Ara llegint
A la mar 74 de les tortugues nascudes a les platges d’Eivissa

A la mar 74 de les tortugues nascudes a les platges d’Eivissa

A la mar 74 de les tortugues nascudes a les platges d'Eivissa

Un total de 74 exemplars de tortuga babaua (Caretta caretta) nascuts durant l’estiu passat han estat alliberats avui demjatí a la platja des Cavallet, a Eivissa. La directora general de Medi Natural i Gestió Forestal, Anna Torres, ha destacat la importància d’aquest esdeveniment i ha recordat que la reproducció de les tortugues marines a les Balears podria convertir-se en un fet habitual degut als efectes del canvi climàtic.

Durant l’acte, Torres ha subratllat que la Caretta caretta és una espècie classificada com a «vulnerable» en el Catàleg espanyol d’espècies amenaçades. Per això, ha apel·lat a la col·laboració de residents i turistes en la protecció d’aquesta espècie. En detectar nius, femelles niant o cries acabades de néixer, és vital avisar el 112 per assegurar la seva protecció immediata. A més, 20 d’aquests exemplars alliberats portaran un emissor satel·litari per permetre el seguiment i estudi del seu comportament.

Històric de nidificacions i programa Head-Starting

L’estiu passat va ser testimoni de diverses nidificacions a les Balears. A Mallorca, es van detectar dos nius per primera vegada. A Eivissa, es van registrar tres casos de nidificació. Els ous d’aquests nius van ser tractats amb cura, traslladant-se alguns a incubació artificial a l’IRFAP-LIMIA a Mallorca, mentre altres van ser reubicats a la platja des Cavallet per garantir les millors condicions possibles per al seu desenvolupament.

Un cop nascudes, algunes tortugues van ser alliberades a la mar amb un mes de vida, mentre que altres, incloent-hi els 74 exemplars alliberats avui, van ser incloses en el programa Head-Starting. Aquest programa consisteix en criar les tortugues en un medi controlat durant 10-12 mesos, augmentant així les seves possibilitats de supervivència una vegada alliberades.

Un futur prometedor per a les tortugues marines

El programa Head-Starting liderat per la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, amb la col·laboració de diverses entitats, ha demostrat ser un pas important per garantir la supervivència de les tortugues marines a llarg termini. Gràcies a aquests esforços, es millora el coneixement de l’espècie i s’augmenten les seves possibilitats de supervivència en el seu hàbitat natural.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt