El vi amb IGP d’Eivissa pateix una important reculada durant 2024
La producció de vi amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Eivissa ha experimentat una notable disminució durant l’any 2024, segons el balanç fet públic aquests dies. Amb un total de 1.029 hectolitres produïts, la xifra representa un descens del 22,3% respecte a l’any anterior, evidenciant les dificultats a les quals s’ha enfrontat el sector vitivinícola de l’illa.
La campanya de 2024 es va caracteritzar per una reducció de la superfície dedicada a la vinya per a la IGP Eivissa, que va disminuir en 10 hectàrees, situant-se en 54 ha. Aquest retrocés, combinat amb una caiguda del rendiment mitjà per hectàrea del 19,3%, ha estat determinant en la davallada de la producció. En total, es van recol·lectar 149 tones de raïm, un 31,8% menys que les 218,5 tones obtingudes durant el 2023.
Els factors climàtics adversos i els danys provocats pels tudons han estat identificats com els principals responsables d’aquestes pèrdues. Les condicions meteorològiques han limitat el creixement de les vinyes, mentre que les aus han afectat significativament la collita.
Tipologies de vi i rendiment
Malgrat aquest escenari, la qualitat i el rendiment de la producció han presentat algunes dades positives. El rendiment en litres de vi per 100 kg de raïm va assolir els 69,06 litres, un increment del 13,9% respecte al 2023. Aquesta millora en l’eficiència de la transformació del raïm ha permès compensar parcialment les pèrdues totals en volum.
Dels 1.029 hectolitres produïts, 422 hl corresponen a vi rosat, 375 hl a vi blanc i 232 hl a vi negre. Aquests volums evidencien una distribució equilibrada entre les diferents varietats elaborades sota l’empara de la IGP Eivissa.
El descens en la producció posa de manifest els desafiaments que afronta el sector vitivinícola eivissenc, especialment en termes d’adaptació al canvi climàtic i al control de plagues. Aquests factors, combinats amb la reducció de superfície dedicada a la vinya, suggereixen la necessitat d’estratègies que permetin enfortir el sector i garantir la seva sostenibilitat.