Ara llegint
El Consell d’Eivissa elabora un inventari amb les 310 embarcacions tradicionals que ha pogut localitzar

El Consell d’Eivissa elabora un inventari amb les 310 embarcacions tradicionals que ha pogut localitzar

El Consell d'Eivissa elabora un inventari amb les 310 embarcacions tradicionals que ha pogut localitzar

El Departament de Cultura, Educació i Patrimoni del Consell Insular d’Eivissa ha presentat avui el primer cens o inventari de les embarcacions tradicionals eivissenques.

El cens inclou una varietat d’embarcacions tradicionals com xalanes, bots, balandres, gussis, golondrinEs i llaüts, resultat d’un treball minuciós i rigorós que ha durat un any i mig. La investigació ha implicat un treball de camp intensiu, tant per terra com per mar, per localitzar i documentar el màxim nombre d’embarcacions tradicionals possibles. L’objectiu és salvaguardar aquest patrimoni nàutic i facilitar el seu manteniment i restauració.

L’associació Marítimocultural d’Eivissa i Formentera ha estat l’encarregada de dur a terme aquesta tasca, creant una base de dades georeferenciada amb fitxes detallades de cada embarcació. Cada fitxa inclou la localització exacta, fotografies de l’estat de conservació i la ubicació en el moment de la recollida de dades. Lina Sansano ha subratllat que es tracta d’un projecte en continu desenvolupament, amb possibilitat d’actualitzar les fitxes i afegir noves embarcacions no inventariades.

Aquest treball ha estat liderat per la consellera Sara Ramon, amb la col·laboració de la tècnica en patrimoni, Lina Sansano, i els representants de l’Associació Marítimocultural d’Eivissa i Formentera, Antoni Tur Riera (Sendic) i Javier Gómez Ribas.

Dades valuoses

Javier Gómez ha explicat que s’han inventariat un total de 310 embarcacions, repartides entre ports, dics secs i casetes varador. Aquesta feina no només proporciona dades valuoses per a la preservació del patrimoni marítim, sinó que també és útil per a la Secció de Patrimoni, que ha iniciat una línia d’ajudes per al manteniment, reparació i restauració d’aquestes embarcacions, fomentant així la navegació en vela tradicional.

El Consell Insular d’Eivissa continua treballant en la protecció del patrimoni marítim de l’illa, incloent la creació del Museu de la Mar i la promoció de la declaració de la navegació tradicional amb vela llatina com a Bé d’Interès Cultural Immaterial Compartit de les Illes Balears (BICIMCO). A més, col·laboren amb l’Escola d’Arts per oferir cursos de Mestre d’Aixa, assegurant la continuïtat de les habilitats tradicionals de construcció i manteniment d’embarcacions.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt