de l’Administració local, la innovació i la transmissió de coneixements que aporta la UIB, i de la societat civil per a dimensionar l’escala agrària a l’escala humana i real.

Truyol ha afegit que “apostam per la sobirania alimentaria, ja que el present i el futur passen per fomentar l’autoconsum i les fórmules de gestió cooperativa. La pandèmia ho ha posat en relleu, i ens permet incrementar la sensibilitat de la societat cap a projectes com el Parc Agrari perquè els valorin com el que són: essencials des del punt de vista econòmic, social, saludable, i de protecció de l’entorn i el medi ambient”. Cal recordar que Model de Ciutat treballa amb el nou Pla general i el Parc Agrari és un dels projectes estratègics del model de ciutat que cuida el seu entorn, el protegeix i garanteix un cicle productiu local en l’àmbit de l’alimentació. El Parc Agrari es convertirà en el rebost de Palma. Un territori de conreu i explotació agrícola per a garantir la sobirania alimentària, i la protecció del territori i el paisatge.

Cal recordar que les dues zones que es determinen com a Parc Agrari són l’Horta de Dalt i el Pla de Sant Jordi.

Programa de les III Jornades de Parc Agrari

Estan previstes tres conferències amb experts en aquest àmbit que ens aportaran la visió i l’experiència de casos reals i d’èxit. Per una part, Nacho Díez ens aportarà l’experiència posada en marxa en el projecte de l’Horta de València, mitjançant el Pla d’acció de l’Horta, així com del Pla d’agricultures urbanes de València, que està desenvolupant en l’actualitat. Per la seva part, Annalisa Giocoli ens aportarà el treball que s’està fent en la tramitació del Pla urbanístic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. I centrat en un dels treballs més importants com és el dels punts de trobada entre espai urbà i forestal. I per últim, “Els paisatges comestibles. El cas de Madrid”, a càrrec de Marian Simón Rojo, ens aportarà l’experiència professional i de recerca orientada a l’acció, en urbanisme i ordenació del territori, sistema agroalimentari i agroecologia.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt