Ara llegint
Els artesans tradicionals reben la Medalla d’Or durant la Diada de Formentera

Els artesans tradicionals reben la Medalla d’Or durant la Diada de Formentera

Formentera va celebrar anit, al jardí de ses Eres, l’acte principal de la Diada amb el lliurament de la Medalla d’Or de Formentera, els Premis Sant Jaume i les distincions de Fills Adoptius.

La presidenta del Consell, Ana Juan, va lliurar la Medalla d’Or als coneixedors i transmissors de les tècniques artesanals tradicionals de l’illa, que han estat representants per deu persones coneixedores de diferents tècniques, com ara les arts de pesca, l’espart, el carbó, filar, cosir… Els Premis Sant Jaume, per la seva banda, es varen atorgar a la Llibreria Tur Ferrer, Can Platé i l’arquitecte Marià Castelló. Teresa Matilla i Miquel Àngel Riera han rebut la distinció de Fills Adoptius.

Fills Adoptius

L’acte va estar conduït per l’actual jutge de pau de Formentera, Andreu Ferrer, i va arrancar amb el lliurament de les distincions de Fills Adoptius. Teresa Matilla va ser distingida Filla Adoptiva en reconeixement a la seva trajectòria com a divulgadora de la pintura durant anys a l’illa, tot contribuint a desenvolupar la imaginació i creativitat de tants formenterers, així com pel seu compromís i participació ciutadana de l’illa.

Per la seva part, Miquel Àngel Riera va rebre aquesta distinció en reconeixement a la labor realitzada al llarg dels catorze anys com a mossènyer de les parròquies de Sant Francesc Xavier i el Pilar de la Mola, i per l’impuls i compromís envers l’associacionisme juvenil, l’acompanyament de famílies necessitades i acollida social.

Premis Sant Jaume

Els Premis Sant Jaume s’han atorgat a la Llibreria Tur Ferrer en reconeixement a la primera llibreria i papereria de l’illa de Formentera, un establiment singular al cor de Sant Francesc, amb més de seixanta anys de trajectòria comercial, i que continua avui en dia en el sector amb una gestió familiar, de tracte directe i pròxim.

D’altra banda, Can Platé va rebre el premien reconeixement a una trajectòria empresarial familiar, que s’inicià precisament fa cent anys de la mà de Joan Ferrer Castelló amb la inauguració del que avui coneixem com a Fonda Platé, trajectòria i emprenedoria que continuen avui amb la tercera i quarta generació al capdavant d’una empresa vinculada al turisme sempre a la recerca de l’excel·lència.

Finalment, l’arquitecte Marià Castelló va rebre el premi en reconeixement a l’originalitat de la seva obra amb un personalíssim llenguatge arquitectònic propi, i pel respecte exemplar que mostren les intervencions sobre patrimoni cultural de l’illa, a més de la seva ja reconeguda i premiada aportació a l’arquitectura contemporània.

Medalla d’Or

La Medalla d’Or de Formentera d’aquest 2022 s’ha lliurat als coneixedors i transmissors de les tècniques artesanals tradicionals de l’illa. Sobre l’escenari, varen estar presents, i també varen recollir un diploma, deu representants de diferents tècniques: Francisco Torres Costa, coneixedor del funcionament del molí; les cosidores Esperança Guasch i Catalina Tur Castelló; de les arts de pesca, Maria Ferrer Verdera; de l’espart, Vicent Verdera Juan i Rita Costa Ferrer; les filadores, Maria Mayans Juan; els mestres d’aixa, Ramon Mayans Colomar i Francisco Torres Riera; i de la sitja, Bartomeu Tur Escandell.

A continuació, l’arquitecte Marià Castelló, va intervenir per mostrar l’agraïment en nom de tots els guardonats.

La presidenta Ana Juan va felicitar tots els premiats i va assenyalar que “persones implicades, dedicades i amb el compromís que han demostrat i demostren per a Formentera fan una societat millor”. Ana Juan va afegir que “volem una Formentera que visqui en equilibri, que ofereixi oportunitats per a tothom, que sigui oberta, solidària i acollidora; tenim les eines i tenim les persones, com les que avui han rebut aquests reconeixements, per aconseguir-ho”.

L’acte també va comptar amb les actuacions musicals de la pianista Mar Moreno i de Pilar Mena, acompanyada per Rosa Mouriño i Andreu Coll.

A la celebració hi va assistir la presidenta del Govern Balear, Francina Armengol; el president del Parlament de les Illes Balears, Vicenç Thomas; els consellers balears Josep Marí i Mercedes Garrido; el bisbe d’Eivissa i Formentera, Vicent Ribas; el director insular de l’Estat, Enrique Sánchez; així com el diputat per Formentera, Antonio J. Sanz, i els consellers i conselleres de la institució insular formenterera, entre d’altres.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt