Ara llegint
Formentera exigeix poder reordenar el port i regular el fondeig a tot el litoral de l’illa

Formentera exigeix poder reordenar el port i regular el fondeig a tot el litoral de l’illa

La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, es varen reunir ahir per parlar sobre els catorze projectes de legislatura de Formentera, consensuats l’any 2015, i el seu estat actual. A la trobada també hi han assistit la vicepresidenta Ana Juan i el conseller de Mobilitat i Territori, Rafael González.

Alejandra Ferrer ha fet una valoració positiva perquè ha assegurat que “dels catorze projectes, n’hi ha set que ja s’han posat en marxa, com ara la bassa de reg, els nous centres educatius de Sant Ferran, l’arribada del tercer cable a l’estació elèctrica des Ca Marí, el Centre Integral d’Atenció a Persones Majors (l’edificació està finalitzada i s’està treballant amb la construcció del vial d’entrada i les feines de mobiliari i reglaments d’usos), també la transferència de la promoció turística i el projecte formentera.eco”.

Tot i això, la presidenta de Formentera ha afegit que queden projectes pendents que són de cabdal importància. “La preocupació a la nostra illa aquests últims dos estius respecte al creixement del sector nàutic i a la necessitat de protecció marítima, ha estat un dels temes centrals de la reunió”, segons Alejandra Ferrer.

Pel que fa a la protecció marítima, Alejandra Ferrer ha explicat que, gràcies al projecte Save Posidonia Project i els projectes pels quals s’aconsegueix finançament, “a Formentera disposam d’informació sobre la situació de la posidònia i del medi marítim, una informació important per poder avançar i protegir l’entorn, i que podria servir a la resta d’illes”.

Reordenació del port

D’altra banda, la responsable de Formentera ha traslladat a Armengol:

– La necessitat de reordenar el port, aconseguir regular el nombre de freqüències de la línia marítima, que en temporada alta són entre 140 o 160 freqüències diàries, amb una ocupació mitjana de menys d’un 20 %, que genera una situació insostenible en una línia que creua un Parc Natural.

– La necessitat de crear amarraments socials.

– La necessitat de trobar llocs per als comercials del port.

– La necessitat de crear una marina seca.

Alejandra Ferrer ha defensat que “s’han d’adaptar les activitats que venen de fora al nostre port i no el nostre port a aquestes activitats”. En aquest sentit, també ha fet referència a la necessitat de regular la capacitat del nostre port pel que fa a l’arribada de persones i de vehicles, tant pel que fa les excursions d’un dia, com a les embarcacions de cabotatge que transporten un gran nombre de vehicles.

Una vegada més, des de Formentera s’ha demanat el desenvolupament del decret de transport marítim, molt important perquè en paraules de la presidenta “garantirà que els horaris de les connexions entre Eivissa i Formentera responguin a les necessitats i els drets dels ciutadans i ciutadanes de Formentera”.

Regulació dels fondejos

Pel que fa a la necessitat de protecció marítima de Formentera, i tenint en compte la creixent presència d’embarcacions, Alejandra Ferrer ha insistit en la necessitat d’una “regulació de fondejos a tot el litoral de l’illa que s’adapti a la capacitat de càrrega de la nostra costa”.

Amb aquestes mesures la presidenta insular espera conservar els atractius turístics de Formentera però també la seva vessant tradicional, així com que la gent de l’illa també pugui gaudir de Formentera. Per últim, Alejandra Ferrer ha demanat a Armengol que el seu govern sigui “la figura que organitzi i coordini” les diferents administracions, APB, Capitania Marítima, Demarcació de Costes, conselleries de Medi Ambient i de Mobilitat del Govern i els responsables de nivell ministerial, perquè tots aquests projectes pendents, i dels que depenen el futur sostenible de Formentera, es puguin dur endavant.

A la trobada, les dues presidentes han destacat la feina i coordinació que hi ha hagut entre ambdues institucions des de l’inici de la legislatura.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt